View Full Version : Pochwalcie się swoim sprzętem :D
unreal
22nd December 2003, 01:40
Ja tu nie chcę nikogo zawstydzać ale moja konfiguracja jest tak niesamowita że nierzadko sam robię się czerwony :)
Więc na składzie mam ultra/hiper/mega/gangsta podrasowany celeron 500,256ram,gf2mx,hd 9gb.Dobra nie będe taki okrutny i o reszcie wspaniałego naj-sprzętu nie będę wspominał.Aha zapomniałbym łączę się z Wami za pomoca dzielonego SDI na kilka osób więc prędkości niekiedy mam takie o których nawet wstydzicie się marzyć-5kbitów...
I co opadła Wam szczena?
Zawstydźcie mnie teraz Wasza kolej :)
Artee
22nd December 2003, 01:54
Pentium III 850MHz
256MB RAM
HDD 40GB + 80GB
SB Live
MatroX G450 dual head
Karta DV500 + Blue Box
Karta sieciowa 100M
Odtwarzacz DVD Pioneer
Nagrywarka DVD LG
Modem zewnetrzny US Robotics
Neostrada+ na Lucent Technology
Switch 5-cio portowy
Drukarka Laserowa Panasonic
Drukarka atramentowa Epson C60
Skaner Canon N650U
Monitor 17" Samsung + Telewizor jako drugi monitor
Potrojny uklad chlodzenia
:)
kranked
22nd December 2003, 02:22
Procesor - AMD Athlon XP 1700+ 1466MHz
Płyta główna - ECS K7S5A (shit)
Pamięć Ram - 256DDR PC2100
Karta graficzna - Ge-Force 2 MX400 64MB
Dysk twardy - WD Caviar 40GB 5400 rpm.
Nagrywarka - LG GCE-8520B 52x24x52
CD-ROM - MSI 52x
Karta muzyczna - SiS 7012 (zintegrowana :evil: )
Monitor - PHILIPS 107 E4 17"
Sieć osiedlowa - Z tym to róznie sam już niewiem jakie mamy łącze, raz mieliśmy 512kb potem prawdopodobnie doszło łacze 2mb, teraz mieli nam likwidować połączenia radiowe na rzecz kabli miedzianych zestawionych na modemach, bo podobno radiówki się nie sprawdziły. Transfery to ostatnio nawet miałem bardzo dobre ok 90kb a dzisiaj jak ściągałem to marne 10 kb :? Za bardzo kręca w tej mojej sieci, ale niemam innego wyboru a neo+ sobie nie założe :wink:
Adi32
22nd December 2003, 02:46
Procesor - Celeron 500
Płyta główna -Jakaś stara
Ram - 126
Karta Graficzna - Geforce 2MX 32MB
HDD - Jakiś stary 20 GB
Nagrywarka - LG CDRW 52x24x52
CD rom - 52max
Karte sieciowa - Jakaś stara
Drukarka - Canon BJC 1000
Monitor - Jakiś stary 17
Kieszeń na HDD
Głośniki - MT Manta 5.1
Stary komp, ale mi służy jak potrafi :D
Ale chociaż głośniki mam fajne.
komodor
22nd December 2003, 06:21
mam 2 sprzety z czego jeden na wypasie i to z niego lacze sie z wami.
oto jego dane (tego wypasionego-hi,hi,hi):
proc: pentium 233mmx
mobo: intel LT 430tx
ram: 64Mb dimm pc-66 (tag ram wiecej nie obsluguje-hi,hi)
hdd: western digital caviar 32500- 2,5 GB, UDMA 33, 5400 (strasznie warczy)
grafika: matrox millenium pci 4mb ram (wypas obraz)
cd: toshiba 6002b - 16x
dzwiek: soundblaster pci 128
sieciowka: Realtek (taka za 20 zł :) )
łącze: 512/128 przez kablowke
Aha, dziala to wszystko nawet sprawnie pod Solarisem 9- edycja dla studentow(placilo sie tylko za nosnik i dostawalo full licencje!)
moj sprzet bazowy (do pracy):
proc: athlon 2500 xp-Barton (fsb podkrecone-350mhz)
mobo: Asus A7N8X- chipset nforce 2
ram: 2 x DDR Kingston`a 512Mb pc2700 (chodzi jako dual channel)
hdd: Western Digital 120Mb 8Mb cache, 7200 RPM + drugi taki sam tyle ze o pojemnosci 80Mb
grafika: Radeon 9100(produkowany przez ATI), 64Mb ram Hynix
nagrywarka:Lite On 48125W (z podrasowanym firmwarem z wyzszego modelu)
DVD: Asus E616
dzwiek: soundblaster Audigy 2 ZS Platinum Pro podpiety pod skladaka yamahy z monitorami tejze firmy
siciowka: na plycie- nvidiowska z kontrolerem realteka
zasilacz: Enermax 460W
cooler procka z sonda termiczna: Termaltake volcano + 2 wiatraki w obudowie
System operacyjny: Winda 2003 pl standard server edition
It` my babe :thumbup:
NIE MOŻNA UTOŻSAMIAĆ INFORMATYKI Z SAMYM KOMPUTEREM! TO TAK JAKBY NAZYWAĆ CHIRURGIĘ "NAUKĄ O SKALPELU"
kranked
22nd December 2003, 07:07
hdd: Western Digital 120Mb 8Mb cache, 7200 RPM + drugi taki sam tyle ze o pojemnosci 80Mb
:lol: :lol: Jak mamy to rozumieć :lol: :lol:
komodor
22nd December 2003, 08:15
czujny jesteś Kranked,a ze mnie ***** a nie komputerowiec!
pomylilem jednostki zamiast Gb napisalem Mb! Uuuuuuuuuu,wstyd,wstyd!
Juz prostuje pomylke:
hdd: western digital caviar wd800jb- to ten 80Gb ,drugi to wd1200jb - 120Gb
czyli w sumie ten sam model z tym ze rozna pojemnosc :)
(odkrecilem obudowe i sprawdzilem)
croolik
22nd December 2003, 11:20
ROTFL, wszyscy macie 'złomy'. Słuchajcie co ja mam :D i poczujcie respekt, lol!:
-Celeron A 300 MHz
-292 RAM z czego 256 PC 100, reszta PC 66
-płyta Intel 440LX
-S3Virge GX2 4MB
-Voodoo1 4MB
-dźwięk ESS na ISA
-KWORLD MPEG TV STATION PCI
-REALTEK 100 MBit/s karta sieciowa - z neta jestem dumny, bo to nabardziej wydajna część mojego systemu komputerowego :P
-CANON BJC 250
-HDD SEAGATE 4,3 GB 5400rpm i SEAGATE BARRACUDA VII 40GB 7200rpm (w kieszeni)
-Optiview LR NI 15"
-CD-RW LG 24*10*40
Chciałbym zaznaczyć, że nie rozumiem waszych problemów z XP. Pomimo, że mam złoma (proszę nie zaprzeczać), chodzi po prostu miodzio. Podobnie ma się sprawa z Linszmatą (Mandrake 9.2).
+ HDD 40MB z 1990 roku (pozostałość po Olivetti, nieużywany, bo straszliwie spowalnia podsystem)
+ nieużywana igłówka Epsona (też z 1990)
+ modem zewnętrzny Microcom DeskPorte56k Voice (od lipca szczęśliwie odszedł w zapomnienie)
+ CD-ROM 24 LG - przerobiony na napięcie 12V w celu używania go jako odtwarzacz CD do samochodu (tyle, że wciąż samochodu nie mam - zabrałem się do sprawy od tyłu :D )
Adi32
23rd December 2003, 00:32
Heh widać XP hodzi lepiej na złomach.
Im lepszy komp tym gożej chodzi na nim XP haha, na to wychodzi
waRcoR
23rd December 2003, 06:11
ja w zasadzie niemam jakiegoś super sprzętu a to za sprawą kosztów jakie ostatnio miałem więc odkupiłem kompa od kolegi jedynie dokupiłem dysk (taki sam mi gwizdneli z poprzednim kompem) napęd DVD, kieszeń i pare innych rzeczy, a tak w ogule to prawie kopia mojego dawniejszego kompa, ale i tak mam go zamiar zmienić na wiosne puki co to mam to :
procek - celeron 800
płyta główna - VIA 693A Chipset Support Slotl or Socket 370 CPU model 993AN
HDD - CAVIAR 120 GB ,8MB cache 7200 RPM + SAMSUNG 20GB (był na gwarancji więc przetrwał)
grafika GeForce 2 MX/MX 400 64MB
sieciówka - INTELLINET 10/100 Mbps 32 bit PC
muza - soundblaster 128
katra TV - AverMedia
nagrywarka - LG 16x10x40x
napęd DVD - LITEon ATAPI/E-IDE (PIO/DMA/Ultra DMA)
FDD :)
ram - 3 x 128MB DDR Kingston
monitor smsung SAMTRON 17 70E
dodatki
wzmacniacz - RADMOR 5412 stereo 4x100 (chyba nawet tyle i ma bo kolumny niemoge na maxa dokręcić)
korektor - RADMOR 5470 stereo
amplituner - RADMOR 5412 stereo
amplituner + wzmacniacz (narazie go nieuzywam) GRUNDIG R3000
kolumny sam - pudła o wymiarach wys. 95cm szer. 45cm głęb. 40cm głośnik bass sony blue 250watt sopran pizoceramiczny sony blue i średniego narazie brak :( + zwrotnica sony blue 500
słuchawki - manta multimedia max + mikrofon
drukarka - Lexmaek Z32 (szkoda mi tego laserowego Xeroxsa)
modem - do kablówki Thomson (na własność)
HUB 5xport 10Mbps UNEX
i narazie nic niewidze pod ręką no chyba że klawiatura media tech i muszka sunn_coś tam ale niewiem co bo się wytarło "optyka" niedopisuje już laptopa braciaka i części komputerowych które składuje w skrzyni od narożnika (niezłe miejsce ale dzięki temu przetrwały napaść stulecia) a są tam jakieś płyty główne grafiki dysków od groma takich do 1,7Gb sieciówek i niewiem czego tam jedszcze........ puki co męcze sie na celeroniku ale zamierzam zmienić na pentiuma tak do 2GHz a system operacyjny, są dwa mój win 98se i braciak ma Linuxa RedHata 9 i freeBSD ale ja buszuje tylko po winie i linuksie.
komodor
23rd December 2003, 08:24
HDD - MATROX 120 GB ,8MB cache 7200 RPM
Teraz ja z zapytaniem: dysk twardy matrox ???
pewnie miales na mysli MAXTOR
matrox to firma produkujaca karty graficzne- bardzo dobra jakosc obrazu,ale z cena przesadzaja :-)
waRcoR
23rd December 2003, 12:39
dzięki za wyłowienie błędu, ale i tak nie to napisałem co trzeba nie chodziło mi o MAXTOR tylko o CAVIAR a to co napisałem to akurat kolega trąbił mi nad głową o matroxie że jaki to on niejest i zastanawia się nad kupnem, a ja zamiast caviar napisałem ten nieszczęsny matrox i niewiem jak to się stało ale jakoś wkradł się ten błąd i jeszcze raz że go dostrzegłeś a ja przepraszam za pomyłke, już to poprawiam
dzięki nara
komodor
23rd December 2003, 20:54
to praktycznie nie pomylka :)
od pomylek to ja jestem specjalista :lol: :lol:
zamienic gigabajty na megabajty....he he he
toz to karalne powinno byc :wink:
a kaviar - porzadny sprzet
TomeG
24th December 2003, 07:52
Wow! To nawet nie jestem taki najgorszy.... A jak bym mógł byc wpuszczony do Artee'go na jeden calutki dzionek to bym się moooocno pobawił... (nagrywareczka DVD i laserowa drukareczka... ALE!! Tożto przecie sprzęt do piratyzacji!!! :D)
Mój kompiuter:
Duron 800
płytka ECS K7s coś tam.. dupa szmelc
SB LIVE 4.1 - najlepsze co mam... :D
GeForce 2mx 400 64MB (kurcz, Croolik sam mam dziadostwo, ale jak przeczytałem o twoim S3 Virgu... to aż mi się smutno zrobiło...)
drukara - HP 610 c Deskjet
monitor - 14 cali i jade na 1024x768
głośniczki creative 4.1!!!!!!!
nagrywarka 16x LG (ta tania marka przesladuje polaków, a zwłaszcza CD 52x które sie po tygodniu psują!!!!!!! :D)
CD LG 52X....
Karta TV Pro Ultra Pixelview
modemik chello - 512 KB/s oczywsicie w porywach to ok 70kbs....
i to chyba tyle... chwilowo mam jeszczce force feedbacka...
TomeG
24th December 2003, 08:01
Aha, a najpierw... hehe.. czytając temat : "pochwalcie sie swoim sprzętem" myślałem o innego typu sprzęcie, i ciekawiło mnie kiedy to forum się tak "wyyyyluzowało"....
Swoją drogą.... :D... może nowy "podobny" temacik...??? :P
Tomaszek
24th December 2003, 08:49
ja tez specjalnie nie wymiatam jak na dzisiejsze czasy
Duron 700
plyta Gigabyte o ile pamietam:)
384MB RAM
dyski WD Caviar 20GB + 80GB 7200/8MBcache
music soundblaster 1024 live
grafic GeForce2 MX 400 32MB
DVD ROM
nagrywarka Teac 24x
monitorek Samsung SyncMaster757 FX
karta sieciowa 10/100
Firewire:)
scanner Microtek 4800+
printer jakis badziewny 710C HP
no i jeszcze ma taki fajny floopy disk + fajna myszke optic i klawiaturke
z dodatkowymi rosyjskimi bukfami:)
croolik
24th December 2003, 09:08
Hmm, no to widzę, że przynajmniej pod względem procka, grafiki i dźwięku wypadam najgorzej :D - ostatni będą pierwszymi... Reszta sprzętu nawet. Jednak wciąż się dziwię jak co poniektórzy narzekają na wolne działanie systemów. Może ja się po prostu przyzwyczaiłem? A może chodzi o samą konfigurację sprzętu? Bo nawet jak się ma super-hiper podzespoły to mały błąd w Biosie może zrobić dużo złego dla ogólnej wydajności.
TomeG:
(kurcz, Croolik sam mam dziadostwo, ale jak przeczytałem o twoim S3 Virgu... to aż mi się smutno zrobiło...)
Hehe, niepotrzebnie - nie gram, więc problemów żadnych pod tym wględem nie mam. Przydałaby się wyższa jakość zrzucania sygnału TV, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Ostatnio miałem do 'testowania' jakąś kartę graficzną 16MB (miałbym ją za jakieś grosze), ale że nie współdziałała dobrze z winem i linuksem podarowałem sobie.
(ta tania marka przesladuje polaków, a zwłaszcza CD 52x które sie po tygodniu psują!!!!!!! )
Hmm, sam z siebie raczej się nie psują. Ja do LG nic nie mam, więcej - jestem zadowolony i to bardzo.
