PDA

View Full Version : W czym piszecie, w czym programujecie??

n@pster
26th May 2004, 15:19
Jak w temacie...
Ja pisze i programuje w:

-Pascal
-Html
-PHP (dopiero sie ucze ale juz coś wychodzi)
-Delphi (Object pascal)
-MySql (tez sie ucze dopiero)
-Batch (te pliki .bat :) )
-Qbasic :D (stare ale jare :) )
-Java script (genialny język!!)

Garath
26th May 2004, 15:25
w zeszycie
na gg
na ircu
na tlenie
czasem lubie pomalować sobie obrazki w bloku a4
i na drzewach "kocham Alizee"

to tyle

miror
26th May 2004, 16:15
we wszytstkim wczym sie da :D ale najwiencej narazie w delphi zrobilem porjectow ktos moze modeluje 3d albo moduluje dziwieki bo mi w teamie brakuje narzie dziwiekowca ;]

waRcoR
27th May 2004, 00:26
ktos moze modeluje 3d

znam takiego jednego, jest bardzo dobry, Zmodelera zna co do joty a teraz zaczoł w 3dMaxStudio, jak co to jest jego strona http://www.salaa.republika.pl nie ma tam dużo ale można zlukać co potrafi, jak coś to moge z nim porozmawiać jeśli byłbyś zainteresowany

co do dźwięków to na początek polecam prosty a jakże genialny program MagiX MusiC MakeR

troszke próbowałem w Delphi ale ostatnio nie mam motywacji i do tego gdzieś straciłem program więc nawet nie mam teraz w czym się pobawić
piąte przez dziesiąte html (stronka hahm-pol :) )
pisałem również skrypty pod wina w notatniku, także w tym "programie" tworzyłem szereg plików rozruchowych , wsadowych itp
planuje :
php
MySql
Java script
flash
i co się podwinie :)
(zazwyczaj do wszystkich tych "języków" kupuje profesjonalne :) księki wydawnictwa helion które bardzo polecam)

miror
27th May 2004, 14:30
heh nom nie wime :) toto parki jednego z moich ziomkow ;)
http://members.lycos.co.uk/triplex321/tyl.jpg

http://members.lycos.co.uk/triplex321/przod.jpg

http://members.lycos.co.uk/triplex321/wire.jpg

http://members.lycos.co.uk/triplex321/bok.jpg

Tomaszek
27th May 2004, 23:10
bardzo fajne renderingi!!!! i to sa umiejetnosci

waRcoR
28th May 2004, 00:18
fajne, bardzo ładnie wyglądające auto (jak fotka) tylko mogło by być bardziej dokładne ale i tak jest cool
PS. ale napewno nie robione w zmodelerze więc dlatego taka różnica

Blej
28th May 2004, 17:52
E tam mi wystarczy GG! Do wszystkiego! A tak to se lubie pojeździc w Need for speed UInderground! I to tyle. no zcasami se popisze w wordzie ale nic wiecej

_DIAVOLO_
28th May 2004, 22:47
najczęsciej tylko zeszyt :) Kiedys Delphi

n@pster
29th May 2004, 11:36
Ja tam nie che nic mówic...ale to jest o porgramowaniu 8)

koomel
29th May 2004, 14:54
fajnie , ze tyle osób się tym interesuje , pamietam ze kiedy zaczynałem zabawe z programowaniem byłem tak napalony jak n@pster teraz :) , potrafiłem przesiedzieć 3 dni bez snu przed kompem , to były czasy :D ...... teraz niestety nie mam tyle czasu , ale nadal próbuje swoich sił w programowaniu , jak na razie ucze się C++ a kiedyś :
TPascal , HTML , Delphi , Java Script , QBasic i pliki wsadowe :p no i jeszcze bawiłem się Flashem :mrgreen:

Cobra1
29th May 2004, 16:09
wczoraj późni w nocy zaczełem siębawić flashem 5 a tak to kiedyś delphi c++ no i *.bat -y :D

Przemyslav
6th July 2006, 00:23
W czym programuję lub miałem styczność:

Ada
Algol
Asembler
QBasic
Visual Basic
Visual Basic .NET
C
C++
C#
CLIPS
COBOL
CSS
Delphi
FORTRAN
Java
JavaScript
LISP
Logo
Turbo Pascal
PHP
PL/SQL
PostScript
Python
Powłoka BASH
HTML

:cheesy: :mrgreen:

Megabyte
6th July 2006, 11:35
To ja też się pochwale. Najpierw to w czym programowałem jakas konkretna rzecz:

Asembler (AVR, 8051, x86, x86_64)
C
C++ (ISO 2003) z wykorzystaniem STL i Boost (w tym najwiecej programuje, spisałem już kilkadziesiąt tysięcy lini kodu) (kompilatory - obecnie tylko VC++ 2005 i g++ 4.1 - czekam obecnie na g++ 4.2 z obsluga OpenMP)
C++/CLI
C#
CSS
HTML
Java
JavaScript
JSP
LAD - taki beznadziejny "jezyk" do programowania PLC
Matlab
Pascal
PHP
SQL
UML
XML

A teraz rzeczy na którychś się coś znam, a programowanie w najlepszym przypadku polegało na poćwiczeniu sobie jakiś rzeczy.

