PDA

View Full Version : Pochwalcie sie swoim sprzetem audio ! !

_THX_
21st June 2004, 13:18
Tak pięknie pisaliście o swoich sprzętach audio w temacie pt. „Co mówia wasi "kumple" o tym ze słuchacie Lili” :D , ze postanowiłem wprowadzić nowy Topic o właśnie takiej nazwie .

Możecie wiec , się teraz chwalić tutaj do woli :D

Ja sam jestem maniakiem tego typu rzeczy :D Nie wiem , czy większość wie , ale nawet mój nick na forum jest związany ze sprzętem audio....
Uważam , ze to jest choroba L , zaraziłem się tym od mojego taty , który lubuje się w tych sprawach i pochłania w tym ogromne pieniądze , nie będę tutaj operował cenami i firmami , gdyż nie o to tutaj chodzi i zapewne większość z was nie będzie znała tych marek....
Na szczęście ja nie jestem na takim stopniu zaawansowania co tata , gdyż heh nie mam takich dochodów L , ale mimo tego mogę pochwalić się bogatymi doświadczeniami w tej dziedzinie mimo mojego młodego wieku J

Moja pasja do tego typu rzeczy , zaczęła się 10 lat temu , wówczas otrzymałem od rodziców 1 radiomagnetofon ( tzw. Boombox ) firmy panasonic z odtwarzaczem CD ....i jak to młody człowiek byłem w 7 niebie , ale z czasem , wyszło cos nowego i wtedy Filipek J za wszelką cenę chciał to mieć :D Tak wiec wraz z biegiem czasu stawałem się posiadaczem coraz to nowszych technologicznie i lepszych jakościowo boomboxow , dziwie się sobie na dzień dzisiejszy , dlaczego boomboxy , ale tak się stało , ze akurat wówczas tylko to było obiektem moich zainteresowań oraz w pozniejszym czasie odtwarzacze przenośne , najpierw walkmany , nigdy nie miałem discmana , natomiast od kilku lat pasjonuje się również przenośnymi odtwarzaczami , bądź nagrywarkami MiniDisc’ow .
Ach tych wszystkich boomboxow było bardzo wiele....ostatniego zakupiłem 4 lata temu . Był to boomblaster firmy JVC o symbolu PoweredWoofer RD-MD5 , który posiadał 2 aktywne subwoofery po bokach oraz nagrywarkę MD , sprzedałem i żałuje do dziś , to był zestaw przenośny , który zabijał dzwiękiem większość wież stojących na naszych polkach w sklepach .http://thx.250free.com/foty/jvc_RD-MD5.gif

W dziedzinie sprzętu do komputera PC , to tez mam za sobą wiele zestawów , które przetestowałem :D
Mój 1 komputer zakupiłem wraz z Kartą muzyczną soundblaster 128 oraz zestawem głośników Samsung SMS-5100 , pózniej nabyłem najlepsze dostępne na rynku logitechy SoundMan X2http://thx.250free.com/foty/DSC.JPG, które grały bajecznie , następnie był zestaw samsunga SMS-9200 , Logitech Z-540http://thx.250free.com/foty/22.jpg , 2x nabywałem Logitechy Z-640 , Creative PS2000 , następnie Philips A3.500 , Philips A3.300 oraz najlepsze głośniki jakie kiedykolwiek miałem okazje usłyszeć Logitech Z-560 o mocy 400 wat RMS ( 188watt Sub oraz 4x53 waty na satelite ) z Certyficatem GeorgeLucasFilm THX , następnie zakupiłem Logitech Z-680 , które okazały się dużo gorsze od Z-560 , a cena aż 1000 zł wyższa K , tak wiec posłuchałem :D i sprzedałem J .