Jeśli ktoś posiada napęd CD LG i chciałby zainstalować Mandrake'a 9.2 - mała przestroga. Najpierw DOKŁADNIE przeczytać erratę na stronie Mandrake'a. CD LG mają tendencję do psucia się w trakcie instalacji, co spowodowane jest błedem w firmware napędu oraz w kodzie samego systemu. :)
Adi32
24th December 2003, 09:24
Ja mam CD Rom 52 LG już kilka lat i jedyna wada to to że musze go otwierać igłą bo sam niechce sie wysówać.
TomeG
24th December 2003, 10:04
A nie mówiłem że wszyscy w Poslce mają LG! A psuć to on się potrafi na wszyyyystkie sposoby... :D
Spoko Adi32, to już taki urok tego dziadostwa...
waRcoR
24th December 2003, 22:51
LG
ja osobiście nieuważam że to jest badziew, miałem ( niestety miałem :( ale teraz też mam :) )nagrywarke LG przez jakieś 3 lata i na tyle ile sie ponagrywała to naprawde była bardzo dobra a i nieraz spadła z pułki (to tylko brat) a kumpel kupił sobie jakiś wynalazek z plastkikową optyką i po miesiącu nieodczytywała płyt bo się osłonka przepaliła, więc co to za sprzęt gdzie laser wypala dziurę w osłonce :)
bynajmniej ja jestem bardzo zadowolony z LG (nagrywarki bo CD-ROM nieposiadam, wystarcza mi DVD) może poprostu mam farta do LG albo wy macie pecha, niewiem jak to jest ale mniejsza z tym.
Adi32
25th December 2003, 00:24
Nom ja chyba też mam farta bo mam jeszcze CD RW LG i nic sie nie zepsuło,
Tylko ten CD ROM wysuwać sie niechce, ale igłą też jest spoko.
Heh przypomniało mi sie:
ze 2 lata temu instalowałem system, włożyłem do CD ROMu orginalnego Win98, a wiecie co CD ROM zrobił? Połamał ją na jakieś 200 kawałków.
Niewiem jak to sie stało. Słyszeliście o czymś takim?
Rozebrałem CD ROMa wyczyściłem i działa dalej, tylko sie nie otwiera.
croolik
25th December 2003, 01:05
Hehe, jakbym słyszał o płytkach Platinum, co to się rozpadały w napędzie w czasie nagrywania :P
takelbery
26th December 2003, 05:31
A ja mam chyba najczęśćiej powtarzającą się konfigurację sprzętową i jestem z niej bardzo zadowolony. Oto co posiadam:
Płytka: ECS K7S5A (BIOS: 07.00T)
Procek: AMD Athlon(tm) XP 1700+ x86 Family 6 Model 6 Stepping 2
Pamięć: 256 MB RAM DDR 266 MHz
Grafika: NVIDIAGeForce4 MX440 SE 64 MB RAM DDR + TV-OUT
HDD: 40GB WDC WD400EB-00CPF0 +kieszeń (niestety wolna :()
CD-RW: LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8320B (32x10x40x)
Audio: SiS 7012
TunerTV: AverMedia AVerTV GO Series
LAN: Surecom 10/100M Ethernet PCI
Drukarka: Lexmark Z54SE
Skaner: Trust Easy Connect 9600 Plus
Monitor: SAMTRON 76E (17")
Modem: Trust 56K ESP-2 MODEM
Mysz: A4 TECH NEO 702
Klawiatura: BlueLight.com 8202 US PS/2
No i jeszcze ja stane w obronie LG. Według mnie nie są to wzorowe napędy ale do ich zalet należy napewno cena i to że pracują bardzo cicho. W dodatku przed LG miałem Samsunga który padł po 3 mc i wymienili mi na ten sam model, który padł też po 3 mc (na początku myślałem że to jakiś pech, znam osoby którym też padały Samsungi)po tym 2 dali mi nowego LG :) musiałem tylko dopłacić 60 zł :(. No i ten napęd słuzy mi bardzo dobrze i nie moge o nim złego słowa powiedzieć. Raz tylko mi nie chciał czytać płyt ale po przeczyszczeniu działał jak nowy. Pozdrawiam wszystkich użytkowników napędów LG i łącze się w bólu z użytkownikami, którym Samsung nawalił.
kranked
26th December 2003, 20:28
webmaniakpl - masz bardzo podobnego sprzęta do mojego, jak ci się sprawuje ta płyta główna :?: bo moja potrafi czasem przestawić proca z 1466 Mhz na 1100Mhz :twisted:
takelbery
26th December 2003, 23:38
kranked - Masz racje kiedyś mi się to zdarzało. Ale do samej płyty nic nie mam. Od kiedy używam dobrej listwy ta sytuacja mi się nie powtórzyła. Prawie wszystkie zastrzeżenia jakie mam do kompa wiążą się z zasilaczem i kartą graficzną. To pierwsze chyba niedługo i tak będę musiał wymienić :( . Większość kłopotów jakie ta płyta mi sprawia związane jest z zasilaczem i mam nadzieje że jak go wymienię to będzie ok.
unreal
28th December 2003, 02:11
Ja również miałem przygody z napędem LGx40.I tak kupiłem i przez mniej więcej rok działał nie powiem dobrze.Potem miał tendencje do zwisów ale nie było najgorzej przy czym zwis musowo kończył sie restartem kompa...Później zwisy były coraz częstsze aż wreszcie przed zakończeniem 2 roku egzystencji powiedział-mam dość.Ale chwileczke zacząłem bawić się w chirurga i ze specjalistycznym sprzetem w postaci skalpela,nożyka i kawałków papieru zabrałem się do operacji na żywca-i co ciekawe my first time udał się :)
Ale po niedługim czasie pojawiły się powikłania i kolejne operacje nie przynosiły zamierzonych skutków...Więc ja tym razem powiedziałem dość i miałem nadzieję że w komisie zdołąją zerknąć i sprawdzić czy toto da się ocucić.Ale...Za zerkniecie 30 zeta więc nawet im jego nie pokazałem...No i co zrobiłem.Wydałem 200 zeta na teacax40 i chodzi bez żadnych zgrzytów do dzisiaj-nie na darmo uważany jest za najlepszy w historii :) Ale po 1-2 mcach tak przez czystą ciekawość włożyłem truposza lg do środka a ten jak ruszył że aż iskry poleciału.Ja wniebowzięty biore nogi w troki lece do komisu i sprzedaje-podczas kontroli do niczego się nie przyczepili i go opchnąłem.Uff udało się ale już więcej w tym komisie się nie pojawiałem :)
Cóż negatywnych opinii o w/w sprzęcie jest od groma więc unikam go jak ognia.
Urzekła Was moja historia?
TomeG
28th December 2003, 03:18
:cry: Wzrusające.... Ledwo żem to zdzierżył....:D
Przemyslav
31st December 2003, 19:59
Konfiguracja mojego kompa: AMD Athlon XP 1600+, 384 RAM-u DDR 266 MHz (nie chodzi o Deutsche Demokratische Republik), płyta główna VIA Apollo SL-75DRV4, dysk twardy Seagate Serial ATA IV 133 40 GB + Maxtor 20 GB, CD-ROM LG 52x, wypalara LG 48x24x48x, karta muzyczna Sound Blaster 128, karta grafiki GeForce 2 Titanium 64 MB DDR TV-Out i skaner Microtek ScanMaker 3800, drukarsa HP 656c kamerka netowa Media-Tech, telewizor i wieża podłaczone do kompa :))) A po za tym mam kompa który steruje za pomocą pilota i czujnika http://republika.pl/pcpilot2003/ :P Monitor 15 ale chodzi na rozdzielczosci 1280 x 1024 :D No i oczywiscie myszk i klawiatura :D
waRcoR
19th January 2004, 00:40
Zmieniłem procka, obudowe i klawiature.A do tego spaliłem dysk Caviara 120GB, i jak sie braciak dowiedział to złamał klawiature, porozbijał obudowe, wykręcił płyte główną z resztą podzespołów i wyrzucił resztki obudowy przez okno, od zawsze o tym marzył :D
pozdro .........
Adi32
19th January 2004, 13:32
Jak ja bym spalił HDD120GB to zrobił by to samo
miror
19th January 2004, 18:32
ja mam taka szaro bialom skrzynke podlaczona do pradu 8) dotego glosniki i maly mikrofon aha i czasem taka klapka mi sie wysuwa z przodu skrzynki ktos wie coto ?? czasem mnie irytuje lolzz :P
croolik
9th April 2004, 23:33
Zmodernizowałem swoją diabelską machinę - zamieniłem moją grafikę 4 + 4 na Banshee 16 na AGP :D
Pafcio
9th April 2004, 23:47
mój złom to amd athlon 1200, 256mb ram ddr(400), karta graficzna geforce coś tam 64mb :D + tvout, karta muzyczna avacs soundman max (ważne żę 5.1 działa :D), mysz aktualnie w rozkładnie nie jestem wstanie domyślić się co to za firma bo napisów juz nie ma, modem do rozkodowywania sdi z kablówki thomson (moje sdi tylko 128kbs), monitor philips 105S, aparat cyfrowy kodak cx4300, dysk 40gb (drugie 40gb poświęciłem i oddałem do servera), nagrywarka lg, cdrom (ale dział juz tylko pod winem, linux go nawet nie wykrywa), kieszeń a wniej 20gb, słuchawki zintegrowane z mikrofonem manty, miałem skaner ale kot mi z szafki zwalił i juz nie mam 8)
P.S. myśli żę troszke wyczerpująco opisąłem tą rakete 8) jak mi sie coś przypomni to dopisze:]]]]]]]
Feniks
10th April 2004, 00:44
Athlon 2000+XP
Radeon 9000
Sound Blaster Live
256 DDRAM
HDD Seagate Barracuda 80 GB
Plyta glowna Via + Lan + Modem + Fax + dzwiek :)
Karta sieciowa Realtek
Monitor Samsung SyncMaster 763MB
Drukarka Lexmark Z25
CD-RW Liteon x48
DVD LG
Lacze dzielone bodajze 2 MB
Mysz bezprzewodowa Creative :)
klawiatura slim Tracera
I to jest caly moj demon predkosci :)
Pomalutku szykuje sie do wymiany grafiki na Radeona 9500 Pro ale to chyba dopiero w wakacje.
Ronnie
10th April 2004, 09:43
heh ten topic juz jest dawno a ja sienawet niepochwalilem :D
Athlon 1200
GeForce 2
Sound Blaster Live
128 DDRAM
Samsung 30 GB
Monitor Highscreen 17 cali
Drukarka Lexmark Z12
Plyta glow - Socket VIA
CDrom - Samsung
Myszka pod coma
klawiatura pod usb(zwarcie mialem i padly mi prawidlowe porty ;) )
Garath
10th April 2004, 10:03
Jeszcze mojego kompa tu brakuje :D
Athlon 2000+ XP
GeForce 4 MX 440 64mb DDR tvou
256DDRam/400mhz
Seagate baracuda 20gb
Sound Blaster 128 + zintegrowana karta muzycznza AC 97
Nagrywarka 52x LG
Cd Rom MSI 52x
Myszka: Inetenet Explorer 3
Podkładka : Ice Mat
Monitor: Samsung 15'
Drukarka: Lexmark 3200
+inne dodatki jak słuchawki, sieciówka itd. :D
miror
10th April 2004, 13:30
a no tak amoj komp :)
0,1 MHZ
0,5 mb dd ram
myszka - brak przyciskow
ekran : LOWSCREEN
karta graf : SVGA 1 mb + akceleracja 2d
karta muz : zintegrowanan z myszkom
klawiatura : Mikrofost cale 65 guziki
witraczek 1 metr na 1 mert 2x na karte graf i procka
karta tv : no name
obudowa : brak
:D moja skromna maszyna :)
_THX_
12th April 2004, 11:21
Moj pc :
Procesor ==> Intel Pentium IV 1,5GHz
Pamiec ==> 512 DDRAM
Dysk ==> 40 GB
Naped DVD ==> Toshiba
Nagrywarka ==> Lite-On 40x12x48
Krata Graf. ==> ATI Radeon 64MB 7500 TV-out
Krata muz. ==> Zintegrowana 4 kanalowa :|
Mysz + Klawa ==> Logitech Cordless DeskTop Optical
Nagłośnienie ==> Cinema System JVC TH-A9R + Samsung 9200
Monitor ==> LCD 15'
Feniks
13th April 2004, 08:53
Garath ale podkladke mogles sobie darowac :D
Garath
13th April 2004, 12:32
Hehe dbam o szczegóły :)
Pafcio
17th April 2004, 00:58
a co powiecie na mój (tzn w 60% mój) server sieciowy 8)
procesor: 2GHZ!! INTEL
pamięć cząśtkowa: 1GB ddr
cdrom: był jak instalwałem system :D teraz już nie ma go tam.
klawiatura: jest :)
mysz: brak teraz ją tu z Wami pykam
płyta główna: na 4 procesorki 8) technologia intel pentium 4 :!:
łącze: 2megowe ale planowane poszerzenie do 4 mega :!:
system operacyjny: Linux redhat 9.0 PL
Dysk: 80gb
Cobra1
18th April 2004, 18:24
hmm czym tu się chwalić
AMD Athlon 2000+
MSI k4tv
256 MB ramu 333
nagrywarka liteon 40x12x48
dysk maxtor 80 GB
Gif 4 mx 440 64 DDR
dźwięk ac'97 5.1 zintegrowana
mysz MT117k
klawiatura mint 2625
głośniki 5,1 MT 344 hyba
monitor LG flatron 17' F700B
obudowa focus gray z rączką :D
drukarka HP 3550
2 camerki :
Creative webcam jakaś
Labtec dodawana do neo+(usb)
skaner Artec
karta sieciowa LG
neostrada 512kbs
modem Neostrada sagem
modem zoltrix Aquilla
I CHYBA WSZYSTKO :D
Cobra1
18th April 2004, 18:27
jeszcze microfon jakiś bo nima firmy ale niekorzystam ponieważ głośniki 5.1 wszystki wyjścia zajeły :(
Pafcio
21st April 2004, 20:21
dobrza zapomniałem powiedzieć coś więcej o moim zmodernizowanm sprżcie muzycznym :twisted: zaesta 5.1 (podrasowany) + 2 kolumny pioniera po 120 każda(to moja nowość) :thumbup: no w danej chwili wieże ale ona ma tylko 200 8) i jest w salonie....
P.S. to nie wkręt, część mi kumpel składał a on to dopiero ma sprzęt :surprise:
Darkthrone
21st April 2004, 20:32
bueheheaeuuuuuu szkoda pisać!
croolik
21st April 2004, 23:19
Do moich sprzętów dołączam przenośną kamerkę internetową-aparacik cyfrowy :D
Pafcio
22nd April 2004, 00:31
bueheheaeuuuuuu szkoda pisa?!
tak sie dopytam jak to mam zinterpretowac 8)
ja nie mieszkam na polu tylko w bloku i tak nie moge uruchomic wszystkiego jednoczesnie bo wszystko traci stabilnosc 8)
croolik
22nd April 2004, 02:09
Pafcio:
ja nie mieszkam na polu tylko w bloku
Że zadam takie drażniące pytanie, ale 'co ma piernik do wiatraka'?
