PDA

View Full Version : Wkurzajace GG ://////

Przemyslav
10th January 2004, 18:42
Kurde to GG mnie wku****** ciagle ma zwiechy serwera, a jesio chodza pogloski ze ma być płatne i to 40 zł na miecha. Niech spi******. Jakby GG przestało istnieć to jestem na:
1. MSN Messenger: misiekpc@o2.pl
2. Tlen.pl: misiekpc@o2.pl
3. Yahoo Messenger: misiekpc

Jak coś to najczesciej bede na Tlenie :D. Jak cos to siem odzywajcie :D A GG niech spi****** :evil:

Adi32
10th January 2004, 18:49
Umnie to samo, ale gg napewno niebędzie płatne, a jak będzie to ja na pewno nie będe kożystać. 40 zł miesięcznie dać ? to głupota, ja 50zł miesięcznie za internet mam to wżyciu niedał bym 40 zł za GG!
Inny kontakt ze mną to:
MSN Messenger: adrian3252@wp.pl

croolik
10th January 2004, 19:03
Fakt, dziś to już przekracza wszelkie normy - jeszcze ani razu nie udało mi się z gg połączyć. Już dawno mówiłem, że gg schodzi na psy. Dlatego jeśli ktoś by chciał się kontaktować ze mną w czasie, gdy gg 'leży' - wszelkie potrzebne info mam w sygnaturce.

takelbery
10th January 2004, 19:08
A działa wam teraz GG? Bo mi nie :(. Kumpel powiedział mi, że podobno (tak na 10%-40%) całe gg padło a wszystko działać zacznie dopiero za kilka dni. Czy wy też słyszeliście takie pogłoski? Ja mam tylko nadzieje, że to nie jest prawdą i gg zacznie działać jeszcze dzisiaj, bo jest mi ono bardzo potrzebne, zwłaszcza teraz :(

Adi32
10th January 2004, 19:15
Aby sie czegoś dowiedzieć weszłem na czata onetu i wp, pytałem czy gg im działa i co wiedzą na ten temat: "Niedziała mi i nic niewiem" Takie były odpowiedzi.

Tomaszek
10th January 2004, 19:35
wtedy kiedy chce sie jakos wyrzyc w opisie na gg to dupa, a dzis wlasnie przyszedl taki dzien. nikt nie moze ze mna pogadac a qrde nie jest dobrze....eh ale coz zrobic

Przemyslav
10th January 2004, 19:37
Przytocze to co mi podał Croolik: "UWAGA MAM INF Z IRCA: Komunikat Administratora GG z dniem dzisiejszym zostaja zawieszone działania serverow gg. Nie wiadomo kiedy nastapi ich ponowne uruchomienie P.S. Uwaga Informacje jeszcze nie potwierdzone !!" Wiadmosc z www.gg3d.com Ku***** chamowa ze ja pie***** Zamiast reklam na GG mogli wczoraj wyslac info o tym ze cos takiego bedzie dzisiaj a nie se w ch*** lecą :) CHWDGG

takelbery
10th January 2004, 19:58
Bo najlepszym rozwiązaniem była by przebudowa GG tak żeby nie było centralnego serwera, który przechowuje informacje o kontach poszczególnych użytkowników oraz ich statusie. Problem ten został rozwiązany np. przez twórców KaZaA i Skype. Tam nie ma czegoś takiego jak serwer. Są za to maszyny wyróżnione (Supernodes), przez to, że są one podłączone do szybkiego łącza, lub mają stały IP mogą funkcjonować jak serwery. Taka sieć sama sobie optymalizuje swoje działanie. Rozwiązanie to jest napewno tańsze, bo nie trzeba płacić za utrzymywanie drogich serwerów. Napewno skończyłyby się już takie problemy jak teraz :). Nie wiem, o co chodzi z tą informacją, że GG ma być płatne 40 zł za miesiąc, ale też taką wiadomość dostałem. Myślę, że jest to jakiś żart albo informacja ta została puszczona żeby sprawdzić rynek i wywnioskować czy taka operacja nie dobiłaby GG i co by ludzie w tedy zrobili. może puścili to ludzie stojący za innym komunikatorem chcąc abyśmy już teraz przesiedli się na ich model. Jest jeszcze jedna możliwość, która potwierdzałaby tą informacje. Nie wiem czy słyszeliście, ale nasz kochany Microsoft zgarnął patent na komunikatory internetowe. Niby nic takiego, ale już się pojawiły konsekwencje tego faktu. Jednak celem były komunikatory, które obsługiwały sieć MSN. Nie wiem, co o tym mam myśleć i o co dokładnie tam chodzi. Ja mam jednak nadzieje, że MS nie będzie zadał z tego powodu opłat od GG tak jak za produkcje urządzeń wykożystujących system plików FAT. Coraz bardziej myślę o instalacji Linuksa i oprogramowaniu opartym na darmowej licencji.