Obecnie używam :
http://thx.250free.com/foty/22.jpg
http://thx.250free.com/foty/jvc_th9r.jpg
Kina Domowego JVC TH-A9R , który gra jak domowy sprzęt audio bardzo wysokiej klasy oraz osobno do komputera PC używam najlepszy zestaw Philipsa MMS306 , o mocy i tak ogromnej jak na PC 100 watt RMS . Jest to moim zdaniem najpiękniejszy zestaw dostępny na rynku , oraz o nieprzeciętnym brzmieniu . Całość sterowana pilotem , możliwość podłączenia 3 zródeł dzwięku jednocześnie , głośniki satelitarne 10watt RMS są grubości niespełna 3 cm w technologii NXT ,zawierające dodatkowo tweeter( głośnik wysokotonowy ) , natomiast subwoofer 50watt RMS wykonany w technologi w00x , czyli 2 głośniki , jeden promieniujący ku dołu , 2 zaś w przód :D efekt znakomity , lepszy tylko sub Logitecha , ale ten tak jak wspomniałem 188 watt RMS ! ! Do tego jeszcze posiadam zewnętrzną karte Philips Aurilium .

http://thx.250free.com/foty/23c.jpg
http://thx.250free.com/foty/ask01.jpg
To juz niestety nie u mnie :D

Feniks
21st June 2004, 14:44
To teraz czas zebym ja sie pochwalil :)

Otoz jestem szczesliwy posiadaczem tzw. jamnika firmy Goldstar jeszcze z czasow komunijnych (nie mylic z komunistycznymi :) ) oraz jednego walkmana :D (Z certyfikatem Teraz Polska :D)
Wybajerzony sprzet pewnie myslicie :D Otoz to nie koniec posiadam jeszcze w zapasie Amplituner firmy Radmor z dwoma kolumnami firmy Tonsil.
I to chyba wszystko co posiadam w swojej swiatyni audio :D ;)

Cobra1
21st June 2004, 18:44
no ?adnie thx :D:D

a teraz mo?e ja :D

tak wi?c te? niezabardzo mam sprz?tu audio ale to co mam to :

komputerowe g?o?niki 5.1 MT Rapsody
oraz g?o?niki zwyk?e te? kompyterowe :D których nieu?ywam philipsa
wie?? Thomsona
no i chyba na tyle a najmocniej daj? moje g?o?niczki 5.1 :D a? s?siadka z góry schodzi?a do mnie a teraz tylko puka czym? w pod?og? <u niej> : sufit<u mnie > :D:D hehe

miror
21st June 2004, 19:02
ja to dopiero mam wypasik :) sluchawki od wlakmana panasonika:) i na specjalne okzaje 2 glosniczki 40 w:) arrowana czy jakos tak :D

takelbery
22nd June 2004, 01:12
No _THX_ tylko Ci pozazdrościć taty hehe:) Tak myślałem, że Twój nick musi być z tym związany. Osobiście jako takiego sprzętu audio w domu nie mam:D. Wystarcza mi CD-ROM w komputerze i necik jako dostawca dźwięku:). Karte mam SoundBlaster 5.1 chyba Player. Głośniczki Creative 2.1 SoundWorks SW320.

Można powiedzieć, że też jestem fanem dobrego czystego dźwięku. Widzę _THX_, że masz głośniki Logitecha. Mi osobiście bardziej Creativki przypadły do gustu hehe. W sklepie właśnie ich dźwięk do mnie przemówił. Ostatnio jednak stwierdziłem, że Logitech też nie są takie złe. Zmiana nadeszła podczas grania w Far Crya w jednym z salonów EMPIK. Powiem wam tylko jedno, co _THX_ z pewnością potwierdzi. Na akcesoria związane z dźwiękiem nie należy żałować kasy. Jeżeli macie w swoim posiadaniu głośniki za 20-50 zeta do kompa to dobrze radze wywalić i zainwestować te 200zł na takie porządne przynajmniej 2.1 z prawdziwym drewnianym subwoferwm a nie jakimś ze sklejki:) no i do tego koniecznie karta z systemem EAX :D. Wtedy realizm w grach naprawdę wzrasta.
Sam planuje sobie zakup już takich naprawdę dobrych głośniczków, tylko czekam na kasę.

P.S.
Już sobie wyobrażam jak u ciebie Lili nadaje :mrgreen: Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Na jednym ze zdjęć widze chyba Apple iPOD tak? Słuchałeś go, czy rzeczywiście jakość dzwięku jest taka znakomita ???

croolik
22nd June 2004, 01:13
Hmmm,
*Philips AZ1508
*Gramofon stereofoniczny ze wzmacniaczem "Artur-Stereo" WG-300 firmy Unitra + 4 głośniki (2 oryginalne, 2 z telewizora Sony coś tam coś tam, wszystko odpowiednio przerobione, żeby zapewnić odpowiednią wydajność muzyczną - znaczy, żeby ściany się przesuwały)
*w kompie karta muzyczna ESS1868 :D podłączona przez mini-jacka do powyższego zestawu grającego
*nie wiem czy to też się kwalifikuje, ale karta TV z Nicamem na pokładzie. W sumie przy takiej karcie muzycznej można zapomnieć o większych doznaniach, ale jednak słychać niemałą różnicę.
Także podstawą jest u mnie gramofon :D
Feniks, "Teraz Polska" ;)

_THX_
22nd June 2004, 11:07
Głośniczki Creative 2.1 SoundWorks SW320.
No te creativy są z tego co słyszałem z opinii ich właścicieli , jedne z lepszych w swoim przedziale cenowym , niestety już ich nie produkują i wypuscili tandetną serie Inspire .

Można powiedzieć, że też jestem fanem dobrego czystego dźwięku. Widzę _THX_, że masz głośniki Logitecha. Mi osobiście bardziej Creativki przypadły do gustu hehe. W sklepie właśnie ich dźwięk do mnie przemówił. Ostatnio jednak stwierdziłem, że Logitech też nie są takie złe.

Co do Logitechow , to tak zgadza się używalem już prawie całą kolekcje jaką Logitech wypuścił w świat i tutaj muszę Ci powiedzieć , ze Logitech jest o tyle lepszy od Creativa , ze można zrobić głośność na maks i ustawic subwoofer na high i nie ma żadnych nieprzyjemnych efktów jak charczenia membrany , zestawy Logitecha są po prostu nie do zajechania :D , natomiast w wiekszości creativów w takim tescie , zestawy nie wytrzymują i słychać nieprzyjemne przegłosy subwoofera L .
PS. Zestawy Logitecha są projektowane przez firme BOSE , cos to mówi o jakosci tych produktów , zresztą tak samo z Creativem , gdzie tutaj jest to Firma Cambrige , która tez produkuje sprzęt bardzo wysokiej klasy za duże pieniądze .

Zresztą w tej kategorii przodują zestawy Creativa i Logitecha

Powiem wam tylko jedno, co _THX_ z pewnością potwierdzi. Na akcesoria związane z dźwiękiem nie należy żałować kasy. Jeżeli macie w swoim posiadaniu głośniki za 20-50 zeta do kompa to dobrze radze wywalić i zainwestować te 200zł na takie porządne przynajmniej 2.1 z prawdziwym drewnianym subwoferwm a nie jakimś ze sklejki:) no i do tego koniecznie karta z systemem EAX :D. Wtedy realizm w grach naprawdę wzrasta.
No oczywiscie , zgadzam sie w 100% , zwłaszcza , ze podzespoły takie jak karty muzyczne i głosniki , w ogóle wszystkie multimedia, bardzo mało traca z ceny , np przy sprzedaży :D , i jezeli słuchac Lili to tylko w swietnej jakości :D , zeby jej nie pomylić z Maryla Rodowicz :lol:

Sam planuje sobie zakup już takich naprawdę dobrych głośniczków, tylko czekam na kasę.
Logitech , Creative i Philips , nie wchodz w inne cuda :D , choć Cobra1 bardzo zachwala głośniki MediaTech Rapsoda , niestety nie mialem przyjemnosci posłuchania tego zestawu , ale nie wykluczone , ze nie kupie z ciekawości :D
P.S.
Już sobie wyobrażam jak u ciebie Lili nadaje :mrgreen: Mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Na jednym ze zdjęć widze chyba Apple iPOD tak? Słuchałeś go, czy rzeczywiście jakość dzwięku jest taka znakomita ???
Tzn te 2 ostatnie zdjecia to są z internetu , tamte wczesniej są u mnie , ale już nieaktualne są te Logitechy , gdyz zakupilem takie Philipsy jak własnie na tych zdjeciach z Apple co tam leży , a nie mam jeszcze real Foto wiec dalem te :D .

Darkthrone
25th June 2004, 12:06
niestety nie ma się czym pochwalic. głośniczki od kompa to nadają sie tylko do roztrzaskania o scianę, dobrze chociaż że wieża sharpa o niesamowitej mocy wyjsciowej (20W) dobrze działa :D

Cobra1
25th June 2004, 13:52
Logitech , Creative i Philips , nie wchodz w inne cuda , choć Cobra1 bardzo zachwala głośniki MediaTech Rapsoda , niestety nie mialem przyjemnosci posłuchania tego zestawu , ale nie wykluczone , ze nie kupie z ciekawości

No jak na głośniczki do kompa to grają zaje..fajnie szczególnie że sąsiadka jak lekko dam basy to mówi że jej podłoga skacze :D:D no wszystkie głośniki w drewnianych obudowach daje to że niebędą zwiewać przy maxie :D:D możliwość przełączania 5.1 lub 2.1 :D ale czadu dają jak na głośniki do kompa :D:D słyszałem np minta głośniki w plastiku lipa :) soundblastera też co prawda nieźle ale cena kosmik :D:D a te moje kohane kupiłem za jedyne 315 zł :D tak więc nieduża cena bo np minty kosztują 150-200zł a soundblaster dokładnie niewiem ale napewno więcej niż 400-500 zł :(

Garath
2nd July 2004, 14:01
A ja mam poprostu :

2 kolumny Tonsila.. które nigdy nei zotana puszczone w domu na maksa bo poprostu sie boje.. raz próbowałem :P

Kupiłem je na Allegro i przeszły wiele zmian :)

Do zestawu dochodzi wzmacniacz Diory i Korektor Diory który pozwala na wyszczególnienie mi któregokolwiek dźwięku..

poprostu rzeźnia w pokoju i domu :)

8)

waRcoR
2nd July 2004, 14:53
puki co ja narazie nie szaleje ze sprzętem audio bo pierw musze zakupić auto i zmienić kompa, a posiadam:
soundblaster 128 gold, amplituner Radmora 5412 i korektor graficzny 5470 oraz amplituner grundig R 3000 (w tym miechu chyba się zmieni bo się zaczyna coś radmor sypać i musze go opchnąc puki działa - chce ktoś kupić :) ) a co do głośników, nie są jakieś wygar pudła (2) własnej roboty o wymiarach wys. 95cm szer. 45cm głęb. 40cm głośnik bass sony blue 250watt sopran pizoceramiczny sony blue średni pionier (ale nie podam dokładnych danych bo nie chce teraz rozkręcać kolumny) zwrotnica sony blue 500
słuchawki - manta multimedia max + mikrofon :) puki co musi wystarczeć ........ (i tak nieźle dają bo ani razu jeszcze nierozkręciłem na maxa ze względu na to że nie ma takiej potrzeby bo i tak przy wzmocnieniu 6,5 (na radmorku 5412) słysze szklanki jak w kuchni grają)

Garath
4th July 2004, 01:12
na radmorku 5412) słysze szklanki jak w kuchni grają

i czego wiecej chciec?? :D

unreal
17th July 2004, 12:59
Wieża JVC chyba 4 letnia którą mam podłączoną do kompa-to mi absolutnie wystarcza-nie jestem jakimś wyjątkowym audiofilem dla którego każdy basik i inne tego typu efekty są ważne-dla mnie nie ma to jakiegoś większego znaczenia czy słucham muzy ze starego radia czy super hiper wieży za 10 tys...Kupiłem ją żeby wreszcie uniezależnić się od starszych ktorzy nie byli w siódmym niebie jak co tydzień wymontowywałem ich 10letnią z ich pokoju i do siebie nagrywać piosenki jak jeszcze kompa nie miałem. :) Ale to było kuupe lat temu...stare niekoniecznie dobre czasy...Pamiętam jak rozbierałem ją na częsci pierwsze i udawało mi się ją złożyć i co najważniejsze działałą i do dzisiaj działą-15 letni philips...

kranked
17th July 2004, 15:52
unreal kupe lat :mrgreen: Co ci było?? neta ci odcieli :D

A zeby nie zbaczać z tematu to ja mam Unitre z lat 80 :mrgreen: :mrgreen: Jak musi to gra :lol:

waRcoR
26th July 2004, 03:46
wymieniłem radmora na wzmacniacz firmy JVC A-X5 Super-A , naprawde super sprzęt, teraz tylko musze kupić 4 kolumny minimum 250 Watt i będzie super, dzwięk jest tak czysty i ładny że chyba niezmienie go przez kolejne x lat (ale i cena nie była niska) ....... jak dam rade to pokaże foto bo w necie niemoge znaleść........