Feniks
22nd April 2004, 09:06
ja mam taka szaro bialom skrzynke podlaczona do pradu dotego glosniki i maly mikrofon aha i czasem taka klapka mi sie wysuwa z przodu skrzynki ktos wie coto ?? czasem mnie irytuje lolzz
Jaki ty lamer miror jestes. Kazdy glupi wie ze to podstawka pod piwo :D
obudowa focus gray z raczka
No to Cobra1 jestesmy szczesliwymi posiadaczami tej samej obudowy :D
Cobra1
22nd April 2004, 22:43
serio no wiesz niejednątaką widziałem :)
waRcoR
25th April 2004, 02:07
ostatnim czsem wzbogaciłem się o :
160GB hdd (bo schajczyłem kolejny tym razem tylko 40GB)
kamera SONY CCD-TRV 240x
wideo sony :)
amplituner RADMOR 5412
do strat prócz 40GB hdd można doliczyć fiata 126p którego nie oszczędzono (żyrardów=trójkąt bermudzki, tutaj dzieją się dziwne rzeczy, buchneli mi samochud który ......... w którym był wykręcony silnik wraz ze skrzynią biegów, jak oni go ukradli :?: i ciekawe po co im sama buda - tzn wszystko inne było prócz silnika i skrzyni ale to nie powód żeby od razu buchnąć reszte, może sobie złodziej pomyślał że silnik ktoś inny ukradł to on weźmie reszte :) ) szczyt chamstwa, skończe szkołe i spadam z żyrardowa bo tu się nie da żyć .................
miror
25th April 2004, 12:25
oja oja :) dobre :) mojej sasiadce ukardli zestaw ogordowywiecie stoliki itp a pszla tylko na obiad na godzine :D
Pafcio
25th April 2004, 14:29
pamiętam jak kiedyś moi kumple buchneli maluch w casłościkomuś :D
wzieli (wzieliśmy) go w 6 na naczpke i teraz wygląda tak
http://www.ppatrykp.webpark.pl/0004.jpg
waRcoR
25th April 2004, 15:29
fajny sprzęcik ale jedno mi się w nim nie podoba ----- wolałbym żeby był "legalny" nietoleruje złodziejstwa, przecież w końcu to była czyjaś własność na którą musiał zapracować i nie ważne jak wiele ale to było czyjeś, a przecież zakup malucha to znowu nie jest wielki wydatek a "pożyczając na wieczne oddanie" można się wkąpać po uszy i nie ma satysfakcji z "legala", trzeba się kryć przed psami itp.
jak już powiedziałem nietoleruje złodziejstwa, chamstwa .... w szczegulności po tym jak mi obrobili mieszkanie a teraz nawet buchneli niesprawnego malucha (wystarczyło że stał na drugim końcu miasta i za często go nieodwiedzałem, ktoś przylukał i ..... zachachmęcił go) .......
żyrardów BEAUTIFUL city ..................
n@pster
3rd June 2004, 22:31
No teraz ja sie pochwale moim sprzętem:
CPU - Celeron 500 Mhz (podkręcony do 900 Mmz i odziwo nawet działa) + Celeron 800 Mhz (tak tak :) dwa procki :) )
Płyta - jakaś egzotyczna :)
Karta muzyczna - Yamaha (ta na PCI)
Grafika - 1. GeForce 400 64Mb + TvOut
2. Riva TNT (PCI) 16 Mb
HDD - 1. Maxtor 20 Gb (1 rok)
2. Segate 5 Gb (4 lata :!: ) i działa lepiej niz ten maxtor
Nagrywara - Ricoh MP7200A 20x10x40x
Chłodzenie - 2 wentyatorki + non stop open obudowa :) + 1 plytka pierta (chyba tak to sie pisze) na tym 500 Mhz oraz wentylator i radiatorek a na drógim wentylator i radiator
Inne - 1. Karta sieciowa Planet 10/100 Mbit
2. Karta sieciowa 3Com (rulezz) 10 Mbit
Sprzęt nie podłączony do kompa:
Router D-Link DI-804V
Switche: 2x3Com 24Port 3C16471 (zamiezam zlikwidowac siec :(:( )
Łącze: IB 2 Mbit i 40 ludzi na tym łączu
I pełno innych pierdółek
I niestey mój pokój przypomina jakieś labolatorium :) a mój komp blizej nieokresloną machine (pełno jakis kabelków wystających z obudowy)
Ronnie
4th June 2004, 08:43
Pafcio z tym zdjeciem to chyba nie ten temat :lol: Pozdro!
takelbery
27th June 2004, 03:01
Ja chętnie znowu bym się pochwalił ale dopiero jak bym miał takie coś :)
http://ads.peel.com/peelMediaAds/2895/Mach4a.jpg
Można to było wygrać podając tylko swoje dane osobowe hehe :) Swoją drogą dotarłem do informacji że można to kupić za prawie 8000$ tzn 8 dość wypasionych kompów. Mnie najbardzej interesuje monitor. Wiem że niektóre karty obsługują 3 monitory ale do tej pory troche dziwnie to wyglądało 3 LCD albo CRT na biurku do tego duża przerwa między nimi przeszkadzała. Tutaj mamy bardzo fajne rozwiązanie 3LCD zamknięte w jednej obudowie. Pewnie sam monitor 3000 - 4000$ kosztuje :( Szkoda że tak drogo. Obudowe też bym chetnie taką dorwał. Ciekawe ile ludzi ma takie coś w swoim posiadaniu hehe :)
n@pster
27th June 2004, 03:42
łaaaa...i na takim w train simulatora grac...mazenia...;)
)-(arpagon
30th June 2004, 00:24
Jak to jest, ze wszędzie gdzie sa kompy to mnie przyciąga. Ostatnimi czasy rzadko tu bywam.
Mój niepozorny blaszak kryje w sobie następujace bebechy:
Proc - AMD Athlon XP Mobile 2500+ @ 4000+ [2,55 GHz] Vcore 1.95V
Wentyl - CoolMaster (głośne dziadostwo aż uszy bolą -_-)
Mobo - Abit NF7-S v2.0 @ 3DFireD23 unofficial bios, SATA, FireWire,... itd.
Ram - 512 MB DDR333 @ 433 [CL 3.0-4-4-11] Vmem 2.9V
Grafa - Sapphire Radeon 9800 Pro @ 480/780 VGA Silencer + radiatorki
Muza - zintegrowana - nVidia SoundStorm Dolby-Digital 5.1
Dysk - Maxtor 120GB 7200rpm + Seagate 17GB 5400rpm
Napęd - LiteOn CD-RW 48x/24x/48x
Zasiłek - Chieftec 420W Dula-Fan Active PFC
Klawisze - brudne
Mysz - to samo
Obudowa - do wymiany
Monitor - Belinea 19" (i to jest to co lubię ^_^)
Dźwięk - narazie tylko w słuchawkach (poczekamy, moze coś się zmieni)
+ rozwalone: 4 napędy, 1 dysk, 5 zasilaczy, 2 procesory, 1 kość RAM,
1 płyta główna, kilka myszek i moja chora mózgowina.
Sprzęt sprzętem, ale moje TESCOwe spodnie za 16 zł czy buty za 20 już błagają
o litość. Bluza naturalnie jedna i dwie koszulki. Reszta w odległych marzeniach :|
__________________________________________________ ________
Spoko n@pster... u Ciebie laboratorium, a u mnie wysypisko śmieci.
Raz na dwa miesiace musi się coś wydażyc. Kurde.. najbardziej
wnerwiają mnie te zasilacze. Ostatnio wydałem na to 315 zł (to niestety
zbrakło mi kasy na bilet z Warszawy do Milanówka - 30km - i jak to sie czasem
robi > do WC z przygotowanym pijackim okrzykiem "ZAMKNIĘTE".
Jak to nie pomaga to "ZAMKNIĘTE" + znana fraza wśród rodowitego polskiego
narodu "DO K**WY NĘDZY" !!! . :)
A laboratorium swoją drogą... wodne chłodzenie w natarciu
__________________________________________________ __________
waRcoR, Żyrardów już taki po prostu jest. Lezy miedzy Grodzikiem a
Skierniewicami. Na tym odcinku można stracic zycie (dosłownie!).
Przeciez była któregos tam dnia akcja w pociągu. Normalnie gnaty
w łapach. Z resztą wselkiego rodzaju imprezki w Jaktorowie też konczą
się hucznie. Ja dziękuję. Już będąc w Grodziku, alepiej wybrać wschód
i udac się na Warszawę (chociaż i tu trzeba podziwiać "pruszkowski krajobraz").
__________________________________________________ __________
_THX_, twój emblemat jest co najmniej interesujacy. Czy to Azjatka ?
Bo tak mi wygląda, jakby ta panna wyskoczyła z reklamówki jakiejś
tajwanskiej firmy komputerowej. Powabna pani ze wschodu ? OOooo! Łi Łi !!! :dribble:
n@pster
30th June 2004, 01:29
Spoko n@pster... u Ciebie laboratorium, a u mnie wysypisko śmieci.
Raz na dwa miesiace musi się coś wydażyc.
hehe ale ostatnio dymy mialem...postawilem serwer plików (heheh nie bawie sie w linuxy i zainstalowalem windowze na serweze :d) i co chwile ktos cos ciągnał...a dysk "chrup chrup" :d no nie...żyć nie umierac
a co do "nowego" sprzetu moge doliczyc procka celeron 533 i plytke jakiegos BX'a, 256 ramu sdr kingstone :D:D aachh..poezja no i 3 kary sieciowe ;) ale trzeba cos z linuxem wymyslec bo tak jakos nie chce mi sie restartowac serva co 2 dni...
Przemyslav
5th May 2005, 12:38
Stan do lipca:
Typ procesora AMD Sempron, 1752 MHz (10.5 x 167) 2500+
Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-7VT600P-RZ(C) (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8377 Apollo KT600
Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)
Karta wideo Gigabyte RADEON 9200SE SERIES (Omega 2.6.12) (128 MB)
Monitor Philips 107E6/V6/S6/G6 [NoDB] (CX 185082)
Dysk fizyczny Maxtor 6Y080P0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Dysk fizyczny ST340016A (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)
Napęd dysków optycznych AXV CD/DVD-ROM SCSI CdRom Device (Virtual DVD-ROM)
Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B (16x/52x DVD-ROM)
Napęd dysków optycznych LITE-ON DVDRW LDW-451S (DVD+RW:4x/4x, DVD-RW:4x/2x, DVD-ROM:12x, CD-RW:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW)
Urządzenie USB PC Camera (6029 CIF)
Dźwięk SoundBlaster Audigy
Skaner Microtek ScanMaker 3800
Drukarka HP 656c
Tuner WinFast 2000 XP
======================
Laptop:
TOSHIBA Satelite S1410-303
- procesor Intel Celeron CPU 1500 GHz,
- pamięć 256 MB,
- dysk twardy 30 GB,
- napęd DVD,
- wbudowane FDD,
- 15,1 – calowy wyświetlacz ColorActive XGA z aktywną matrycą,
- komunikacja: wbudowane LAN i modem, podczerwien
- karta dźwiękowa zgodna z Sound Blaster Pro,
- karta video NVIDIA GeForce4 420 GO, 16 MB DDR Video RAM,
- porty: 3 x USB, VGA, Pararell, Composite TV out, I/O audio, PCMCIA.
that's all folks :):)
CZESTER
5th May 2005, 13:49
Swistaq ale dokładny opis :lol: :lol:
waRcoR
5th May 2005, 17:37
ja mam nowego laptopa od 5 dni i już zdążyłem wyrąbać system w kosmos :) jest to IBM z 1,5 GHz prockiem i zamiast płytki z winem została umieszczona ukryta partycja z programem do instalowania systemu, a ja rzecz jasna wykasowałem niechcący tą partycje i nie mam teraz orginalnego wina, tzn licencje mam ale nośnika mi przecież nie dali wiec ne mam wina, dowiadywałem się w serwisie ile chcą za przywrócenie tej partycji, chcieli tylko 150 .... ale dolarów wiec wole sobie zakupic sam nosnik z windowsem za 150 zł, tylko musze sobie pościągać wszystkie sterowniki i programiki do laptopa (sterowanie matycą, podświetleniem muzyką itp) niestety ma naped combo odtwarza dvd ale nagrywa tylko cd-rw ale i tak fajnie :) narazie na czas zakupu wina mam angielską wersje XP profesional SP2 (orginała, musze miec orginała bo laprop jet uzywany do pracy) ...
a także niedawno zakupiłem sobie 1GB karte SD do aparatu fotograficznego
a dzisiaj (jeszcze nie wiem z kąd) znalazłem Access Pointa i probuje sobie go postawic by miec bezprzewodowe w całym domu :D
Przemyslav
5th May 2005, 17:40
ja mam nowego laptopa od 5 dni i już zdążyłem wyrąbać system w kosmos jest to IBM z 1,5 GHz prockiem i zamiast płytki z winem została umieszczona ukryta partycja z programem do instalowania systemu, a ja rzecz jasna wykasowałem niechcący tą partycje i nie mam teraz orginalnego wina, tzn licencje mam ale nośnika mi przecież nie dali wiec ne mam wina, dowiadywałem się w serwisie ile chcą za przywrócenie tej partycji, chcieli tylko 150 ..
buhehe skad ja to znam :D:D mi dowcipnie zrobili jedna partycje a na nie instalke wrzucili, ale cza bylo format a nie mam cdrw no i klops,na piracie jade :D p.s. jak zawsze z reszta :D
waRcoR
5th May 2005, 17:45
no niestety ja nie moge na piratach (ani w laptopie ani w domu, ze względu na możliwość kontroli w każdej chwili) ale i tak w domu mam od groma piratkow z rożnego rodzaju :) ale jak co to szybko format a płytki w specjalny schowek :)
ja miałem też jedną partycje i jedną 5GB z tym programem do kopi zapasowych i przywracania systemi i instalowania, jednak jak robiłem sobie partem partycje pod linuxa to niestety uszkodzilem partycje ntsf z winem wiec przywróciłem wina ale puźniej znowu pobawiłem się partem i tak jakoś nieszczęśnie niechcący usunołem partycje IBMowską :)
Przemyslav
5th May 2005, 17:51
(ani w laptopie ani w domu, ze względu na możliwość kontroli w każdej chwili)
kurna ja bym jush mogl zaczac trzasc portkami :):) takei zycie w stresie szybko do grobu mzoe doprowadzic :D:D jakby byly aukcje z piratami to bym posprzedawal co nie co :) nawet za symboliczne ceny nosnika :D
(ani w laptopie ani w domu, ze względu na możliwość kontroli w każdej chwili)
No co ty, naloty ci na chatę robią?!
Oto mój rzęch. Od 2001 roku bez większych zmian.
procesor - Celeron 1,8 GHz
płyta główna - jakaś tam, nie znam się ;)
256 MB RAM
dyski twarde - 40 i 120GB, nie pamiętam jakich firm
karta graficzna - GeForce MX400 64MB
monitor - Samsung 17''
nagrywarka CD 52/32/52x, odtwarzacz DVD - oba LG
drukarka HP DeskJet 600
Megabyte
5th May 2005, 21:47
No to może ja się pochwale.