croolik
10th January 2004, 20:23
Dominik, widzę, że nie tylko ja buszuję po www.gg3d.com :D
Dziwna sprawa z tym GG, nie mogły naraz paść wszystkie serwery (bo jest ich kilka, jeden by całej sieci nie obsłużył).
A co do MSNM, dopóki nie blokują dostępu z nieoryginalnych klientów, tak jak w moim przypadku (Wtyczka w Mirandzie) jest wszystko ok.

takelbery
10th January 2004, 20:38
Croolik, ja nie buszuje po www.gg3d.com :). Jednak teraz chyba zacznę :). Można wiedzieć skąd przyszło Ci to do głowy ? To że serwerów jest kilka to jest raczej jasna sprawa. Dokładnie chyba 4 ich IP kończą się na 82-85. Próbowałem się połączyć z każdym ale nie można :(. Serwery te podczas pingowania dają o sobie znać więc raczej padł im soft.

croolik
10th January 2004, 20:51
Hehe, no bo czytałem mniej więcej identyczny tekst na gg3d.com (przynajmniej pierwsza część wywodu). Ot, stąd mi to przyszło. Jesli nie buszujesz - zwracam honor :)

Przemyslav
10th January 2004, 20:52
Ja przechodze na Tlen, oczywiscie uzywam pozostalych :D:D Uwielbiam te pluginy wypas sprawa. Polecam Jabber www.jabber.org ==> Protokół jest otwarty i każdy moze go rozwijać, struktura sieci jest rozproszona brak centralengo serwera.Serwery komunikuja sie jak serwery pocztowe czy IRC. Darmowy :D :D Tak samo moszna gadac na nim z ludzmy z innych komunikatorow. Programy korzystajace z Jabbera: Miranda, JAJC, RhymBox, PSI itp... wszystko na www.jabber.org

takelbery
10th January 2004, 21:00
Hehe, dobre. Ja swój tekst napisałem przy małej pomocy artukułu w CHIPie opisujący działanie sieci Skype hehe. Nie buntuje się bo sam tego tekstu nie napisałem (troche jest zjechane z chipa (ale też nie całe zdania tylko ich fragmenty) ale dlatego że tam jest to bardzo trafnie i prosto napisane). Mógłbyś mi podać link do tego tekstu bo jestem ciekawy jak tam jest to napisane hehe. Zobaczymy czy ktoś równo zjechał z CHIPa czy sam też coś dodał tak jak ja :)

Przemyslav
10th January 2004, 21:04
Ja tes opieralem sie na CHIPie :D:D Mam wydanie gazetowe. Ale poszukam ci linku

takelbery
10th January 2004, 21:06
Niom chętnie bym sobie przeszedł na Jabbera ale jedną wadą jaka mnie drażni to brak znajomych, których będzie bardzo cięzko namówić na jakąkolwiek zmianę. Oni bardzo szybko zapominają o takich sytuacjach i nie opuszczą szybko GG, ja pewnie też bo jestem do gadulca bardzo przywiązany.

Przemyslav
10th January 2004, 21:08
Chyba to ten: http://www.pcworld.pl/artykuly/37733.html :)

Adi32
10th January 2004, 21:21
Z www.jabber.org można ściągnąć tego Jabbera pl ?

Adi32
10th January 2004, 21:56
Mi już działa!!

Przemyslav
10th January 2004, 22:01
Dokaldnei za duzo znajomych na GG. I tesh przekonac ich do innych komunikatorow bedize ciezko. I jeszcze im powiedziec co gdzie i jak. O Jezusku :)

takelbery
10th January 2004, 22:11
Niom mi też już działa, hehe mówie wam już za kilka godzinek jak awaria się nie powtórzy to zapomnimy o tych chwilach z czerwonymi ikonkami :)

Michel
10th January 2004, 23:10
Słuchając waszych technicznych rozmów, dołączam od siebie, że gg też mnie ostatnio coraz bardziej wku....rza... :evil:

Przemyslav
10th January 2004, 23:44
Narazie działa tylko do kiedy. Jak cos Tlen wpogotowiu jest :D :D i inne bajery :D

Przemyslav
11th January 2004, 10:43
I znowu nie działa :evil:

