Donate Now Goal amount for this month: 1 EUR, Received: 0 EUR (0%)
Unfortunately we've lost our ad revenue due to someone posting links to copyrighted content. We're trying our best to have this matter resolved.
Please donate to support and help us keep the site running, thank you!

Page 9 of 9 FirstFirst ... 789
Results 161 to 176 of 176

Thread: Jak tam wasz francuski?

^Eden Eden^ Tomcio's Avatar

Ja chodzę na kółko z francuskiego

By Speedy

Zamówiłam/em sobie Francuski. Pas de problème!+ (zestaw) + do zestawu Mobilne rozmówki francuskie GRATIS!.Zrobię wszystko by to nie był tylko słomiany zapał : ) To będą moje pierwsze kroki z j. francuskim, zobaczymy jak mi pójdzie. Na razie mogę powiedzieć tylko tyle, że bardzo mi się podoba, podobno jest trudny i że (''może'') wreszcie będę rozumiała/ał to co Lilli mówi : P.Dzisiaj w radiu RMF FM udało mi się usłyszeć jak Lilka mówiła ,,bonjour....tu nie usłyszłam/em co.... w RMF FM'' : ).Na razie po francusku rozumiem tylko słowo bonjour : P ale dobre i to.Jak ktoś ma doświadczenie jakieś w nauce j.francuskiego lub ma jakieś wskazówki to miło mi będzie jak się z nimi podzieli.

Mega Alizée Fan Moderator (PL)

Ja również (rok temu) poczułem nagłą chęć nauczenia się języka francuskiego. Byłem i nadal jestem nim oczarowany, gdyż uważam, że jest to jeden z najpiękniejszych języków, jakie istnieją na naszym ziemskim globie. Tak jak mówiłeś/aś (z całym szacunkiem, ale czuję się jakbym pisał z obojnakiem) ja również nie chciałem, aby był to słomiany zapał. Ale ostatecznie jednak tak się właśnie stało.
    Wynika to pewnie z tego, że najpierw wolę się nauczyć w pełni języka, który odegra kluczową rolę w mojej przyszłości (którym to bez wątpienia jest angielski), zadbać o swoje dobro, a potem dla czystej satysfakcji uczyć się tego, co mi się żywnie podoba. Broń Boże nie jest to swego rodzaju zniechęcanie z mojej strony - życzę, aby nie stało się tak jak w moim przypadku. Powodzenia.
    "Arrętez! De me dire que le vent a tourné, C'est pas vrai..."

WIELKI ZLOT FANÓW ALIZEE - KRAKÓW, 21-22 SIERPNIA 2010

Szewronista Hanys's Avatar

U mnie jeszcze bardziej na południe - włoski uber alles.
    Urzędowo nieuprzejmy.

Quote Originally Posted by Kefas View Post
    uważam, że jest to jeden z najpiękniejszych języków, jakie istnieją na naszym ziemskim globie.
    Też tak uważam : )
    Tak jak mówiłeś/aś (z całym szacunkiem, ale czuję się jakbym pisał z obojnakiem)
    Nie obrażę się : P Nie jestem obojnakiem : ) ale rozumiem Cię
    ja również nie chciałem, aby był to słomiany zapał. Ale ostatecznie jednak tak się właśnie stało.
    Wszystko przed Tobą Kefas masz dopiero 20 lat wystarczy czegoś bardzo pragnąć to wszystko powinno się ułożyć.Nikt Ci nie karze nauczyć się francuskiego przed 30-stką : )

Wynika to pewnie z tego, że najpierw wolę się nauczyć w pełni języka, który odegra kluczową rolę w mojej przyszłości (którym to bez wątpienia jest angielski), zadbać o swoje dobro, a potem dla czystej satysfakcji uczyć się tego, co mi się żywnie podoba.
    Próbowałem się nauczyć j.angielskiego ze względów praktycznych a później francuskiego dla przyjemności ale nie ma co się oszukiwać z tym, że się nauczę angielskiego myśląc o francuskim.Dlatego postanowiłam/em zakupić ten zestaw bo mam już taki do angielskiego z czego jestem bardzo zadowolona/ny(systematycznie mnie mobilizował przez długi czas ale nagle praca,studia-musiałam/em na nowo zorganizować sobie czas) i będę uczyła/ył się codziennie minimum godz. ang. a później minimum godzin fr. : )
    Broń Boże nie jest to swego rodzaju zniechęcanie z mojej strony - życzę, aby nie stało się tak jak w moim przypadku. Powodzenia.
    Rozumiem Cię, nie zniechęciłeś mnie-również Ci życzę abyś opanował i angielski i francuski : )

Quote Originally Posted by Citroen_Maniak View Post
    U mnie jeszcze bardziej na południe - włoski uber alles.
    Włoski również mi się podoba.Zawsze chciałam/em się nauczyć albo francuskiego/włoskiego/hiszpańskiego.

Zawsze sobie myślę, że jest czas na naukę języka. Moja ciocia nauczyła się włoskiego od zera dopiero po studiach.
    Urzędowo nieuprzejmy.

Quote Originally Posted by Citroen_Maniak View Post
    Zawsze sobie myślę, że jest czas na naukę języka. Moja ciocia nauczyła się włoskiego od zera dopiero po studiach.
    Moja siostra w błyskawicznym tempie nauczyła się włoskiego (wcześniej miała już opanowany niemiecki, jako że mieszka od lat w Niemczech).
    Spowodowane to było tym, że moja siostra poznała Włocha - a jak wiadomo, czego się nie robi dla miłości - i proszę : )
    Wydaje mi się (i moja siostra to potwierdza), że włoski jest jednym z najprostszych języków do nauki. Po prostu bardzo przyjemnie się go uczy (jak jak byłem we Włoszech ok. miesiąca to potrafiłem swobodnie porozumiewać się w sklepie, w wypożyczalni video, na basenie itd). Inna sprawa, że teraz pamiętam jedynie cyfry od 1 do 10 po włosku ; )
    Więc moja teoria, że człowiek najszybciej się uczy języka w kraju, którego język chce opanować jest potwierdzona. To bierze się z naturalności, z jaką przyswaja się kolejne słówka i z silnej motywacji, której nie da się mieć w takim stopniu w "sztucznych warunkach".
    Last edited by PioB; 14th November 2009 at 12:33.

Interesuje mnie jak Wy nauczyliście się języka obcego albo jakie macie rady. Każda wskazówka by mi była bardzo pomocna. Jest mi obojętne czy chodzi o język angielski, francuski czy nawet jakiś azjatycki : ). Każdy zapewne jakiegoś języka obcego się uczył i pewnie niektórzy doszli do całkiem zaawansowanego poziomu. Jeśli Ktoś by mi udzielił jakieś praktyczne rady, to bym był bardzo wdzięczny : ). Tylko proszę nie pisać tekstów typu ''dla chcącego nic trudnego'' albo ''wystarczy się uczyć" : P
    ,,Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie...''
    ~Wiktor Hugo

Zaczynałem od przekleństw
    Urzędowo nieuprzejmy.

Quote Originally Posted by A.N.ONI.M View Post
    Interesuje mnie jak Wy nauczyliście się języka obcego albo jakie macie rady. Każda wskazówka by mi była bardzo pomocna. Jest mi obojętne czy chodzi o język angielski, francuski czy nawet jakiś azjatycki : ). Każdy zapewne jakiegoś języka obcego się uczył i pewnie niektórzy doszli do całkiem zaawansowanego poziomu. Jeśli Ktoś by mi udzielił jakieś praktyczne rady, to bym był bardzo wdzięczny : ). Tylko proszę nie pisać tekstów typu ''dla chcącego nic trudnego'' albo ''wystarczy się uczyć" : P
    Rady? Proszę bardzo.

1. Wziąść sobie kartkę i napisać na niej cel, w tym wypadku nauczenie się danego języka.
    2. Na tej samej kartce pod celem napisać, dlaczego chcesz się nauczyć danego języka. Dla przyjemności? Z powodów zawodowych? itd...
    3. Podpisać dużymi literami: TAK, CHCĘ TO OSIĄGNĄĆ. I ZROBIĘ TO! + własny podpis (np. A.N.ONI.M).
    4. Tak przygotowaną kartkę zawiesić w łatwo widocznym miejscu (nad łóżkiem; na lodówce - wg uznania).
    5. Teraz pozostaje tylko realizować ten plan krok po kroku. Kupić sobie jakieś książki (poziom oczywiście dostosowany do umiejętności) i ćwiczyć.
    Nie przejmować się, jak coś się po paru dniach zapomni, aby zapobiec zapominaniu - wyznaczyć sobie częste powtórki najważniejszych rzeczy.
    6. Oglądać MNÓSTWO filmików w danym języku i równie DUŻO czytać artykułów w danym języku (nawet jeśli rozumie się tylko 20 % całego tekstu).
    7. Piosenki również się przydadzą; można się oswoić ze słownictwem.
    8. Jak będą już jako takie podstawy - poszukać sobie jakiejś osoby, która miałaby czas porozmawiać z nami (np. przez Skype) w danym języku. Tu wyjdą nasze niedoróbki i inne cuda, nad którymi będziemy musieli popracować.
    9. No i oczywiście najlepiej odwiedzić dany kraj i przekonać się samemu o tym, że nauka w "sztucznych warunkach" to tyle co nic, jeśli wejdziemy w "naturalne warunki" i konieczność dobrego operowania językiem.
    10. Jeśli chce się pominąć powyższą listę 1-9 w jak największym stopniu, to zostaje SITA.

Pozdrawiam.

Wielkie Dzięki Piotr, czytałem już kilka artykułów na temat nauki języka obcego i powiem, że twoje rady się w pełni pokrywają z tymi co czytałem, co dobrze świadczy o Tobie : ). Chodziło mi raczej o drogę jaką przeszła osoba zanim się nauczyła języka, w oparciu choćby powyższych rad. Typu np. chciałam się nauczyć języka bo ... >kupiłam książkę .... i 4 razy w tygodniu po 3 godziny się z niej uczyłam>po opanowaniu poprzedniej książki kupiłam następną o tytule ......>później zaczęłam oglądać TV przez internet w danym języku i czytałam zagraniczne portale internetowe .... przez 14 miesięcy>wyjechałam za granicę na rok=umiem w swobodnie posługiwać się w danym języku lub zdobyłam certyfikat CPE (CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH). Ale zapewne zbyt dużo bym chciał. Jeszcze raz Ci dziękuje Piob, utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu, że trzeba tak postępować jak napisałeś. Nie napisałem jeszcze, że chodzi mi o język angielski i o język Lilki : )

Tak czy inaczej uważam, że jeśli się czegoś naprawdę pragnie to i tak się to osiągnie bardziej lub mniej krętymi ścieżkami. Co mnie cieszy... : )
    ,,Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie...''
    ~Wiktor Hugo

No wiesz, mógłbym opisać jakąś drogę (choćby na przykładzie pewnej osoby z mojej rodziny, która świetnie radzi sobie z niemieckim i włoskim), ale przecież ta droga w większym czy mniejszym stopniu będzie pokrywać się z drogowskazami, które wymieniłem. Różnić się będzie jedynie kolejność podejmowanych działań. Najlepiej zacząć naukę od razu, bo z autopsji wiem, że im więcej czasu zastanawiamy się nad sposobem nauki języka, tym więcej go tracimy (a moglibyśmy już się czegoś nauczyć).
    Last edited by PioB; 23rd February 2010 at 19:48.

Lilly town est un ręve... Moderator (PL) Czesteros's Avatar

Ja dobrze umiem francuski, hehe

My GG: 4654525
    If i could fly ...

Możesz mi dać jakieś rady? : )
    ~Wiktor Hugo

Alizée Fan

Znam pojedyncze słówka (efekt słuchania Alizee), gramatyki zero... W mowie raczej francuski mnie nie zachwyca, ale i tak chcę się chociaż troszeczkę go nauczyć, dlatego będę się trochę samo-uczyć w wakacje. Teraz nie mam czasu, a nawet gdybym miała, to muszę jeszcze podbudować angielski (idealnie nie jest, ale o dziwo radzę sobie z czytaniem angielskich książek w oryginale). A poza tym czas, abym przypomniała sobie i nadrobiła niemiecki, bo dłużej się go uczyłam niż angielskiego, a jest gorzej niż marnie. I moja miłość, włoski . W sumie to mogłabym się więcej czasu poświęcać na języki obce, gdyby nie to, że... go nie mam. Znaczy czasu. Czekam na wakacje.
    Once upon a time, there was a very old star. And this very old star shined on a very old tree. And in this very old tree there lived a very old
    rat. And this very old rat sang a very old song. And this very old song told a very old story of a long time ago before the faeries went away...