Procesor: AMD Athlon 64 3200+@4000+ (Winchester core), zmieniam niedługo na Venice:D, jest szansa na 4500+ :D
Płyta główna: DFI LanParty nf4 Ultra-D
Pamięci: 2GB DDR400 CL2.5
Karta graficzna: GeForce 6600 300/550@540/660 128MB (7200pkt w 3dmark03)
Zasilacz: Topower 450W - 3xfan
Dysk: Hitachi 160GB
Nagrywarka: LiteOn CDR 52x/32x/52x, ale za tydzień będzie DVD :D
Obudowa: Brakło mi kasy ;)
i drugi:
Procesor: AMD Athlon XP 1700+@3000+
Płyta główna: Epox 8RDA rev 1.1 (NB rev C1)
Pamięci: 768MB DDR400 CL2.5
Karta graficzna: GeForce2MX200 32MB
Zasilacz: Chieftec 360W
Dysk: WD Caviar 80GB
Obuda: jakaś stara :)
i trzeci:
Procesor: Pentium 200MMX@225MHz
Płyta główna: PcChips (modelu nie pamietam)
Pamięć: 64MB SIMM 66MHz
Karta graficzna: ATi Rage 4MB
Dysk twardy: Seagate 2GB
Przemyslav
5th May 2005, 21:55
AMD Athlon XP 1700+@3000+
nei czaje zapisu :):) to ile on ma w koncu :D:D
croolik
5th May 2005, 21:59
Hehe,
Bez rewolucyjnych zmian od 1998 :mrgreen:
Muszę jednakowoż przyznać, że mię już nieco ten sprzęt #$%^&* :cheesy:
Celek 300A
Intel 440 LX/EX
Gigabyte 3XISA :mrgreen: , 3PCI, 1AGPx1, 2xUSB
RAM 292MB - 2x128 PC100, 1x32 PC66 (wyjściowo 2x32 PC66)
Voodoo Banshee 16MB SGRAM AGP (wyjściowo S3Virge 4MB GX2 AGP + Voodoo1 4MB PCI)
LG F720FB Flatron (wyjściowo Optiview 15L)
Seagate 4,3 GB 5,4 RPM + Seagate Barracuda VII 40 GB 7,2 RPM
LG 24x10x40
USB Digital Camera Tevion
SB Live! 5.1 (wyjściowo ESS1868)
Canon BJC-250
KWorld MpegTvStation
I właściwie gdyby nie chrzanione DivX, nie miałbym żadnych kompleksów (od dawna już nie giercuje na kompie).
Ale XP pociągnie bez problemu. :cheesy:
Przemyslav
5th May 2005, 22:05
ja to cie bracie podziwiam :):) :cheesy:
croolik
5th May 2005, 22:07
Ja siebie też podziwiam, kruca...
Niestety chwilowo mam inne wydatki, więc dopóki się komp nie schajcy muszę na nim pracować. Taka ciężka dola. :wink:
takelbery
5th May 2005, 22:24
dopóki się komp nie schajcy muszę na nim pracować. Taka ciężka dola. :wink:
Nom a eutanazji słyszałeś ?? :D:D <joke>
Nie noja też podziwiam ale kumpel kupił ostatnio coś 400MHz chyba PII ale głowy nie daje tylko z dyskami SCSI i mu pięknie lata. XP instaluje sie w ok 20 minut :D
takelbery
5th May 2005, 23:08
Z tego co mi sie wydaje to jest oznaczenie że procesor został przekrecony na inna wartośc. Po lewo wartość oficjalna producenta po prawo wartośc uzyskana poprzez różne sposoby podkręcenia "obrotów" Dobrze mówie ?
Przemyslav
5th May 2005, 23:11
no to jesli tak no to ladnie :):)
croolik
5th May 2005, 23:31
Hmmm, coś mi się kołacze, że Athlony XP miały w nazwie większe taktowanie niż w rzeczywistości. Niech mnie ktoś poprawi, au cas ou. :)
Megabyte
5th May 2005, 23:33
Z tego co mi sie wydaje to jest oznaczenie że procesor został przekrecony na inna wartośc. Po lewo wartość oficjalna producenta po prawo wartośc uzyskana poprzez różne sposoby podkręcenia "obrotów" Dobrze mówie ?
Dokładnie :)
A ten Athlon XP jest ze słynnej serii JIUHB DLT3C w dodatku selekcjonowany, jak ktoś siedzi w temacie overclockingu będzie wiedział o co chodzi. Udało mi się go rozpędzić nawet do 2.6GHz (dla porównania Athlon XP 3200+ chodzi na 2.2GHz) niestety tak się mocno grzał że nie było mowy o testowaniu stabilności a co dopiero normalnej pracy.
croolik:
Athlony XP zamiast MHz miały podawane oznaczenie. Było to w głównej mierze związane z tym że niektórzy nie mogli by zrozumieć że Athlon XP 1.7GHz jest szybszy od P4 2GHz. Inna sprawa to że AMD przesadziła z oznaczeniami Athlonów na rdzeniu Barton.
Podobnie robi teraz Intel. Zrezygnował z podawania ile to MHz ma który procesor. Podaje tylko oznaczenie procesora. Przykładowo najnowsze dziecko Intela ma nazwe "Pentium D 840"
waRcoR
5th May 2005, 23:39
ja w zasadzie swój komputer mam (o ile dobrze pamiętam to ) od grudnia 1999 i z początku miałem celerona 633, 128 ramu, 20 GB hdd, voodo 1, jakis stary cd-rom, soundblaster 128, płyta to via apollo kt 133, zestaw głośników (z aktywnym wooferem) ale za niedługi czas dokupiłem nagrywarke LG (CD-RW 16x) puźniej grafike wymieniłem na geforce mx 400 64MB, w puźniejszym czasie jeszcze dokupiłem dysk (bo 20GB mi sie spalił - samsunga) i zakupiłem 120GB caviara, w krotkim czasie i tego sfajczyłem więc oddałem go na gwarancje i dostałem (ponieważ w serwisie ponad miesiąc był) 160GB caviara, dokupiłem ramu, dorzuciłem siecióke (jak dostałem neta :) czyli przed dyskiem 160GB) puźniej radiówke, karte TV aver media, irde dokupiłem (a co do głośników to sprzedałem je po 5 miesiącach od zakupu z podwójnym przebiciem cenowym wiec grzechem byłoby niesprzedać :) ) puźniej wymiana procka z 633 na 966 też celeron, i całkiem niedawno wymieniłem na 933 ale pełnego pentiuma i wkręciłem na magistrale 133, dorzuciłem ramu bo jedną kość tylko wykrywał jako 64MB, i pewnie jeszcze pominołem wiele modyfikacji, a chociażby to że zakupiłem w międzyczasie nagrywarke DVD LG i wymieniłem karte TV też na avermedia z bt848 na studio 303, na dzisiejszy stan posiadam:
płyte główną (ciągle ta sama) via apollo
procek Pentium III 933
3x128MBkingstona
sound blaster 128
avermedia studio 303
sieciówka
sieciówka radiowa
akces point
czytnik kart wewnętrzny na usb
flop
DVD-ROM liteon
DVD-R wszytkie formaty LG
dysk 160GB caviar
dysk 120GB caviar
dysk 20GB samsung
irda
geforce mx 400 64MB
switch
2x modemy thomson
drukarka Xerox 4508 laser
pad Janusza Kuliga
monitor samtron 17 samsung
laptopa ale nie chce mi sie teraz go opisywac chocby ze względu ze nie jest na wypasie bo poprzedni miałem lepiej wyposażony (w końcu to byla armada) ale ten za to jest nowy i ma 1,5GMz procka
do tego trzy kompy starszej generacji, jeden na płycie gigabyte z prockiem 633, drugi jakis starszy z prockiem 400 pentium, i jeden 266 ale wszystkie trzy działają bo mam jeszcze dwa 486 ale nie mam czasu ich uruchomic, a i jakis NEC 1000Mz biurowy (taki mały bo szerokości 2 razy CD-ROM i wysokości 2 razy gróbość cd-romu a głębokość troszke ponad cd-rom :) taki mały ale fajnie śmiga) ale musze go oddac bo tylko do naprawy się u mnie zjawił :) i do tego wszytkiego mam od groma i ciut ciut czesci komputerowych, od pamięci ram do cdromów kart sieciowych starych grafik procków itp a kabelków USB to mam około 500 szt. :) pewnie i tak o czymś zapomniałem :)
takelbery
6th May 2005, 01:14
Athlony XP zamiast MHz miały podawane oznaczenie. Było to w głównej mierze związane z tym że niektórzy nie mogli by zrozumieć że Athlon XP 1.7GHz jest szybszy od P4 2GHz. Inna sprawa to że AMD przesadziła z oznaczeniami Athlonów na rdzeniu Barton.
Dokładnie taki chwyt marketingowy. AMD musiało coś zrobić żeby jego procesory zostały ciepło przyjęte na rynek. Oznaczenia miały mówić że np 1700 XP+ jest tak samo a nawet bardziej wydajny od P4 1,7GHz. Miało to pokazać że o wydajności procesora nie decyduje tylko jego zegar.
)-(arpagon
6th May 2005, 06:03
@ takebery
Nieprawda takebery. To nie jest porówanie do P4. Spece z AMD wprowadzając rdzeń Palomino nie podwyższyli zbytnio zegara, ale wydajnośc np. procka 1700+ (1.46GHz) porówanano NIE do P4 1.7GHz a do Athlona Thunderbird o częstotliwosci 1.7GHz (który z czysto technologicznych barier nie mógłby pracować w takiej częstotliwości). Porównanie do intela wynikło z podobnych liczb, efektem było zmylenie klientów i porówanie własnych produktów do produktów konkurenta (co przyniosło AMD zamierzony zysk V_V).
megabyte
AMD faktycznie torszkę na wyrost oznaczyło poszczególne wersje Bartona. Z drugiej jednak strony nie szło tam jedynie o zegar co o FSB. A dobrze wiadomo co daje wyższa magistrala. Zauważ, że w penym monecie na rynku dostępne były aż 3 procesory Athlon 64 taktowane 2.2GHz. najciekawsze jest to, że dwurdzeniowe A64X2 2x2.4GHz będa oznakowane 4800+. Hmm... 2xGHz=PR+ ? Coś AMD gubi się w tych swoich plusach^^ (bo my zgubiliśmy się już dawno temu). Zwykły człowiek nic nie zakuma (bo na tym polega cały ten biznes), ale kto uważniej śledzi rynek IT, powinien wyjsć z tego cało.
Jeśli chodzi o JIUHB DLT3C, to miałem fajny egzemplarz który robił 2.4Ghz na wiatraku, ale niestety głupi byłem i walnęłem mu równe 2V... zabójcze. A procek trafił się zupełnie przypadkowo (koleś wziął mojego palomino 1700+ a dał mi T-bred 0323 ^__^).
@ Croolik
Twój komp robi wrażenie. Mieć Voodoo pod maską to też coś. W sumie jak popatrzyłem na ceny syrenek na motoallegro, to aż się zdziwiłem :) Co tam. Może komp nie jest pierwszej młodości, ale wązne że działa. Ja sam teraz przewaliłem się na grafikę Matrox Millenium MGA-450 32MB DDR (choć przez moment siedziała wersja 16MB SDR ^_-)
Przemyslav
6th May 2005, 08:19
@ Croolik
Twój komp robi wrażenie. Mieć Voodoo pod maską to też coś. W sumie jak popatrzyłem na ceny syrenek na motoallegro, to aż się zdziwiłem Co tam. Może komp nie jest pierwszej młodości, ale wązne że działa. Ja sam teraz przewaliłem się na grafikę Matrox Millenium MGA-450 32MB DDR (choć przez moment siedziała wersja 16MB SDR ^_-)
no grunt ze jesio na forum moze siedziec :):) co bysmy bez Croolik'a zrobili :):) Croolik ma inna pasje nisz my i wklada wszystkich oszczednosci do kompa :)
Megabyte
6th May 2005, 09:36
)-(arpagon:
Już nie pamiętam dokładnie co to oznaczenie miało odzwierciedlać ale prawda jest taka że Palomino był minimalnie szybszy od Thunderbirda z takim samym zegarem więc to nowe oznaczenie bardziej pasowało do porównania z P4 i w zasadzie taką role odgrywało. A to że AMD się dawno pogubiło z tymi oznaczeniami to prawda. Najlepiej jakby zaczeli oznakowywać swoje procesory jak Opterony , Athlony FX czy np Turiony. A mojemu AXP też walnąłem 2V i przeżył i naszczescie dalej chodzi. A że kompa dałem teraz na serwerek to zacząłem bawić się w underclocking i AXP mnie miło zaskoczył. Na standartowej częstotliwości (1466MHz) chodzi stabilnie na 1.15V :D
)-(arpagon
6th May 2005, 12:01
1.15 ???? to jest rzeczywiste napięcię czy głupawy miernik o odczyt w biosie ? Bo aż trudno w to uwierzyć. Praktycznie żaden Mobile 2500+ na default nie potrafi stabilnie działać przy napieciu niższym niż 1.3V (a przeciez mniej prądu żre, bo tylko 45W)
Megabyte
6th May 2005, 12:59
1.15 ???? to jest rzeczywiste napięcię czy głupawy miernik o odczyt w biosie ? Bo aż trudno w to uwierzyć. Praktycznie żaden Mobile 2500+ na default nie potrafi stabilnie działać przy napieciu niższym niż 1.3V (a przeciez mniej prądu żre, bo tylko 45W)
Tak to jest rzeczywiste napięcie. Potwierdzeniem może być to że moge odłączyć wentylator na procesorze i w stresie temperatura nie przekracza 55C. Na 1.3V mój chodzi stabilnie o ile dobrze pamiętam na 1.7GHz. Co do Mobilka 2500+ to weź pod uwage że on ma default bodajże 1866MHz (popraw mnie jeśli się myle) a mój przy takiej częstotliwości chodzi na 1.4V stabilnie, tzn może by poszedł 1.375V ale nie sprawdzałem.
UPDATE:
Na 1.125V udało mi się uzyskać stabilne 1400MHz, na 1.1V niestety nie pójdzie nawet 250MHz.
waRcoR
6th May 2005, 13:31
a ja mam napięcie 1.7V na pentiumie III 933, 2.0V na 400 (też pentium i chodzi podkręcony na 600 i pracuje jako serwer i puki co jest bezawaryjnie :) ) a na procesory centrino jest podawane napięcie poniżej 1V i są najbardziej wydajne jeśli chodzi o laptopy (starsze centrino mają niedużo ponad 1V)
w zasadzie po to się zmniejsza napięcie by efekty cieplne zmniejszyć, bo procesor mogłby pracować zz wiele wiekszą mocą obliczeniową ale problem tkwi w chłodzeniu, stare procesory 486 a szczególnie stare K7 można przetaktowywać w nieskończoność bonie mają poblokowanych mnożników ale barierą jest efekt cieplny, dlatego nowe procki mają poblokowane mnożniki i nic dużo się z nimi niepokąbinuje, bo chłodzenie ewentualnie wodne albo freonowe można zarzucić :) )
Przemyslav
6th May 2005, 16:19
wy mi powiedzcie jak laptopa podlaczyc w samochodzie zeby ssal z akumulatora :) laptop pobiera 15 v ,a zapalniczka samochodwa ma 12 v :D
croolik
6th May 2005, 16:48
Zapewne jakaś przetwornica ze stabilizatorem byłaby wskazana, bo 12V jest nominalnie. Sprawdź sobie jak się zmienia napięcie przy pracującym silniku. Skoro da się zrobić przejściówkę 12V->220V, to 12V->15V też się pewno da.