Adi32
11th January 2004, 12:26
Przepraszamy za klopoty z dostepem do serwerow GG w dniach 10-11 stycznia 2004, ktore moga nastapic ze wzgledu na prace przy wprowadzeniu nowego systemu taryfikacji. Od poniedzialku (12.01) serwery GG beda juz calkowicie stabilne. Od poniedzialku uruchomienie dostepu na kolejne 30 dni nastapi 15 sekund po wyslaniu SMSa o tresci:"twoj_numer_GG" na numer 7955 za 9,88 + VAT
Producent GG zamierza wprowadzić opłaty za korzystanie z programu Firma
SMS Express uznała, że aby uporać się z ciągłymi kłopotami z łączeniem
się z serwerem musi zainwestować w nowe łącza i serwery. Dodatkowo
producent GG uznał, że większość użytkowników zaprzestaje korzystania z
GG na korzyść innych komunikatorów. W tej chwili są przeprowadzane
badania i wykonywane są statystyki ilości przesłanych wiadomości przez
Twoje GG. Jeżeli wyślesz tą wiadomość do minimum 10 osób (im więcej tym
lepiej) Dostaniesz darmowe GG
TO NIE JEST ŻART (nie ma odsylania)

Takie coś otrzymałem na GG

Przemyslav
11th January 2004, 13:20
Jesli to prawda to niech spi******** Ide na Tlena jak cos :D

miror
11th January 2004, 15:28
hmm watpie by byla platna przynjamiej ta wersja .. po 1 akceptowaliscie umowe przy instalacji nie? po 2 taka wersja jest za uboga na platna to ja nawet doskonale moge napisac ze tlen ma bycplatny i po necie rozpowszechnic... po 3 zarabiaja ladne sumki na banerach taka reklama samochodu badz czegos wcale nie jest tania 8) pozdroo

waRcoR
12th January 2004, 01:59
jak co to mój kontakt:

dziura44@wp.pl ewentualnie warcor@wp.pl
dziura44 - nick WPkontakt
warcor - nick Tlen.pl
www.hahm-pol.webpark.pl

no i telefonu i dokładego adresu nie będe podawać :)

pozdro ........

Alizetka2
13th January 2004, 17:06
cześc dawn tu nie byłąm

unreal
15th January 2004, 14:06
Na szczęście ja nie używam gadu za często więc nie odczułem tego tak bardzo.Ale zgadza się te ciągłe przerwania dały się we znaki.Założyłem nawet konto w tlenie-dzięki niemu moge wreszcie wysyłać smsy :)

Przemyslav
28th February 2005, 21:41
znowu w ten weekend gadu-gadu nas "mile" zaskakiwalo swoja nie obecnoscia :evil: najlepsze to jest to co wyczytalem w necie:

W regulaminie znalazł się nawet następujący punkt:

"Korzystanie z serwisu Gadu-Gadu jest dozwolone wyłącznie za pomocą programu Gadu-Gadu. Korzystanie z serwisu Gadu-Gadu za pomocą innych aplikacji, jak również za pomocą zmodyfikowanego programu Gadu-Gadu będzie traktowane jako naruszenie regulaminu."

hihhi czyli ja albo Croolik co uzywaja tlena lubmirandy to nie dozwolone hihih co bzdury :D:D

desaint
28th February 2005, 22:46
pier... GG ja je mam tylko jako alternatywe do tlena .. (obsloogooje GG przez tlen normalka i mam GG w nosie)

tlen ... desaint@tlen.pl
msn deasinto@hotmail.com DEASINTO nie DESAINT... !!!!!

Feniks
1st March 2005, 01:08
Swistaq najlepsze jest to że jak gg padło w weekend to nie przez gg nie mogłem się połączyć a przez tlena na gg mogłem wejść :wink:

Przemyslav
1st March 2005, 01:10
Swistaq najlepsze jest to że jak gg padło w weekend to nie przez gg nie mogłem się połączyć a przez tlena na gg mogłem wejść

N@pster cuda na kiju, cuda :D:D pewnie te stare ku$#@ na serwerach siedzialy :D:D

waRcoR
1st March 2005, 17:28
najlepsza alternatywa to AKUKU bo obsługuje większość komunikatorów
ja mam WPKontakta bo się przyzwyczajiłem ale będe chciał się przesiąść na Akuku, no i do Kadu będe musiał się ostro przyzwyczajić bo brakuje mi komunikatora pod linuxem.