Asembler (ARM)
C++ 0x
D
Delphi
FORTRAN
LISP
Nemerle
Perl
Python
Ruby
Smalltalk
Visual Basic - kiedys cos tam patrzyłem na to ale jezyk bardzo mi sie nie podoba

Pewnie coś zapomniałem, najwyżej dopisze później. Obecnie 90% rzeczy pisze w C++ ale jezeli wszystko dobrze pojdzie w ciągu dwóch lat przerzuce się ina inny lepszy język :wink: :twisted:

Przemyslav
6th July 2006, 11:42
Widzę, że tak jak ja Asembler używałeś do programowania mikroprocków :) Ja głównie 8051, bo takie w większości projektach były :D No i podobnie jak ty skupiam się narazie na C++ z domieszkami czasem C# (środowisko pracy: Borland Developer Studio 2006 i Borland C++ Builder) :)

Megabyte
6th July 2006, 12:26
No wiesz, w czymś trzeba było napisać programik do naszego robocika z podpisu. Póki co mamy tam prostego AVR 8MHz ale juz od jakiegos czasu myslimy zeby dorzucic jakiegos porzadnego ARMa. A w asemblerze x86 i x86_64 pisalem tylko procedurki do synchronizacji wątkow. Te z Windows są cholernie wolne :/

Co do C++ to kiedyś programy pisałem w C++ Builderze 6 ale debugger kiepsko sobie radził z wielowątkowym kodem i to przez to przeszedłem na Visual C++. W dodatku najnowszy Visual C++ ma kompilator 64bit i wysoką zgodność ze standardem ISO C++ co powoduje że mogę wykorzystać taką biblioteke jak Boost :D Już nigdy nie wróce do Borlanda.

C# jest nawet spoko, niestety aż tak dużych możliwości jak C++ to on nie ma :/

Przemyslav
6th July 2006, 12:34
Mnie się teraz podobają te wszystkie bajery z .NET i całe Visual Studio 2005 itd... :) Będę musiał przysiąść :) Programów z obsługą 64 bitów jesio nie pisałem,nei było potrzeby oraz fakt, iż mało jest odbiorców (moi doktorkowie mają ino 32 bitowe maszyny, tudież znajomi) :) Co ci biblioteka Boost daje, bo o niej jesio nei słyszałem (ino się domyślam po nazwie, jej funkcji) :D

Megabyte
6th July 2006, 13:49
Z 64bitami juz nie jest tak źle. Co prawda na Windowsa 64 bit część się jeszcze nie przesiadła przez problemy ze sterownikami to jednak troche osób z tego korzysta a w przypadku Linuksa to tam prawie wszystko jest 64bit.

Oczywiście tu nie chodzi o pisanie programu, tylko 64bitowego a takiego który bez problemu kompiluje sie na 32bit i 64bit. Druga sprawa, 64bitowe programy są zazwyczaj szybsze o kilkadziesiąt procent od 32bit. Obecnie pisze nową wersje piłkarzyków i jak chce potestować nową zmiane w AI to zawsze odpalam wersje 64bit. Co prawda w tym wypadku osiągnałem jedynie 20% wzrostu (jedynie bo nieraz jest to znacznie wiecej) ale zawsze to coś.

Boost to zbiór bardzo fajnych bibliotek wykorzystująca m.in techniki metaprogrammingu. Ja na codziennie używam:
- smart_ptr - inteligentne wskaźniki, znacznie lepsza implementacja niz std::auto_ptr
- function - w C++ nie ma niestety delegatów czy jak kto woli wskaźnika na metode obiektu, function łata tą dziurę ;)
- bind - biblioteka zastępująca std::bind1st i std:bind2nd - dużo większe możliwości
- lambda - czyli funkcje nienazwane - bardzo ciekawa rzecz znana z funkcyjnych jezykow programowania, (w C++ zrobili to jako biblioteke a w C# muszą to integrować do języka, ma być to w wersji 3.0)
- multi_array - tablice wielowymiarowe
- spirit - bardzo fajna biblioteczka do robienia parserów, umożliwia zapisanie gramatyki w EBNF
- lexical_cast - konwersje pomiedzy string <-> double, int .. itp

To tylko kilka rzeczy, które ja najczęściej stosuje, jest jeszcze dużo więcej ciekawych rzeczy. Dodam tylko że część z tych bibliotek wejdzie oficjalnie do nowego standardu C++ 0x.

//update:
.NET jest fajny ale według mnie na te czasy ma małe możliwości. C# część rzeczy poprawia a część psuje. W wersji 2.0 dodano dopiero Generics, który i tak nie ma szans z szablonami C++, w końcu to dzięki nim jest możliwy metaprogramming.

Przemyslav
6th July 2006, 13:57
OK dzięki za objaśnienie Boost'a, naprawdę ma przydatne rzeczy :) :D

marrt
16th August 2006, 16:45
W czym... Z racji pracy i studiow jest tego duzo, a bylo jeszcze wiecej...

Podobnie jak poprzednicy
Asm (8051, 8085, 8251, troche x86 i 64b)
C
C++
C#
Java
PHP (w chwili obecnej glownie OOP i php5 . To chyba jezyk w ktorym czuje sie najmocniej i z ktorym jestem najbardziej na bierzaco, choc (co wyda sie dziwne) w chwili obecnej przynosi mi najmniej zyskow) 5/5
MySQL
PostgreSQL
SQL Server (oraz ogolnie T-SQL)
Pascal
Delphi
Matlab
Perl
Python
VB (wraz z .NET)
UML
XML
(X)HTML
CSS
JS (obecnie tylko w formie AJAX)
bash/sh
DXP (choc tutaj wlasciwie jest polaczenie kilku wczesniej wymienionych jezykow)
Verilog
VHDL
(dwa ostatnie dzieki jednemu z moich wykladowcow, ktory uwazany jest za jednego z najwiekszych specjalistow w dziedzinie ukladow cyfrowych na swiecie - a chyba za najwiekszego w dziedzinie testowania ukladow scalonych (vide: testKompress))
no i ogolnie dosyc szeroko .NET i mono.

z totalnie nieprzydatnych
J#
qBasic
cobol
ABAP
AWK
APL (warto w ogole wspominac? :D)
Eiffel
MCPL
Icon

Generalnie programowanie traktuje jako prace, hobby i pasje, dlatego staralem sie nabazgrac cos w kazdym jezyku programowania. Fakt, ze czesto to byl po prostu kalkulator lub cos o podobnym nakladzie sil, jednak zawsze to cos :). Zanim poszedlem na studiach z kumplem zaczelismy tworzyc wlasny jezyk programowania. Projekt umarl, jego wydajnosc byla mniej niz slaba (choc tez nie moge powiedziec, zebysmy na to patrzyli podczas pisania :), jedynie zwracalismy uwage na zlozonosc obliczeniowa funkcji :) ). Jezyk programowania zastapil wlasny system operacyjny, nad ktorym wciaz pracuje, i w ktorym konca pracy nie widac. Ale za kilka lat , kto wie :D.

Italiano
16th August 2006, 22:01
przypuszczam jaka będzie nazwa tego systemu: Marrt`s WinAlizée :D

marrt
16th August 2006, 22:47
Generalnie nazwy nie ma, jak na razie nie jest w pelni ukonczone nawet jadro, a system nie potrafi sie podniesc bez pomocy jakiegos linuxa :).
Nazwa tymczasowa zwiazana jest z moim imieniem - a dokladnie z jego odmiana ktorej nie cierpie (stwierdzilem przy piwku z kumplami, ze jesli cos takiego powstanie , to moze sie nazywac dowolnie - wiec wzieli odmiane ktorej nie lubie i odpowiednio ja przerobili :D).

Ale WinAla raczej odpada - nie lubie MS :]. Zreszta nie sadze, aby to bylo uzywane przez wiecej niz 10 osob :D.

Italiano
16th August 2006, 22:51
moze byc zawsze LinAlizée :D

Przemyslav
17th August 2006, 01:51
Zawsze można zrobić hybrydę :D Łatwość obsługi z Windows'a i bezpieczeństwo Linucha :) :D

marrt
17th August 2006, 12:48
tzw lindows/linspire ktory okazal sie niewypalem...
Niestety, komputer to dosyc zlozona maszyna. Dązenie aby operowanie nia bylo 'most user-friendly' powoduje obnizenie bezpieczenstwa systemu. Mozna co prawda polaczyc jedno z drugim, ale do tego trzeba miec duuuuzo czasu (lub duuuuuzo ludzi). Skoro MS nie jest w stanie sobie z tym poradzic majac duzo pieniedzy, i spolecznosc linuxowa nie jest sobie w stanie z tym poradzic majac duuuuuzo ludzi , to ja (tutaj niespodzianka!) rowniez nie jestem w stanie sobie z tym poradzic :D.