W sumie się nie znam, więc to tylko takie dywagacje.
Przemyslav
6th May 2005, 17:00
dobrze Croolik wlasnie Takelbery mi doradzal poszukac cosik na ksztalt przetwornicy 12V-220V no nic allegro oraz gieldy normalne zostaja :):)
podczas pracy silnika przy dobrym alternatorze napięcie jest zbliżone do 15V . Tylko podczas postoju 'leci z akumulatora' 11-12.5 V (w zależności od stanu akumulatora). Akurat jeśli chodzi o laptopy takie napięcie powinno wystarczyć (o ile nie "puszczamy" tego na wejście zasilacza, które dostosowane jest do 230 V .
Jeśli już przetwornik - po co wwalać 12/220 ? Totalny bezsens i zabójstwo dla akumulatora. Jeśli bawić się w przetworniki , to zbudować np. 12/24 V (http://www.elektroda.net/samochod/przetwornica_12_24/index.djvu <-- bardzo prosty schemat, wykona chyba każdy) który akumulatora nie wykończy, a sygnał z wyjścia puścić jeszcze przez stabilizator - LM7815 (lub jeśli ten nie uciągnie to na przykład 78T15C).
Jeśli chodzi o mój sprzęt - w tej chwili :
Acer Travelmate 2200
Celeron , 2.66 GHz
RAM: 256 MB
HDD: 40 GB
Ekran: TFT 15'' panoramiczny
nominalna rozdzielczość LCD : 1024 x 768 piksele
karta graficzna : ATI Mobility Radeon IGP 64 MB (8 - 64 MB dzielona z RAM)
urządzenie wskazujące : Touch Pad
typ baterii: litowo-jonowa
czas pracy na bateriach: 2 godz.
wbudowane napędy: DVD-RW
karta dźwiękowa AC-97 2.1, system audio kompatybilny z MS-Sound
modem V.90
karta sieciowa:10/100 Mbps
typ gniazd PCMCIA: 2x PC Card Type II
porty wyjścia/wejścia: 4x USB 2.0 , 1x VGA 15-pin, 1x RJ45, 1x RJ11,1x LPT , IrDA, mikrofon
oraz Acer Ferrari 3400
AMD: Athlon 64 mobile (3000+ Low-power)
RAM: 512 MB (Dual DDR333, mozliwość rozbudowy do 2048MB)
dysk twardy: 80 GB (ATA-100)
typ ekranu: TFT (jasność 200 cd/m)
przekątna ekranu LCD: 15 cale
nominalna rozdzielczość LCD: 1400 x 1050 piksele
karta graficzna: ATI Mobility Radeon 9700
ilość pamięci video: 128 MB
urządzenie wskazujące: Touch Pad
typ baterii: litowo-jonowa
czas pracy na bateriach: 2,5 godz.
wbudowane napędy: DVD+/-RW
karta dźwiękowa AC-97 2.1, system audio kompatybilny z MS-Sound (Realtek AC97 Codec ALC202A)
modem V.92
karta sieciowa 10/100/1000 Mbps
typ gniazd PCMCIA: 1x PC Card Type II
porty wyjścia/wejścia: TV-outsłuchawki , 4x USB 2.0, mikrofon, FiR (Fast IrDA), 1x RJ45,1x VGA 15-pin, 1x LPT,1x RJ11,1x FireWire IEEE-1394
dodatkowe złącza: Port Replicator
Ferrari jeszcze nie dojechało zamówienie poszło , ma być w poniedziałek . Wiec nie wiem w zasadzie nawet jak wygląda :). Ale podobno jest ładny i niepowtarzalny.
Opisy może i mało wyuzdane (CTRL+C , CTRL+V), ale po za procesorem , dyskiem i ilością ramów konfiguracja mało mnie interesuje . Oczywiście dochodzi jeszcze wbudowana karta wifi (802.11b/g) - wyżej w spisie nie uwzględniona (ciekawe dlaczego).
)-(arpagon
6th May 2005, 17:42
Założmy megabyte, ze Ci wieżę, choć nie pogniewałbym się gdybyś mi przysłał na maila screen z Prime na tych 1.15V (1.4GHz). Chciałbym to po prostu zobaczyć - oxygenon@wp.pl
snajper
6th May 2005, 17:50
ja siem na tym nieznam ale moj komp to juz staruszek jest...
procesor Pentium III 600MHz
pamięć RAM 128 (dokładnie to chyba 127,3)
dysk 8GB
napęd CD chyba Samsunga albo Subaru niepamietam 52x
monitorek 17cali LG 550m
drukarka HP 3325
i takie tam urządzeńka sieciowe, nieffiem nawet jak sie wabią :D
Przemyslav
6th May 2005, 17:55
ja na 70% bede mial na koniec czerwca taki sprzeciol :):) no ale nie mowie 100% zapeszac nie bede :D
intel pentium 4 2,8 ghz lga 775 box
plyta: ga-8ipe 755-g i865 pe ch8 gblan sata atx
dysk seagate 200 gb 7200 rpm sata
ddr 512 mb pc 3200 dual channel
lite on dvdrw 16x16x4x sohw-1673s
ati radeon 9600 256 mb 128 bit ddr tv/dvi
skaner: plustek opticpro st28
drukara: hp desjet 3745
i UWAGA najlepsze: WIN XP PRO <lol> oryginal :)
z aktulanego kompa wyjme ino dzwiek, dysk 80 gb, 2 kosci (256 i 128) tuner no i ostawie monitor, reszte opchne, bo 3 kompow w domu 3mac nie bede bo mnie matka za rachunki za prad zabije :D
Megabyte
6th May 2005, 20:55
Założmy megabyte, ze Ci wieżę, choć nie pogniewałbym się gdybyś mi przysłał na maila screen z Prime na tych 1.15V (1.4GHz). Chciałbym to po prostu zobaczyć - oxygenon@wp.pl
Z tym niestety może być problem. Aktualnie na kompie chodzi cały czas Linux z włączonym serwerem www na którym mam między innymi swoją stronke. Chodzi o to że nie wiem jak pod Linuxem zmieniać napięcie procesora bo niestety w BIOSie mam regulacje 1.4-2.2V. Jeżeli jednak zadowoli Cie screen z 20-30minutowej pracy Prime to przełącze się pod Windows (Pod nim napięcie zmieniam programem 8rdavcore) włącze Prime i zrobie screena. Na te pół godzinki moge pozwolić że stronka nie będzie widoczna z sieci.
swistaq:
A nie lepiej wziąść szybszego i chłodniejszego Athlona 64?
)-(arpagon
6th May 2005, 22:18
A to jaką ty masz plytę, że zaczyna dopiero od 1.4V a konczy aż na 2.2V ?
U mnie Abit NF7-S od 1.1V do 2.3V.
Przemyslav
6th May 2005, 22:22
A nie lepiej wziąść szybszego i chłodniejszego Athlona 64?
poczekam ash technologia 64bitowa bedzie w pelni roziwnieta :) na testach aplikacje i gry pod win xp 32 i 64 bitowym lepiej wypadaly mimo wszystko pod 32 :) a pozatym kwestia sterownikow, takie mam zdanie... ale jakby co w kazdej chwili moge zmienic :):) :D zestaw procek + plyta :D
Megabyte
6th May 2005, 23:05
)-(arpagon :
Epox 8RDA, co do Prime to moge zapuścić na te 20-30min, co prawda nie da to 100% pewności że procesor jest stabilny ale napewno pokaże potencjał tego procesora.
swistaq :
Ja do WinXP 64bit wszystkie potrzebne mi sterowniki znalazłem 2 miesiące temu! Sam WindowsXP 64bit chodzi dużo lepiej od swojej 32bitowej wersji. Choćby dla niego warto mieć procesor 64bitowy. Nieprawdą jest że aplikacje 32bitowe wykonuja się wolniej pod xp64bit. Mówie oczywiście o wersji finalnej. Bo z betami to było różnie. Testowałem to u siebie i różnica pomiędzy aplikacjami(m.in. 3dmark) 32bit w xp32 i xp64 wachała się w granicach do 5% raz w jedną raz w drugą strone.
Programy 64bitowe będą pojawiać się coraz szybciej. MS wydał niedawno Platform SDK z kompilatorem C++ pod AMD64, w dodatku zbliża się premiera Visual Studia 2005, który posiada nie tylko 64bitowy kompilator C++ ale także 64bitowe wersje wszystkich bibliotek i cały 64 bitowy .NET Framework 2.0. Aktualnie można zamówić za darmo Visual Studio 2005 beta2!! Jeżeli ktoś napisał poprawny program zrobienie jego 64bitowej wersji bedzie sprowadzało się do paru kliknięć :) Taki program bez żadnych optymalizacji będzie szybszy przeważnie o kilkadziesiąt %. Sprawdzałem to osobiście na kompilatorze Microsoftu.
Warto także wspomnieć że nawet w 32bitach Athlony 64 są szybsze od P4 :P
Ja 64bity wykorzystuje już teraz i musze powiedzieć że to super sprawa. Radze Tobie też spróbować :)
Przemyslav
6th May 2005, 23:11
Aktualnie można zamówić za darmo Visual Studio 2005 beta2!!
gdzie jak daj namiary :):) dzieks :D:D
Ja 64bity wykorzystuje już teraz i musze powiedzieć że to super sprawa. Radze Tobie też spróbować
no to zes mnie przekonal :D:D no ja mialem na mysli wersje beta ale jak na finalce pogina to got :) teraz panie doradz procka :):) no i plytke glowna :) na pewno zby miala 5 x PCI :)
waRcoR
6th May 2005, 23:16
tylko że puki co tylko linux potrafi wykorzystać architekture 64 bitową bo jest specjalny windows pod 64 bity ale nie ma jeszcze do niego programów, wiec po co mi taki windows, a to ze mówią ze jest lepzy od P4 to nie wierze bo na czym to sprawdzili :?: skoro tylko linux (i rodzina Free i linuxa) potrafi to wykorzystać, pod 64 bity jest inna architektura i inaczej powinny byc skompilowane programy a windowsie programy sie niekompilują w przeciwieństwie do lunuxa gdzie jest on instalowany w taki sposób by jaknajbardziej wykorzystac zasoby sprzętowe by nic niepozostało bezużyteczne ..............
Megabyte
7th May 2005, 00:01
swistaq :
Visual Studio 2005 beta2 możesz zamówić tutaj w ramach programu Beta Experience:
http://www.microsoft.com/emea/msdn/betaexperience/plpl/
Co do sprzętu to najlepiej poszukaj informacji na forum typu forum.tweak.pl Najlepszym procesorem będzie Athlon 64 3000+ s939, szybki a "w miare tani". Co do płyty to czy aby napewno potrzebujesz aż tyle slotów PCI? Bo niestety najlepsze płyty mają głównie sloty PCIExpress. Przykładowo moja ma 4xPCIe i 2xPCI. Jeżeli jednak koniecznie potrzebujesz płyty z tyloma PCI to dobrym rozwiązaniem może być kupno płyty MSI Neo2 Platinum s939.
waRcoR :
Jak już pisałem MS udostępnia odpowiednie narzędzia dla programistów więc 64bitowych programów powinno szybko przybywać. A na internecie są różne testy procesorów Athlon 64 vs Pentium 4, wystarczy tylko poczytać. A skoro w Linuksie widać wzrost wydajności w 64bit to dlaczego w Windows ma być inaczej? A AMD64 to przecież x86 z 64bitowymi rejestrami i ich większą ilością (są jeszcze inne różnice np ominięcie mechanizmu segmentacji w 64bit long mode itp ale dla zwykłego programisty nie sa takie ważne) dlatego taka całkiem inna architektura to nie jest.
Przemyslav
7th May 2005, 00:32
Co do sprzętu to najlepiej poszukaj informacji na forum typu forum.tweak.pl Najlepszym procesorem będzie Athlon 64 3000+ s939, szybki a "w miare tani". Co do płyty to czy aby napewno potrzebujesz aż tyle slotów PCI? Bo niestety najlepsze płyty mają głównie sloty PCIExpress. Przykładowo moja ma 4xPCIe i 2xPCI. Jeżeli jednak koniecznie potrzebujesz płyty z tyloma PCI to dobrym rozwiązaniem może być kupno płyty MSI Neo2 Platinum s939.
dzwiekowka, usb dodatkowe, tuner, kontroler ata na 2 tasmy dodatkowe, w sumie to 4, 5 puste byl kiedy modem :D a MSI Neo2 Platinum s939 pasuje idealnie :):)
waRcoR
7th May 2005, 15:51
to dlaczego w Windows ma być inaczej?
ponieważ windows posiada cały czas to samo jądro systemu tylko powłoki inne, dopiero w xp troszke poprawiono jądro ale to było już wieki temu (w informatyce jeden miesiąc to już jest dużo), programiści windowsa zamiast pracować nad zabezpieczeniami popracowali by nad stabilnością systemu i nad tym by potrafił wykorzystać zasoby sprzętu. dobrym przykładem są wymagania sprzętowe, najnowszego linuxa można zainstalować na 486 i będzie chodzić a XP - można o tym pomażyć, fakt nic prawie sie nie zrobi pod linuxem na 486 ale potrafi wykorzystać tak małe zasoby sprzętu i podstawowe rzeczy na nim wykonamy. natomiast zainstalowany Mandrake 10.1 na procku 200Mhz odtwarza filmy z divxa (przy 128MB ramu) a windows co najwyżej DVD lub byćmoże VCD bo tam już strumień danych nie jest tak skompresowany,
z drugiej strony przecież nie jestem sceptykiem 64 bitowych procków, wiadomo że skoro takie są to i pojawią się programy itp, tylko na dzisiejszy dzień to linux lepiej sobie z tym radzi, a dlaczego? bo linuxa tworzą milony ludzi a wina tylko zamknięta gupka osób która za piorytet stawia sobie zabezpieczenia a nie stabilność systemu, a i tak te zabezpieczenia tylko pogarszają sprawność korzystania z windowsa, przyszłość jest w linuxie chyba ze bil gej zmieni swoje podejście do tego co robi, microshit zaczyna sie sypać i to nie ma co ukrywać, dlaczego w niemczech nie można używać windowsa w administracji - bo jest do d..., dlaczego microshit dal za symboliczną złotówke systemy dla szkół - bo chce by uczono windowsa by ludzie sie przyzwyczajili i takie młotki co tylko mają wysłać maila (bo win do netu tylko do tego sie nadaje) lub napisac txt to im wszystko jedno jak ich nauczą na windowsie to puźniej jadą na windowsie choć na tej płszczyźnie użytkowania kompanie ma żadnej różnicy w wini i linuxie, różnice sie zaczynają dla troszke bardziej zaawansawanych użytkkowników komputerów.
a do AMD - wcale nie chcą udostępniać dokumentacji architektury swoich procesorów dlatego pod linuxem goerzej się sprawują, gorsze wyniki mają pod winem nie ma znaczenia architektura procka i innego sprzętu bo tam leci to na jedno kopyto, systeminstaluje się jakby był przyłożony do wzorca i tyle, a linux instaluje się pod sprzęt, pod parametry sprzętu, w windowsie jak jedna kość pamięci bedzie np na 100MHz a reszta na 133 i inne to i tak system wykorzystuje tylko 100 bo działa z najwolniejszym sprzętem, a pod linuxem jak niewykorzystuje tego sprzętu to działa z jak największą wydajnością, a nawet będzie próbował wykorzystać wolniejszy sprzęt na końcu .....
na koniec jescze raz przypominam ze nie jestem sceptykiem AMD 64, ale sądeze ze jeszcze nieopłaca się tego kupować bo przynajmniej rok bedzie trzeba czekać aż powstanie odgroma programów i aplikacji pod ten sprzęt, a po co mam mieć sprzęt którego niemoge wykorzystać? po co mam przepłacać, to i tak stanieje. i osobiście jestem za pentiumem bo z tym procesorem nigdy niemiałem problemów i niesłyszałem by jakiś użytkownik linuxa lub freebsd miał z nim problemy ........
Przemyslav
7th May 2005, 16:43
oka chlopaki do lipca mam czas to sie obaczy co i jak :) najgorsze to to ze obaj mcie racje :D:D ja jednak pozostaje przy produkcie z redmond :):) w koncu z windows'a mam obrone w czerwcu :):)
to dlaczego w Windows ma być inaczej?
ponieważ windows posiada cały czas to samo jądro systemu tylko powłoki inne, dopiero w xp troszke poprawiono jądro ale to było już wieki temu (w informatyce jeden miesiąc to już jest dużo), programiści windowsa zamiast pracować nad zabezpieczeniami popracowali by nad stabilnością systemu i nad tym by potrafił wykorzystać zasoby sprzętu. dobrym przykładem są wymagania sprzętowe, najnowszego linuxa można zainstalować na 486 i będzie chodzić a XP - można o tym pomażyć, fakt nic prawie sie nie zrobi pod linuxem na 486 ale potrafi wykorzystać tak małe zasoby sprzętu i podstawowe rzeczy na nim wykonamy. natomiast zainstalowany Mandrake 10.1 na procku 200Mhz odtwarza filmy z divxa (przy 128MB ramu) a windows co najwyżej DVD lub byćmoże VCD bo tam już strumień danych nie jest tak skompresowany,
z drugiej strony przecież nie jestem sceptykiem 64 bitowych procków, wiadomo że skoro takie są to i pojawią się programy itp, tylko na dzisiejszy dzień to linux lepiej sobie z tym radzi, a dlaczego? bo linuxa tworzą milony ludzi a wina tylko zamknięta gupka osób która za piorytet stawia sobie zabezpieczenia a nie stabilność systemu, a i tak te zabezpieczenia tylko pogarszają sprawność korzystania z windowsa, przyszłość jest w linuxie chyba ze bil gej zmieni swoje podejście do tego co robi, microshit zaczyna sie sypać i to nie ma co ukrywać, dlaczego w niemczech nie można używać windowsa w administracji - bo jest do d..., dlaczego microshit dal za symboliczną złotówke systemy dla szkół - bo chce by uczono windowsa by ludzie sie przyzwyczajili i takie młotki co tylko mają wysłać maila (bo win do netu tylko do tego sie nadaje) lub napisac txt to im wszystko jedno jak ich nauczą na windowsie to puźniej jadą na windowsie choć na tej płszczyźnie użytkowania kompanie ma żadnej różnicy w wini i linuxie, różnice sie zaczynają dla troszke bardziej zaawansawanych użytkkowników komputerów.
a do AMD - wcale nie chcą udostępniać dokumentacji architektury swoich procesorów dlatego pod linuxem goerzej się sprawują, gorsze wyniki mają pod winem nie ma znaczenia architektura procka i innego sprzętu bo tam leci to na jedno kopyto, systeminstaluje się jakby był przyłożony do wzorca i tyle, a linux instaluje się pod sprzęt, pod parametry sprzętu, w windowsie jak jedna kość pamięci bedzie np na 100MHz a reszta na 133 i inne to i tak system wykorzystuje tylko 100 bo działa z najwolniejszym sprzętem, a pod linuxem jak niewykorzystuje tego sprzętu to działa z jak największą wydajnością, a nawet będzie próbował wykorzystać wolniejszy sprzęt na końcu .....
na koniec jescze raz przypominam ze nie jestem sceptykiem AMD 64, ale sądeze ze jeszcze nieopłaca się tego kupować bo przynajmniej rok bedzie trzeba czekać aż powstanie odgroma programów i aplikacji pod ten sprzęt, a po co mam mieć sprzęt którego niemoge wykorzystać? po co mam przepłacać, to i tak stanieje. i osobiście jestem za pentiumem bo z tym procesorem nigdy niemiałem problemów i niesłyszałem by jakiś użytkownik linuxa lub freebsd miał z nim problemy ........
Mała dygresja odbiegająca od właściwego tematu...
Obawiam się kolego, że nie za bardzo znasz budowę mikroprocesora. I co za bzdury piszesz , że kolejne windows'y zbudowane są na tym samym jądrze, a modyfikowana jest jedynie powłoka i oprogramowanie. Nie jestem zwolennikiem firmy z Redmond , jednak nie umniejszajmy ich produktów oraz nie obrażajmy zatrudnionych tam programistów, którzy mają duże pojęcie o programowaniu. Niestabilność 'okienek' nie wynika z braku umiejętności programistów, lecz z polityki firmy która próbuje być na siłę kompatybilna wstecz i cały czas naprawia błędy popełnione 20 lat temu.
Jaki potencjał mają ludzie którzy pracują dla MS? Prosty przykład, mówi wam coś nazwisko Miguel de'Icaza? Chciał pracować w MS, nie został jednak przyjęty. Kim jest w tej chwili, co fajnego napisał?
Pytanie retoryczne dla ludzi ktorzy programowali choćby w mono czy pisali coś pod GNOME. Otóż ten Pan to autor wspomnianego GNOME, załorzyciel zespołu Ximian który to z kolei rozwija (a właściwie rozwijał - obecnie projekt zamrożony) znakomity program pocztowy 'Evolution'. Powód zamrożenia Evolution: stworzenie platformy która umożliwi w prostszy sposób rozwijania Evo. Mowa oczywiście o Mono - wieloplatformowym środowiskiem uruchomieniowym zgodnym ze specyfikacja ECMA i ISO opisującą CLI (Common Language Interface). Razem z projektem zaczęło się również tworzenie podstawowych narzędzi dla niego, takich jak środowiska IDE, kompilatory, biblioteki do budowy GUI etc.
Miałem okazje niejednokrotnie pracować z mono - naprawdę potężne narzędzie, w niczym nie ustępujące .NET Framework , którego jest po części odpowiednikiem w linuxie. W praktyce kod napisany pod .NET będzie działał również na linuxie, unixie, bsd .
Mocno odbiegłem od tematu, ale myślę , że daje to jako-taki obraz ludzi pracujących w MS . To nie amatorzy, którzy systemy operacyjne budują na niemodyfikowanym od lat jądrze.
Dla niedowiarków polecam książkę - "Podstawy systemów operacyjnych", Autor: Abraham Silberschatz, Peter B. Galvin . Jedna z najlepszych książek informatycznych dostępnych w języku polskim. Po przeczytaniu tej "biblii" będziesz w stanie napisać samemu system operacyjny.
Megabyte
7th May 2005, 18:08
waRcoR :
Mam wrażenie że ktoś Ci naopowiadał jakiś bajek i w to uwierzyłeś.
1. Wydajność Athlon 64
Athlon 64 wykonuje programy 32bitowe równie szybko jak P4 a nawet szybciej. Nie wpominając o trybie 64bitowym. Nie wierzysz poczytaj różne testy.
2. Stabilność i wydajność Windowsa XP
Używam Windowsa XP od czterech lat i nie narzekam na stabilność. Nie przypominam sobie również żeby mi przy dobrze działającym komputerze i dobrych sterownikach zwisł albo wyświetlił blue screena. Nieraz chodził po kilkadziesiąt godzin bez restartu i nic mu się nie działo. Teraz używam XP 64bit i musze powiedzieć że chodzi znacznie lepiej i to dużo lepiej od zwykłego xp. Co do filmów to jestem ciekawy bo ja nie mam takich doświadczeń. Rozumiem że Ty miałeś takie problemy a nie kolega kolegi kolegi.
3. Dokumentacja AMD
Hmmm, z tą dokumentacją to dopiero mnie rozwaliłeś. Mi jakoś udało się ściągnać dokumentacje z ich oficjalnej strony. Wystarczy tylko dobrze poszukać.
4. Kiedy warto przechodzić na AMD64
Ja mam już wszystkie sterowniki, odpowiedniego Windowsa, odpowiednie Visual Studio i szczerze mówiąc na tym mi najbardziej zależało. Jeżeli ktoś gra tylko na komputerze no to może rzeczywiście narazie 64bity mu zawiele nie dadzą (Ale na pewno nie nic bo xp64bit jest świetny). Tylko po co zmieniać komputer po roku jak można od razu kupić 64 bitowy.
Jeszcze większe głupoty napisałeś z tymi pamięciami ale może Cię źle zrozumiałem. Ja ogólnie kieruje się zaletami danego produktu a nie uprzedzeniami do jakiejś firmy. W 64bitach widze jak narazie dwa minusy.
-xp64bit jest dostępny narazie tylko w wersji professional
-aplikacje 64bitowe zużywają nieco więcej pamięci.
Przemyslav
7th May 2005, 18:14
2. Stabilność i wydajność Windowsa XP
Używam Windowsa XP od czterech lat i nie narzekam na stabilność. Nie przypominam sobie również żeby mi przy dobrze działającym komputerze i dobrych sterownikach zwisł albo wyświetlił blue screena. Nieraz chodził po kilkadziesiąt godzin bez restartu i nic mu się nie działo. Teraz używam XP 64bit i musze powiedzieć że chodzi znacznie lepiej i to dużo lepiej od zwykłego xp. Co do filmów to jestem ciekawy bo ja nie mam takich doświadczeń. Rozumiem że Ty miałeś takie problemy a nie kolega kolegi kolegi.
oo tak keidy przesiadlem sie z 98 i Me na XP to bylo odczuc stabilnosc, do tej pory zaliczylem tylko 2 niebieskie ekrany ale to z mojej winy, zla tasma tasme od ATA 100 podpiolem pod dysk co obsluguje ATA 133 i 2 ekran jak pracowalem z karta graficzna 8xAGP na plycie glownej co obslugiwala tylko 4x no ale zmuszony bylem i tylko takie przypadki mialem ekranow STOP.
waRcoR
7th May 2005, 19:30
Stabilność i wydajność Windowsa XP
to dlaczego w niemczech jest zakaz używania windowsa w administracji :?:
dlaczego serwery powstają na unixach :?:
ale mniejsza z tym - przecież nie o to chodzi byśmy się teraz tu zagryzali o jakieś systemy itp, każdy używa tego co chce i tego co uważa za lepsze, przecież zarówno i pentiumy i athlony ktoś musi kupować :) a co do programistów wina to nie mam nic do nich, przecież oni pracują na "zlecenie" i nie piszą tego co sami chcą tylko to co uzna za stosowne ktoś z góry ....
moim zdaniem lepiej skończmy ten temat bo dojdzie do rękoczynów :)
takelbery
7th May 2005, 20:27
Moje zdajnie jest takie:
Linux i inne do zastosowań profesjonalnych
Windows do zastosowań domowych i półprofesjonalnych
w windowsie jak jedna kość pamięci bedzie np na 100MHz a reszta na 133 i inne to i tak system wykorzystuje tylko 100 bo działa z najwolniejszym sprzętem
Wydaje mi sie, że to nie wina systemu a sprzętu. Jak jedna kośc ma 100 to wszystkie razem nie pójdą na 133
Co do stabilności systemu, jedyne ale jakie mam do tego systemu to zdolność do zapychania się. Puki 2p2 nie chodiz to kilka dni bez resetu wytrzyma ale jak p2p jest właczone to jużpo 24h zacina się troche :/ Raz miałem windowsa odpalonego ponad 7dni i dało sie pracować :D
Kolejna przewaga linuxa nad windowsem?
Nasi pracownicy nagminnie używali na swoich desktopach programów p2p . Głównie do ściągania filmów. Postanowiliśmy to przyblokować - często bowiem na ściąganiu się nie kończyło. Film ściągnięty często się uruchamia aby sprawdzić czy działa, a film uruchomiony bardzo ciężko się zamyka, najczęściej chłopakom się udało go wyłączyć po oglądnięciu. Po przyblokowaniu zaczęły się próby ominięcia blokad, co jeszcze bardziej obniżyło wydajność zespołu. W efekcie postanowiliśmy postawić dodatkowy serwer wyłącznie do p2p. Kupiliśmy sprzęt (Athlon 2.2 GHz , 512 Ram, dyski 480 GB ), zainstalowaliśmy linuxa oraz klienta torrent i edonkey (czy jak to się zwie). Każdy ma na koncie uruchomiony równolegle program , zostawia screeny i ściąga co mu się podoba. A gdy już ściągnie może bez wiekszych problemów dane nagrać na DVD. Serwer ściąga dziennie około 40 GB danych, wysyła jeszcze wiecej. Uptime w tej chwili to 273 dni. 9 miesięcy przy load na poziomie 1.3 . Wydajnośc zespołu wróciła do normy :). Co prawda na początku były problemy z jakimiś low-id , ale wystarczyło umożliwić użytkownikom zmianę portów na których działają programy aby przestali stękać. Od tej pory żyją długo i szczęśliwie jedynie co jakiś czas marudząc na koszt pustych płyt oraz brak miejsca na dysku aby ściągnąć nowe pliki.
Przemyslav
7th May 2005, 21:05
Kolejna przewaga linuxa nad windowsem?
Nasi pracownicy nagminnie używali na swoich desktopach programów p2p . Głównie do ściągania filmów. Postanowiliśmy to przyblokować - często bowiem na ściąganiu się nie kończyło. Film ściągnięty często się uruchamia aby sprawdzić czy działa, a film uruchomiony bardzo ciężko się zamyka, najczęściej chłopakom się udało go wyłączyć po oglądnięciu. Po przyblokowaniu zaczęły się próby ominięcia blokad, co jeszcze bardziej obniżyło wydajność zespołu. W efekcie postanowiliśmy postawić dodatkowy serwer wyłącznie do p2p. Kupiliśmy sprzęt (Athlon 2.2 GHz , 512 Ram, dyski 480 GB ), zainstalowaliśmy linuxa oraz klienta torrent i edonkey (czy jak to się zwie). Każdy ma na koncie uruchomiony równolegle program , zostawia screeny i ściąga co mu się podoba. A gdy już ściągnie może bez wiekszych problemów dane nagrać na DVD. Serwer ściąga dziennie około 40 GB danych, wysyła jeszcze wiecej. Uptime w tej chwili to 273 dni. 9 miesięcy przy load na poziomie 1.3 . Wydajnośc zespołu wróciła do normy :). Co prawda na początku były problemy z jakimiś low-id , ale wystarczyło umożliwić użytkownikom zmianę portów na których działają programy aby przestali stękać. Od tej pory żyją długo i szczęśliwie jedynie co jakiś czas marudząc na koszt pustych płyt oraz brak miejsca na dysku aby ściągnąć nowe pliki.hehe dobre :):) powinni robic tak wszyscy pracodawcy :):) respect :D:D
Megabyte
7th May 2005, 21:07
Ja się nie chce kłócić. Tymbardziej nie chce udowadniać wyższości jednego systemu nad drugim. Na głównym komputerze mam Windowsa głównie dlatego że pisze pod niego programy :) i swoją role spełnia bardzo dobrze. Na serwerku mam linuksa (Gentoo) i też jestem zadowolony.
hehe dobre :):) powinni robic tak wszyscy pracodawcy :):) respect :D:D
Jaki tam respect... Stał sprzęt w magazynie i się marnował . Łącze na budynek jest potężne, wiec podpięcie dodatkowej maszyny która czasami wykorzustuje w pełni to swoje 100Mbps nie robi globalnie praktycznie żadnej różnicy, i wciąż pozostaje bardzo duży zapas... Koszt praktycznie zerowy a morale pracowników idą mocno w górę, a to ma spory wpływ na ich wydajność oraz atmosfere która panuje w firmie. A to że sporą część wypłaty poświęcają na płytki - to już nie mój problem :) .
Przemyslav
7th May 2005, 22:29
hehe dobre :):) powinni robic tak wszyscy pracodawcy :):) respect :D:D
Jaki tam respect... Stał sprzęt w magazynie i się marnował . Łącze na budynek jest potężne, wiec podpięcie dodatkowej maszyny która czasami wykorzustuje w pełni to swoje 100Mbps nie robi globalnie praktycznie żadnej różnicy, i wciąż pozostaje bardzo duży zapas... Koszt praktycznie zerowy a morale pracowników idą mocno w górę, a to ma spory wpływ na ich wydajność oraz atmosfere która panuje w firmie. A to że sporą część wypłaty poświęcają na płytki - to już nie mój problem :) .To mowisz jaka to firma i czym sie zajmuje :):):)
)-(arpagon
8th May 2005, 00:28
@ megabyte
Już nie będe Cię męczył o te pół godziny Prime, bo i tak wolałbym zobaczyć conajmniej 6 godzin. Chciałbym jednak podważyć słuszność twojej wypowiedzi w kwesti przewagi 64bitów nad jednostkami 32bitowymi. Otóż wyniki testów aplikacji w wersji beta pokazują przewagę AMD nad Intelem (przykładowo pakowanie pliku RAR czy kompresja DVD>DivX. Rzecz w tym, że takich aplikacji w wersji finałowej jest strasznie mało. Pierwszy procesor 64 bitowy AMD pojawił się... no... żebym tylko nie skłamał - ze 2 lata niedługo będzie. W tym czasie tylko serwerowe FXy odniosły wielki sukces. W dobie popularnosci A64, Intel dość niejasno przedstawiał swoją politykę. Od początku P4 pojawiało się sporo problemów. A to zniechecenie przez drogiego Rambusa, później spora przewaga Palomino nad Willmate, sporo nowych chipsetów, sporo nadpsutych Presscotów i wreszcie koszmarne wymagania platformy opartej na LGA775. I jeszcze te wysokie ceny :shock: Ale z drugiej strony tak bogata firma moze sobie pozowlić na eksperymentowanie. Teraz wygląda to troszkę lepiej, bowiem LGA775 obsłuży procesory dwurdzeniowe - 64bitowe. Niedawno mieliśmy premierę takiego własnie procesora. Wyniki testów nie pozostawiły złudzeń - P840EE zostawił daleko w tyle starsze procki P4 jak i wydajne A64 FX-55. Komfort pracy na takim procesorze jest jest niewątpliwie większy niż w przypadku zwykłego jednordzeniowego procka. Ale powróćmy do porownania zwykłego A64 ze zwykłym Presscotem 3.0GHz. Mówiłeś, ze jak ktoś duzo gra to 64 bity niewiele mu dadzą. Tylko tak się składa, że na AMD64 gry i benchmarki chodzą zauważalnie lepiej! Intel z kolei ma przewagę w jednym, ale bardzo istotnych aspekcie - praca z video. Szybciej kompresuje, szybciej dekoduje HDTV i lepiej się zachowuje w takich aplikacjach jak Adobe Premiere. Ale z racji iż robią zamęt na rynku i walą wysokie ceny, wolę AMD. Dlatego zgodzę się z tobą, ze najlepszym obecnie zakupem jest plyta główna S939 i Venice 3000+ (w przyszłosci możliwa wymiana na dwa rdzenie!)
A jeśli chodzi o wykorzystanie mocy A64, to nie opowiadaj bajek, że pracuje się dużo lepiej. System bez odpowiedniego oprogramowania niewiele znaczy. Producenci mogą wymyslac najrózniejsze rozwiazania w swoich prockach, ale ostateczne słowo ma Microsoft. Nie bez znaczenia Bill Gates jest najbogatrzym człowiekiem swiata.
@ waRcoR
Mylisz się. Systemy z rodziny W9x miały swoje jądro, a systemy bazujące na NT swoje. Pojawienie się Windows 95 rozpoczęło rewolucję na rynku IT. Później przebudowa na jadro NT zapoczątkowała wydajną pracę w systemie NTFS. Niestety Windows XP to żadna rewolucja, gdyż podstaowe pliki wyciągnieto z Windows 2000. zapowiadany Na koniec 2006 roku Longhorn moze okazac się dużym krokiem na przód. Tylko szkoda, że nowo opracowywany system plików (nie pamiętam nazwy) nie zostanie zaimplementowany w nadchodzących Oknach.
I jeszcze słowo do megabyte. Jeśli mialbym wybierać, to na dzień dzisiejszy wiecej bym zystkał z HT w Pentiumach niż z A64 w Athlonach.
Megabyte
8th May 2005, 09:39
)-(arpagon :
Najpierw może ustalmy co z czym porównujemy. Jeżeli mamy porównywać procesory, które niedługo będą no to widocznie nie widziałeś co z tym P840EE zrobił Athlon X2 4400+. Da się to opisać tylko jednym słowem "nokaut". Nie mówiąc o tym że razem z wersją 4400+ ma wyjść 4800+. Te procesory biją Pentiuma nawet w programach zoptymalizowanych pod niego. Wprawdzie P840EE miał swoją premiere ale zanim pojawi się w sklepach minie dużo czasu.
Należy też odróżnić wydajność Athlona 64 w programach 32bitowych i 64bitowych. To że aktualnie gry chodzą znacznie szybciej na A64 niż na P4 to zasługa tego że Athlon ma krótki potok wykonawczy, dobry system predykcji skoków i zintegrowany kontroler pamięci. No bo w jaki sposób 64bity mają pomóc gdy program jest 32bitowy. Porównanie A64 i P4 w 32bitach wychodzi tak:
-Athlon64 jest zdecydowanie szybszy w grach, programach do obliczeń matematycznych, kompilowaniu programów itp. - w 64bitach różnica powiększy się znacznie na korzyść Athlona
-W programach do kodowania audio, video jest różnie. Ogólnie można powiedzieć że P4 ma przewage bo dużo programów jest optymalizowanych pod niego. Dlatego np w kodowaniu Divx jest szybszy. (Z tym że niedługo ma wyjść wersje zoptymalizowana pod Athlona tak więc przewaga P4 zniknie), z kolei XVid chodzi lepiej pod Athlonem.
-W programach do obróbki obrazu można zauważyć lekką przewage P4 z tym że po przekompilowaniu programów pod 64bit sytuacja powinna się zmienić o 180 stopni.
Rzeczywiście zaletą P4 jest HT. Na szczęście Linux i Windows XP 64bit ma dość dobrego planiste i nie odczuwam brak HT. A czasy gdy AMD było dobre bo tanie mineły. Athlony 64 nie są tańsze od P4. Ja spokojnie mogłem złożyć sprzęt na P4 ale nie zrobiłem tego bo wole mieć sprzęt wydajniejszy.
Widocznie coś pominąłeś jak czytałeś moje posty bo oprogramowanie z którego korzystam pod Windowsem jest 64bitowe. A jeżeli wydaje Ci się że MS olewa 64 bity to jesteś w wielkim błędzie. Jest zoptymalizowany Windows 64bitowy, jest Platform SDK z 64bitowym kompilatorem i bibliotekami, w styczniowym DirectXSDK wszystkie biblioteki są także w wersji 64bit. Mam Visual Studio 2005 beta2 (wprawdze to beta ale chodzi stabilnie bez żadnych problemów) i jest tam cały zestaw narzędzi 64bitowych. Ostatnio ściągałem preview Avalona i WinFXa i wszystko jest także w wersji 64bit. Nie mówiąc już o tym że na MSDN jest pełno artykułów o optymalizawaniu programów pod 64bit. Sam MS kupił dużo Athlonów 64 i sam namawia do tworzenia programów 64bitowych.
waRcoR
8th May 2005, 11:29
ja i tak kompa będe wymieniał pod konieć roku więc może już wyjdzie coś nowego, choć nie jestem zwolennikiem kupowania nowośći ze względu na cene ( bo po pół roku tanieją o wpołowe)
wiadomo ze A64 maprzewage nad pentiumem z tego względu ze obsługuje aplikacje 64 (nawet jeśli jest ich mało)
oleger
8th May 2005, 14:20
a ja takiego mam kompa:
Duron 1400 Mhz
512 MB RAM
k.muz na płycie głownej
k.graf GF FX 5200
HDD 80GB
napęd CD-RW Samsung
i głośniczki Creativa :D :D :D
)-(arpagon
8th May 2005, 15:28
@ megabyte
Tylko jeśli mamy być dokładni, to Athlona X2 nie ma, a Pentium D stał się faktem. Oczywiście ja jestem zowlennikiem AMD. Nie pomyśl, ze nagle zapalony intelowiec wtarknął na forum Alizee i broni swojej ulubionej firmy. Chodzi o to, że NA DZIEŃ DZISIEJSZY najwydajniejszym produktem jest P840EE. Natomiast biorąc pod uwagę wspołczynnik wydajnosci do ceny, nawet nie ma co dyskutować o jego sensownosci na rynku.
Nie zapomianaj jednak, że dwurdzeniowy twór intela to też jednostka x32-64. Na upartego można wiec powiedzieć, że intel stworzył swojego 64 bitowego procka na czas, dając przy tym niesamowity komfort pracy na dwóch rdzeniach. Warto też dodać, że AMD wystartowało z podobną konstrukcją w sprzęcie serwerowym. Zakup procesora 64bitowego zaczyna nabierać sensu. Tylko wg mnie zbyt powolny rozwój aplikacji 64bitowych nie przekonuje wszystkich do zmiany platformy.
Pytanie: Czy Athlon 64 3200+ będzie szybszy w kompresji XviD niż Barton 3200+ ? Nawet jesli wykresy wskażą przewagę A64, to nie będzie ona wielka. Liczy się to, co procesor faktycznie potrafi przeliczyć. Co mnie obchodzi, że AMD od blisko dwóch lat święci triumfy swoich 64bitowych proców, skoro do dziś nie mamy rzeczywistego odwierciedlenia mocy tej technologii (pomijając aplikacje w wersji beta). Nie mniej jednak wciąż uważam, że najkorzystniejszym obecnie zakupem jest procesor A64 3000+ (Venice) + mobo nForce4.
Megabyte
8th May 2005, 16:42
)-(arpagon :
Mylisz się. P840EE nie jest aktualnie najmocniejszy i to z bardzo prostego powodu. Nie jest jak narazie osiągalny w sprzedaży. Papierowe premiery Intela nie robią na mnie wrażenia. Może się tak zdarzyć że wcześniej będziesz mógł kupić Athlona 64 X2 niż tego Pentiuma. Wprawdzie ten Pentium ma tryb 64bitowy ale nie widać w nim takiego wzrostu wydajności jak w Athlonie.
Ja nie mówie że należy zmieniać swój sprzęt na A64, mówie tylko że jeżeli ktoś teraz kupuje nowy komputer to dobrym rozwiązaniem jest wzięcie procesora 64bitowego. Jedynie w sporadycznych przypadkach zaopatrzenie się w 64bity jest konieczne już teraz.
lunatic
8th May 2005, 16:51
A u mego znajomego pentium 233MHr :mrgreen: 8MB video karta :cheesy:
prawda jestem tez madrym :mrgreen:
A u mego znajomego pentium 233MHr :mrgreen: 8MB video karta :cheesy:
prawda jestem tez madrym :mrgreen:
heheheh lunatic pisze sie - prawda ,że tez jestem mądry :P
lunatic
8th May 2005, 21:58
Ale to nie wazne :P najwazniejsze, ze wiem takie slowa jak: pentium, video karta :)
i duzo innych strasznych slow jak karate, aikido, dzudzytsu :D
Slowa slowami ale nareszcie zrobilem se formata :D (alez jestem tepy) to za3l mi az tak predko chodzic, ze az strach nie nadazam za nim :)
)-(arpagon
8th May 2005, 23:42
@ megabyte
P840EE jest już w Polsce, a ty mi mówisz o papierowych planach. 5 sztuk dotarło do Polski jako egzemplarze testowe dla rożnych serwisów komputerowych. Nawet mocarny FX-55 jest sporo w tyle. Dwa rdzenie, podwójna moc, ale i sporo wyższa cena - a tego procka wyceniono na 4500 zł 8)
Megabyte
9th May 2005, 07:12
@ megabyte
P840EE jest już w Polsce, a ty mi mówisz o papierowych planach. 5 sztuk dotarło do Polski jako egzemplarze testowe dla rożnych serwisów komputerowych. Nawet mocarny FX-55 jest sporo w tyle. Dwa rdzenie, podwójna moc, ale i sporo wyższa cena - a tego procka wyceniono na 4500 zł 8)
O tym wiem tylko zauważ że te procesory nie są na sprzedaż. Ja natomiast przeczytałem że AMD zaczeło już rozsyłać swoje Athlony X2 więc wygląda na to że te procesory będą dostępne w sprzedaży w chwili ich premiery. A co do FX-55 to przegrywa z tym P840EE tylko w aplikacjach zoptymalizowanych pod takie procesory więc że FX-55 jest daleko w tyle nie można powiedzieć. Pozatym do ceny tego Pentium trzeba doliczyć jakieś dobre chłodzenie bo ten procesor bije rekordy w grzaniu się.
Feniks
12th May 2005, 10:11
To ja się "pochwale" swoją bestią :D
Nie jest to demon prędkości chociaż fakt że ostatnio włożyłem w niego trochę floty.
Procesor: Athlon XP 2000+
Płyta Główna: AsRock K7VT2
Karta Graficzna: Radeon 9800 XL - to jest moja perełka :D
Pamięć: 256 MB 266mhz + 512 MB Kingston 266/400
Karta Dźwiękowa: Sound Blaster Live!
Napęd CD-RW: Liteon - Teraz już się nie orientuje jaka prędkość
Napęd DVD: LG - tak samo jak wyżej :D
Dysk Twardy: Seagate Barracuda 80gb 7200 + WD Caviar 160 GB 7200 - Seagate niedługo idzie na sprzedaż ale go wpisałem bo jeszcze leży u mnie :) Jak by ktoś był zainteresowany kupnem to na gg 7167656.
Monitor: Samsung SyncMaster 763MB
Drukarka: Lexmark Z25 - Od roku bez tuszu :D
Głośniki: Creative Inspire P580 5.1 - Moja druga perełka z której jestem dumny tylko basu mogłoby byś więcej :)
Mycha: Creative Cordless mouse
No i jeszcze dochodzi karta sieciowa i to chyba tylu jeśli chodzi o mojego monstera :D
waRcoR
12th May 2005, 12:31
Głośniki: Creative Inspire P580 5.1 - Moja druga perełka z której jestem dumny tylko basu mogłoby byś więcej
a ja jestem dumny z mojego systemu nagłośnieniowego :)
http://www.avat.webpark.pl/glosniki.jpg
są to Altusy 300, a wzmacniacz który tam troszke z tyłu widać to JVC A-X5 klasy super A :) możecie go tutaj zlukać :) http://www.avat.webpark.pl/wzmacniacz.jpg
:) i jak wam sie podoba :) tzn wygląd jak wygląd ale dźwięk jest miodzio ....... :bounce:
Przemyslav
12th May 2005, 12:52
no Warcor ladne cacko :D:D ciekawe ile watt maja kolumny :D kurka ja to jestem ewenemnt chyba, glosnikow wogoule nie uzywam :D:D mam djowskie sluchawki to basy maja git :) ja zapsuzcz na full'a to w duzym pokoju slychac :D:D zawsze w domu w sluchawkach laze :):) nie ma jak bezposrednie oddzialywanie dzwieku do mozgu :D a po zatym starszej nie slysze :D najlepsza jazda byla jak z nimi jechalem nad morze :D na glowe ja i jeb glowe za szybe itak 6h podrozy :D:D tak wiec podroz , psacer, rower, --> sluchawy :D
waRcoR
12th May 2005, 13:20
kolumny mają 300watt muzycznej i 150 nominalnej, jednak nie wytrzymują wzmacniacza, a on raptem ma tylko 4 x 100 (jednak prawdziwe 100 watt robi swoje) i tak przy 70% głośności odłancza sie koncowka mocy (taki fajny dodatek do wzmacniacza, jak cos niewyrabia to sie odlancza by nic sie nieschajczylo, nawet jak sie podlaczy maly glosniczek to i tak sie go nie spali :) ) a co do dźwięku to jest naprawde czysty, niespotkalem jeszcze takiego sprzetu by tak ladnie gral, poprzedni wlasciciel zakupił ONKIO i stwierdził że żałuje jakości dźwięku, jedynie wymienił dlatego ze ten wzmaczniacz nie obsługuje systemu 5:1 ale ja i bez tego filmy oglądam, pod przednie kanały mam podłączone altusy a pod tylny segment B mam podłączoną kolumne basową która jest wielkości jednego altusa :) (no może kilka centymetrów wieksze pudło) a jeśli chodzi o słuchawki to fajna sprawa ale jednak z takich kolumn jest przyjemniejszy dźwięk, a i imprezy przy słuchawkach bym nie zrobił :) (to zdjęcie kolumn jest własnie zrobione po imprezie bo całą noc grały na dworze :) )
.................................
Przemyslav
12th May 2005, 14:01
a i imprezy przy słuchawkach bym nie zrobił (to zdjęcie kolumn jest własnie zrobione po imprezie bo całą noc grały na dworze )
no to wiadomo :):) imprez i tak nie robie, bo bylo pare wpadek w latach mlodosci konczace sie tapetowaniem 2 pokoi :D:D wiec imprez nie robie, ale uczeszczam na :Da po zatym w blokach impry to ciezko :D:D wez zapros do m3 50 osob :D sardynki :D
waRcoR
12th May 2005, 15:38
kiedys z braciakiem i kolegami robilem impreze w mieszkaniu składajkącym się z małej kuchni i pokoju, i było ponad 20 osób :) i bardzo fajna atmosfera :) hehe teraz sie zastanawiam jak my sie bawilismy :) bo z tego co pamiętam to to były małe pomieszczenia :) i też w szuflandi (tzn tak jakby blok) hehe
PS słuchawek uzywam podczas grania by nieprzeszkadzac innym, chyba ze nikogo nie ma to z pokoju wydobywa sie nietuzinkowy pomruk z głośników :)
Przemyslav
12th May 2005, 15:51
kiedys z braciakiem i kolegami robilem impreze w mieszkaniu składajkącym się z małej kuchni i pokoju, i było ponad 20 osób :) i bardzo fajna atmosfera :) hehe teraz sie zastanawiam jak my sie bawilismy :) bo z tego co pamiętam to to były małe pomieszczenia :) i też w szuflandi (tzn tak jakby blok) hehe
PS słuchawek uzywam podczas grania by nieprzeszkadzac innym, chyba ze nikogo nie ma to z pokoju wydobywa sie nietuzinkowy pomruk z głośników :)uprawialismy tzw. sporty extremalne :D:D
Reich86
12th May 2005, 21:05
To moja maszyna nazwałem ją Alizee ;)
Procek: AMD Sempron, 1754 MHz 2500+@ 2000 MHz 2800+
Wentylator: Pentagram QC-80 AlCu
Płyta: Asus A7N8X-X nVIDIA nForce2 400 (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Pamieć: 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Grafika: Palit GeForce FX 5200 128 MB 128 bit
Dysk: Western Digital 80 GB 8 MB
Nagrywarka CD: LG HL-DT-ST CD-RW GCE-8160B (16x/10x/40x CD-RW)
Nagrywarka DVD: LITE-ON DVDRW SOHW-1213S DVD+RW:12x/4x, DVD-RW:8x/4x, DVD-ROM:12x, CD-RW:48x/24x/48x DVD+RW/DVD-RW)
Dyskietka: 1,44 FDD ;)
Karta sieciowa:Planet WL-8305
Monitor: Philips 107T [17" CRT]
Drukarka: HP 5150
Ponadto posiadam aparat cyfrowy HP 320, SE T610 + kabel USB, mikrofon i jakieś głośniki 2.0, internet w sieci LAN radiowy 256 kb/s.
waRcoR
12th May 2005, 21:17
internet w sieci LAN radiowy 256 kb/s.
witam nowego użytkownika forum,
co do radiówki to na tym foto :) http://www.avat.webpark.pl/wzmacniacz.jpg jest na tunerze access point na którym uruchomiłem sobie radiówke w "budynku" (na samym dole na początku klatki mam mały ale jeszcze w miare dobry sygnał na laptopie :) ) necik ten chodzi na 2,4 Ghz jak w wiekszosci tego typu urządzeniach 9choć lepszym rozwiązaniem jest 5Ghz ale na to już potrzeba koncesji, a po lewej stronie tego foto znajdują się dwa modemy Thomson do netu z kablówki, jeden jest podłączony pod kompa z którego właśnie pisze a drugi pod access pointa i switcha z którego rozdzielam neta pod serwer i ewentualnie pod komputery które przychodzą do naprawy :) po kablu mam 512 a na radio ogólnie przyznane jest 256 ale ze mam swojego access pointa i sam go ustawiam (a i tak idzie z kabla na access pointa a nie z "powietrza" ) dlatego mam go na 512, tyle co modem ...
Przemyslav
12th May 2005, 21:31
Witamy :):) Reich jak dokonales przetaktowania Semprona :):) wymagane byly zabiegi mechaniczne czy tylko zmiany BIOS'owe :):) ???
Reich86
12th May 2005, 23:03
Witamy :):) Reich jak dokonales przetaktowania Semprona :):) wymagane byly zabiegi mechaniczne czy tylko zmiany BIOS'owe :):) ???Tylko zmiany biosowe, o ile pamietam zmienilemczestotliwosc pracy magistrali, a co za tym poszlo predkosc ramu tez wzrosla (komp nie pracowal stabilnie, zwlaszcza na grach odmawial posluszenstwa), wiec ram spowolnilem. Chodzi on teraz na 15x MHz, ale ogolna wydajnosc systemu wzrosla i to sporo. Teraz planuje wymiany chlodzenia grafiki (narazie mam sam radiator) i wtedy postaram sie z niej wyciagnac parę % wiecej. Jak to zrobie to wykonam 2 testy z przed i po overclokingu i zobaczymy ile mi to dalo. Pozdro for all.
Przemyslav
12th May 2005, 23:15
oki pokombinuje :):) 3maj kciuki :D:D
Feniks
13th May 2005, 14:12
Warcor nie wymagaj zbyt wiele od moich głośników bo to są tylko komputerówki a nie jakieś naćpane sterydami monstra :D
A tak poważnie to te głośniki mi w zupełności wystarczają bo na pokój głośność mają wg. mnie dobrą. Jedynie tego basu bym dorzucił :)
Ps. Swoją drogą to moim marzeniem jest zestaw Creative Megaworks z 300W subem :D
waRcoR
13th May 2005, 15:24
marzenia się spełniają .... :) i tego Ci życze
a ja marzenia co do sprzętu grającego to raczej nie mam, ale za to mam inne marzenie, bardziej trudne do zrealizowania ale za to jakże wielką stysfakcje dające :)
)-(arpagon
13th May 2005, 23:23
MegaWorks ma Sub 150W RMS. Cały zestaw jest wstanie dobić do 100dB i jak sugeruje nalepka THX - bez zniekształceń. Słyszałem jak gra MegaWorks 5.1 i GigaWorks 7.1 - w obu zestawach zbyt duża jest głośnośc satelit względem niewielkiego jak na tę moc subwoofera. GW ma suba 210W nominalnej mocy. Ale trochę bym tu postękał. Daje mocne iderzenie na krawędzi 80-100Hz (wyraźny kick-bass). Sporo gorzej z basem o długim sinie na poziomie 40Hz. Szyby drżą, ale myślałem, ze bardziej mnie wgniecie^^. Filmy ogląda sie przy tym bardzo przyjemnie, ale słuchanie muzyki stereo odpada. Przykładowo mamy utwór o mocnym basie w lewym kanale. Na zestawie 5.1 niskie tony zjadą na środek i cała przyjemnosć ze słuchania przeradza się w łomot. Najlepiej miec takiego GigaWorksa i jakiś porządny zestaw stereo. Tylko $$$ brak :(
Feniks
20th May 2005, 16:55
210 W czy 300 W jeden kij. W porównianiu z moimi 17 W i tak kopie dupe :D
W ogóle to witam )-(arpagon. Ja myślałem że Ty już kompletnie odszedłeś z forum :)
)-(arpagon
27th May 2005, 03:08
@ megabyte
Jednak intel wyszedł pierwszy ze swoimi dwurdzeniowymi pentiumami.
Żeby tego było mało, krótki cytat z najnowszego artykułu Pawła Pilarczyka (pclab.pl):
"Zauważcie, że najdroższy dwurdzeniowy Pentium D jest tańszy od najtańszego dwurdzeniowego Athlon 64 X2 4200+ (537 dolarów przy zakupie 1000 sztuk). Jednocześnie, najtańszy Athlon 64 X2 jest dwukrotnie droższy od najtańszego Pentium D. Takiej sytuacji jeszcze na rynku nie było, że układy AMD są droższe od procesorów Intela!"
Sytuacja bardzo ciekawa. Jesli AMD nie zrobi jakiś drastycznych cięć w cenach, to będą miec spory problem. A przecież z komputerów biurkowych żyją.
Megabyte
28th May 2005, 11:35
)-(arpagon:
A Ty dalej o tych papierowych premierach. To że najdroższy Pentium D jest tańszy od najtańszego X2 to chyba logiczne skoro X2 jest szybszy. A kto na tym lepiej wyjdzie to musimy poczekać przynajmniej aż któryś z tych procesorów będzie się dało kupić. A na to musimy jeszcze troche poczekać.
Mi się wydaje że to jednak AMD lepiej pomyślało. Wiedzą że nie będą w stanie wyprodukować w najbliższych miesiącach dużej liczby procesorów dwurdzeniowych więc dają cene zaporową żeby kupili je tylko Ci którzy mają dużo kasy. Natomiast P4 już wymięka więc Intel robi różne nie przemyślane kroki. Tutaj: http://pclab.pl/news15140.html np piszą że Intel zadużo w tym roku nie zrobi Pentium D. W takim razie jestem ciekawy kiedy u nas w Polsce będzie się go dało kupić:/
takelbery
28th May 2005, 22:51
Ja przesiadłem sie niedawno na laptopa HP Omnibook 6100
Nom to co ma w sobie to:
Procek PIIIm 933MHz
RAM 256 MB
Radeon 16 MB
20GB HDD
CDRW
14" TFT
IrDa,LAN,Modem
Jak dla nie wypas ma wsio co potrzeba, do pracy biurowej i filmów spisuje sie dobrze :D
Później moge podesłać fotki :D jeśli chcecie :D Pozdrawiam
)-(arpagon
29th May 2005, 00:13
@ Megabyte
Dwukrotnie wyższa cena X2 nie przełoży się na dwukrotnie wyższe wyniki. Nie obstaję za Intelem, zwyczajnie nie lubię tej firmy za olewanie klientów, ale widać, że coś sensownego próbują zrobić. Intel ma wciąż wyraźną przewagę w produkcji i sprzedazy procesorów. Jeśli cena D820 bedzie w okolicach 1000-1100 zł, możliwe, ze pozyskają sporo nowych klientow (pod warunkiem, że bedzie się to chcialo kręcić). W polskich realiach procesor za 1000 zł stanowi spory wydatek. Jak AMD przywali 2x wyższą cenę, to pożegnają się z panowaniem na rynku value.
29th May 2005, 09:06
)-(arpagon :
P 840EE jest kilkakrotnie droższy od 820 a jest zaledwie kilkanaście procent szybszy. Więc kto tu bardziej z cenami przesadza:) To że nowy Pentium D jest ciekawą propozycją to się zgadzam i jeżeli musiałbym za jakiś czas wybrać Pentium D albo zwykły A64 wybrałbym Pentiuma. Chce tylko zwrócić uwage że AMD nie musi nic narazie robić bo nie wiadomo kiedy w sprzedaży pojawi się Pentium D i ile egzemplarzy Intel będzie w stanie wyprodukować. Z tego co można poczytać na różnych forach wiele osób woli poczekać te kilka miesięcy i kupić szybszego i chłodniejszego A64 X2 niż rzucać się od razu na Pentium D. Ja mam wielką nadzieje że Pentium D pojawi się na półkach sklepów już niedługo i nie będzie problemów z kupieniem go. Wtedy AMD na pewno obniży cene X2.
A ja w międzyczasie zakupiłem obudowe i nagrywarke DVD LG GSA-4163B :D
)-(arpagon
29th May 2005, 15:11
@ megabyte
Wśród ludzi zamożnych, wysoko wykształconych i na stanowiskach wielu firm panuje taka głupia śpiew