View Full Version : >>> Radio <<<
Maju
15th July 2005, 20:16
Witam wszystkich !
Dzisiaj próbowałem założyć radio na podstawie artykułu ze strony http://www.radio.bej.pl/wlasne_radio.html niestety nie wyszło mi.
Może spróbował by ktoś z Was ? Chciałem zrobić coś w stylu same przeboje francuskie :) takie nasze radio fanów Alizee oczywiście Alizee to by najwięcej tam było. Co o tym myślicie ?
Pozdrawiam
Hunti
15th July 2005, 20:23
Hej ,.czemu by nie?:]
napewno graloby w moim domu codziennie, tlyk otrzeba by wszystko dobrac- repertuar (przeciez samej Alizee puszczac nie mozna - proponuje sie przelamac co do tego Chatelain'a i tez puscic jego kawalkow, jezeli program dojdzie do skutku), dj-ow... Ogolnie rzecz biorac duzy "klopot" ,ale wydaje mi sie ze dosyc przyjemny :]
Co do nowinek technicznych to absolutnie nie doradze, bo jestem w tym slaba, ale pod pomyslem podpisuje sie rekoma i nogami :D
Maju
15th July 2005, 20:34
Hunti spróbuj założyć takie radyjko. Może uda się tobie ja założyłem ale mnie sie nie chce połączyć w ogole tlyko jakiś error wyskakuje :roll: . Ono by nie musiało cały czas grac tylko raz po raz.
Alizee cały czas nie może lecieć, fajnie było by jak by inne francuskie też leciały :P
ja moge dać płyte French power vol.1- 20 kawałków francuskich ,Natasha St. Pier- L'instant d'apres i NaDIYA "16/9". Alizee chyba każdy ma
Hunti
15th July 2005, 22:03
z checia Maju, ale jak mowie jestem w tych sprawach kompletnie zielona. Poza tym nie mam swojego numeru IP, wiec raczej nic z tego nie wyjdzie. Jednak jezeli cos komus sie dua, to moge sluzyc w zarzuceniu muzyki, ktorej mam dosyc sporo (nie tylko Alizee, bo jak powiedziala aga to chyba ma kazdy z nas ;) )
croolik
16th July 2005, 00:22
Maju, do tego trzeba mieć porządne stałe łacze...
Blej
16th July 2005, 00:28
proponuje sie przelamac co do tego Chatelain'a i tez puscic jego kawalkow
samobójstwo :roll: :whistling:
ja moge dać płyte French power vol.1
Tylko prosze bez "gwiazd" typu Kate Ryan :wink: :whistling:
Natasha St. Pier
OUI!! :thumbup: :wub:
Maju
16th July 2005, 08:57
Maju, do tego trzeba mieć porządne stałe łacze...
tak wiem, ja mam neostrade, ale mi nie wyszło, dlatego pytam się tu czy by ktoś potrafił to zrobić ? Oczywiście ta osoba która ma stałe łacze
Hunti
16th July 2005, 12:37
Blej - Dobra, to co, ze spiewa z lekka "dziwnie"... W koncu to maz Alizee, a na radio glownie nastawiaja sie uzytkownicy tej strony, czyli fani Lili. A skoro i bylaby puszczana tam Lili to nie widze powodow, dlaczego nie mozna by puscic tam kilka piosenek jej "wybranka"...
Nie wiem czemu, ale chyba na forach innych krajow nie ma takiej nienawisci do niego (tak podejrzewam, bo nie znam ani niemieckiego/hiszpanskiego/ francuskiego/ holenderskiego na tyle dobrze, zeby ocenic :P)
Maju
16th July 2005, 13:59
ja mam jego piosenki i nie są złe ..., ale niektóre to już naprawde słuchać się nie da :roll:
Hunti
16th July 2005, 14:08
Wiem, ze mgoe za to zostac zlinczowana, ale mi sie "Laisse-moi" podoba :] Co prawda glos ma tam beznadziejny, moja babcia sie mnie zapytala (najpierw sluchalam plyty Alizee, a potem zarzucilam sobie jego piosenke) czy to spiewa tez Alizee... lol
Maju możesz zdradzić gdzie można posłuchać jakiejs piosenki Jeremiego? Szczerze mówiąc nigdy żadnej nie słyszałam no i chciałabym tak na próbe
Maju
16th July 2005, 17:25
ja Agusiu ściągam z emule :wink:
Hunti
16th July 2005, 18:04
Ja tam znam tlyko Laisse-moi, wiec nie zbyt znam jego tworczosc, ale akurat ta piosenka dla mnie moze byc ;)
CZESTER
16th July 2005, 18:45
Dobry pomysł Maju... :mrgreen: :mrgreen: Niestety niewiem jak to zrobić :roll:
ściągnęłam sobie tą laisee-moi i chociaz nie jest zła to nie w moim guście, jakos jego wokal mi nie pasi więc nie podejmuje kolejnych prób.
Maju
17th July 2005, 12:39
To nikt się nie podjemie zrobienia radia franuskiego :wink: ?
ja nie umiem, nie masz jakiegoś informatyka znajomego? No bo fajnie by było mieć takie radyjko
snajper
17th July 2005, 13:33
siwstaq jakby mial czas to by zrobil albo croolik :D
Hunti
17th July 2005, 15:46
Z checia bym zrobila, bo duzo czasu siedze rpzy komputerze, ale nie mam osobnego adresu IP.
Jednak mniej wiecej we wrzesniu bede miala, wiec jak chce wam sie czekac do tego okresu, to moge sprobowac :]
croolik
17th July 2005, 15:57
snajper:
siwstaq jakby mial czas to by zrobil albo croolik
Nawet zakładając, że wygospodarowałbym nieco czasu i tak nie zrobiłbym tego - prędkość łącza w porządku, ale za wolny komp i brak IP forwardowanego na zewnątrz.
Swego czasu Artee robił takie radyjko na Neostradzie i całkiem dobrze toto działało.
Przemyslav
19th July 2005, 15:27
ja probowalem, ale wewnetrzne ip wszystko psuje, tak to z mila checia bym nadawal. niestety na zewn. ip nie zmienie bo cza o 20 zl drozej abonament, a finansami i rachunkami rzadzi stara :d:d
stara czyli twoja matka czy masz tez żone, tak z ciekawości pytam
Wasik
20th July 2005, 22:44
Ja kiedyś nadawałem własne "Radio Alizee" <<<= Hee taka nazwa była widoczna w shoutcast'cie :mrgreen: ale (zawsze te ale :evil: ) to było w szkole na łączu 3,5 Mb/s a na neostradzie to raczej nie da rady (za wolna tylko 128kb/s :cry: )
stara czyli twoja matka czy masz tez żone, tak z ciekawości pytam
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hunti
20th July 2005, 22:53
swistaq, masz zone?Jaka szkoda... :lol: :lol: :lol:
nie martw sie hunti tajny szpieg mi powiedział ze swistak jeste wolny!!!!!!!!!!
snajper
21st July 2005, 09:53
swistaq zadnej zony niema....peffno zadna z nim by niewytrzymala, bo by byla o Alizee zazdrosna :D:D:D i o te hektolitry piwa :D
Hunti
21st July 2005, 13:40
No pewnie nic dziwnego, jak sie pije codziennie i do tego oglada sie za inna kobieta to nic dziwnego ze nie ejst sie wyamrzonym kandydatem na meza :lol: :lol: :lol:
no tylko że jest to raczej platoniczne uczucie ale z tym piwkiem no coż zależy od preferencji
lunatic
22nd July 2005, 09:00
Hektolitry :blink: AAAAAAAaaahahahahahahahaha to trza zapisac :lol:
Bartek
22nd July 2005, 11:13
powiem wam ze to radio to bardzo dobry pomysł !!!!!!!!!! ale osobiscie nie mam opcji załozenia takiego sprzetu :afro:
Krogi
28th July 2005, 11:41
Mój kolega miał takie radio tylko ze tam leciał hip-hop na okrągło.
Ale zapytam sie jego jak on to zrobił i sam spróbuje :D bo mam stałe łącza i osobne IP :D:D
P.S. To jak się dowiem czegoś to wam napisze D:D:
Maju
28th July 2005, 15:26
Fajnie by bylo jak by ci sie udalo to zrobic :wink:
Shibby
28th July 2005, 15:53
Ale żeby puszczać muzykę Alizee w radiu trzeba mieć na to licencję!. :P Tylko właśnie z tym wszystkim są tu wałki, jak to w polskim prawie i nie wiem co trzeba zrobić, żeby mogli nam cmoknąć w tyłek. :)
Ale prawo to pikuś, łatwo je obejść. Gorzej z prawem moralnym, bo nikt tu nie chciałbym Alizee okradać. Dlatego jeżeli już to piosenek mogłyby słuchać osoby, które posiadają oryginalne płyty w domu. :) Wtedy radio nie służyło by do słuchania nielegalnej muzy, ale do słuchania legalnej z tym wyjątkiem, że wszyscy na raz by słuchali. :)
Krogi
28th July 2005, 17:59
Mam smutne wieści :(:(:(:(:( wręcz okropne. Zrobiłę radio :) to coś pozytywnego ale !! zawsze to ale, ale radio działa tylko w mojej sieci, niestety. Tak wogóle radio jest i działa, lecą same dobre przeboje Lili D:D:D: aż miło posłuchać tekiego rayjka. No ale neistety Wy nie będziecie mogli posłuchać go ponieważ nie jesteście w mojej sieć. :(
Cały dzień się starałem to zrobić a tu :cry: niepowodzenie. Radio musi byc u kogoś kto nie jest w sieci LAN, :( a ja jestem, ale chciałem sprawdzić mozę pójdzie :/ niestety.
To radio włącza się tak :
1. Otwierasz winampa, klikasz CTRL+L i wpisujesz tam to:
http://192.168.100.7:8000 - to jest moje radio ale wam niestety nie pójdzie :(
ale będe szukał kolegi który nie jest w sieci, który zrobi mi radyjko.
snajper
29th July 2005, 22:34
o zesz.....zastanawialem sie juz nad tym (jak wszyscy to wszyscy) ale tez jestem w sieci LAN wiec juz nawet nieproboje, jak mowisz Krogi ze tobie niedziala poza siecia
Przemyslav
29th July 2005, 22:59
Mam smutne wieści :(:(:(:(:( wręcz okropne. Zrobiłę radio :) to coś pozytywnego ale !! zawsze to ale, ale radio działa tylko w mojej sieci, niestety. Tak wogóle radio jest i działa, lecą same dobre przeboje Lili D:D:D: aż miło posłuchać tekiego rayjka. No ale neistety Wy nie będziecie mogli posłuchać go ponieważ nie jesteście w mojej sieć. :(
Cały dzień się starałem to zrobić a tu :cry: niepowodzenie. Radio musi byc u kogoś kto nie jest w sieci LAN, :( a ja jestem, ale chciałem sprawdzić mozę pójdzie :/ niestety.
To radio włącza się tak :
1. Otwierasz winampa, klikasz CTRL+L i wpisujesz tam to:
http://192.168.100.7:8000 - to jest moje radio ale wam niestety nie pójdzie :(
ale będe szukał kolegi który nie jest w sieci, który zrobi mi radyjko.podobnie mialem, glupie wewnetrzne IP :evil: :evil:
croolik
30th July 2005, 02:56
Eeee no,
na wewnętrznym sieciowym Ipku zrobić radyjko żaden problem. Cały wic w tym, żeby było widoczne z zewnątrz, a do tego publiczny Ipek potrzebny. :)
Krogi
30th July 2005, 14:56
Nom, croolik ma racje, a takie pytanie poza marginesem :
Co trzeba zrobić zeby mieć publiczne IP ?? :?:
croolik
30th July 2005, 14:57
...zapłacić? :wink:
Krogi
30th July 2005, 15:03
:evil: :x
A ile mniej więcej ??
takelbery
30th July 2005, 15:26
Bo ja wiem 15-20 zł na miecha ale w sumie gratis to powinno być :D Bo to żaden problem :D
Co do legalności to nie wiem jak to jest z radiami netowymi oni chyba nie płacą za puszczanie muzy bo nie jest to chyba jeszcze unormowane w polskim prawie. Piractwem też nie jest bo nie udostepniasz na zawołanie danych plików. Pozatym z niekomercyjnym radiem nikt by nie chciał walczyć. Nie wiem jak sprawa wygląda z albumami i singlami :D Ale chyba nie ma różnicy
Przemyslav
30th July 2005, 15:31
Potwierdzam wersje Takelberego :) U mnie o 20 zl drozszy abonament :)
Hunti
30th July 2005, 15:36
Nie sadze, zeby na takie radio, ktorego dobiorcami beda glownie uzytkownicy tego forum, powinno byc jakies zezwolenie... Zreszta tak szczerze mowiac, wiem, ze tego nie da sie udowodnic - ale kto z nas nie ma zadnej plyty Alizee?:> Sadze, ze takich osob jest tu znikoma ilosc...
Chcialabym zalozyc takie radyjko ,ale jak juz wspominalam ,musicie poczekac nie do wrzesnia,a do pazdziernika ,bo wtedy spodziewam sie miec juz internet... Nie chce niczego obiecywac, ale sprobowac mozna, jezeli wykazecie sie duza dorobina cierpliwosci :D
PS. Co do spraw technicznych, to chyba wiadomo, ze raczej z tym bedzie ciezko... Ale jakby juz to wypalilo to kto moze jaki kawalek "podrzucic" ,bo ja mam 2 plyty Alizee, ale przeciez to by bylo nudne, gdyby caly czas leciala tam Lili.
Krogi
30th July 2005, 15:52
Życze ci Hunti żeby ci się udało, bo takie radio to by było coś super :D czekam cierpliwie :D:D
takelbery
30th July 2005, 15:53
ale przeciez to by bylo nudne, gdyby caly czas leciala tam Lili.
Niekoniecznie hehe jeszcze możesz nam poczytać :D swoje opowiadania :D
Hunti
30th July 2005, 16:11
lol ,jasne :D
niestety, bede tajemnicza i nie uajwnie wam nic mojego - nawet mojego glosu, lol :D
Chociaz, z drugiej strony, czemu nie, tylko bylo by to troche glupie ,skoro mozecie sobie je rpzeczytac w temacie, to po co macie je slyszec w radiu?:>
n@pster
30th July 2005, 16:20
hmm...radyjko powiadacie :D Nie wiem czy wasze lacza to wytrzymaja. Zakladajac ze nadajemy z jakoscia 128 kbps i mamy 10 sluchaczy musimy miec upload min. 1mbps. Mozna co prawda nadawac z 56 kbps, ale proponuje sobie posluchac mp3 w takiej jakosci to zobaczycie o czym mowa :P mozna by sie takze zastanowic nad innym kodekiem niz mp3, np ogg (ktory imho ma lepsza jakosc przy mniejszych rozmiarach). Ale nadal pozostaje problem lacza :) Ja posiadam zew. IP, a lacze moze zaspokoic na oko 5 osob przy 96 kbps. Stwierdzone empirycznie. Ale problemem pozostaje maszynka :P
pozdrawiam
Przemyslav
30th July 2005, 16:51
no no N@pster przy zalozeniu ze nic nie sciagamy w tle :) ja bym nie mogl miec radia, poniewaz zawsze cosik sie sciaga no i wiadomo na puszczanie radia to nie za baldzo :) Hunti nie daj sie prosic :D:D
Ja już mówiłam jakie płyty posiadam Hunti gdyby Ci się udało z tym radiem to napisz do mnie na gg i ja Ci na maila coś prześle: mam Natasha St.Pier(14 piosenek), French power (18 piosenek), Nadiya (zależy od gustu ja nie lubię), i jesxze jakąś składankę francuską
Cobra1
4th August 2005, 10:50
heh znów radyjko ??to łatwizna nawet na upartego na neo mozna zalorzyc :) ja np w max 5 min sobie załorzyłem na neo 640, tylko że to z moja muza, narazie jeszcze na zmiennym IP ale mozna to ominąc :] gdzie jak zaraz to ominę to podam adres radyjka :]
edit:
ok już :) CTRL+L i wpisz http://cobra1.zapto.org:8000 jak będę słuchał winampa to będziecie i wy słyszeć :D
n@pster
4th August 2005, 17:49
na neo gdzie masz 256 kbps uploadu, a w tym wypadku tylko od tego zalezy. Gdybys mial symetryczne 640 kbps to moglbys zalozyc radyjko gdzie masz 5 sluchaczy i w miare jakosc, ale nie na neo gdzie masz "ogromny" upload :wink:
radio..sorry Cobra, ja lepsza jakosc dzwieku mam w telefonie podczas rozmowy, ale nie 24 kbps.
pozdrawiam.
Cobra1
4th August 2005, 18:14
je tam kicham na to :P ale dziala a inni niemogli nawet załorzyć :]
Blej
4th August 2005, 18:22
no działa działa, jak włączyłem to jakiś hiphop leciał :? :?
vBulletin® v3.7.5, Copyright ©2000-2009, Jelsoft Enterprises Ltd.