Przemyslav
1st March 2005, 17:31
stego co wiem to narazie pod linucha sa wersje gg i tlena ino :):) nie mowie o "mutantach" typu miranda itp.. :) ja zostaje na Tlenie bo pod nim mam ICQ tlen i gg i styka :D:D a itak 3/4 znajomych tylko gg ma :D:D a do zagranicznych pogawedek jak trza do odpalam msn messenger :)

Feniks
3rd March 2005, 23:52
A ja wam powiem że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :D
Dlatego jade na gg, a tlena mam tylko awaryjnie.

Adi32
6th March 2005, 21:20
swistaq, pewnie te stare ku$#@ na serwerach siedzialy

Hehe z kąś to znam :D

Chudy
13th March 2005, 00:26
Na początek trochę wyjaśnień dla niewtajemniczonych:
Komunikator Gadu-Gadu nigdy nie był i nic nie zapowiada się na to, żeby kiedykolwiek był płatny (widzieliście kiedyś płatny komunikator internetowy)? GG z powodzeniem utrzymuje się dzięki zamieszczanym reklamom - jeden dzień wyświetlania bannera kosztuje reklamodawcę ponad 30.000 (słownie: trzydzieści tysięcy) złotych. Wiadomości o wysyłaniu SMS-ów na nr 79xx to tylko prosty sposób wzbogacenia się kogoś dzięki naiwności użytkowników GG.

Denerwują mnie teksty typu "mam w dupie GG, wolę Tlena". W większości wypadków, gdy serwery GG nie funkcjonują, powodem tego są sami użytkownicy! GG jest największym i najbardziej znanym komunikatorem - ma miliony użytkowników. Serwery bezustannie są zapychane przez naprawdę irytujące i beznadziejne łańcuszki. Jak mi takowy ktoś przysyła, to mnie kur**ca bierze - od razu ignoruje takie wiadomości i ustawiam status >>AntySpam system: Mode On / Łańcuszkom mówię "STOP!"<<, żeby żaden idiota nie wysłał mi kolejnego łańcuszka. A tłumaczenie się, że "ja musiałem to odesłać, bo tam było napisane, że jak nie wyślę do tysiąca ośmiuset osób to będę miał nieszczęście w miłości i po śmierci" - no normalnie siąść i płakać...

A tak poza tym - ostatnio GG chodzi mi bezawaryjnie, a Wam?

Przemyslav
13th March 2005, 10:21
no ostatnio nie widze zadnych zwiech systemu :):) a co do AntySpamy to mam bodajze AntySyf pluginek w tlenie i na podobnej zasadzie dziala :) i jest miodzio :) w kazdej chwilki moge podejrzej kto co wysyla i blokuje w log'u :)

snajper
13th March 2005, 16:35
a ja wlasnie se tlena zainstalowalem ... i mam gygy w dupie

to moj kontakt:
snajper_krosno@tlen.pl

swoja droga troche trudny ten program, musze go dobrze poznac (przynajmniej doszlem do wniosku, ze opcjami to gg dla malych dzieci albo starych babek (i dziadkow tez))

takelbery
13th March 2005, 16:47
Ja miałem okres ze lubiłem tlena. Ale wiecej znajomych ma gg więc sie przerzuciłem i mam swój numer już chyba od 4 lat i go nie zmieniłem :)

Co mi sie podoba w gg ?? To że jest prosty i szybki. Ma wszystko co potrzeba bez żadnych udziwnień. Fakt czasami nawala ale to wina userów którzy wysyłają łańcuszki, jak juz ktoś wspomniał.

GApa
13th March 2005, 18:34
ja mialem tlena przez moze tyga ale po ostatnicm formacie jakos go niezainstalowalem. W tlenie niemozna wysylac obrazkow , niepodoba mi sie to ze nima dzwieku jak przychodzi wiadomosc no chyba ze gdzies sie to ustawia a ja sie niezczailem.A pozatym wiekszosc moich znajomych ma gg tylko. 8)

Przemyslav
13th March 2005, 19:52
nima dzwieku jak przychodzi wiadomosc

jakto ni ma :D:D jest w opjach :) no kazdy ma swegu gusta a o gustach sie nie dyskutuje :D:D

ps. wy mata gadu-gadu a ja w nocy mam jebu-jebu :P:P

snajper
13th March 2005, 20:10
byl tlen, niema tlena...brat usunął

P.S. swistaq, nie ja tylko BRAT, wiec niemiej pretensji :D

Przemyslav
13th March 2005, 21:47
P.S. swistaq, nie ja tylko BRAT, wiec niemiej pretensji

a jush mialem ciedodac :D:D

GApa
19th March 2005, 14:04
NO i znowu at the moment wlasnie sie gg zje**** :evil: