View Full Version : Jakie macie plyty...
Michel
29th October 2003, 12:31
Tak dla sprawdzenia... może wyjasnitu sie fakt, dlaczego płyty Alizee ostatnio słabo sie sprzedają... :evil:
croolik
29th October 2003, 12:41
Primo, kuknij na tego topica, drugi post, tekst w nawiasie: http://www.alizee-forum.com/viewtopic.php?t=3194
A co do płyt - szkoda gadać, wiadomo przecież jak jest u nas z piractwem. Był już o tym dość spory wątek.
Ja mam '2 genuine Alizee compact discs'... :D
Pawel
29th October 2003, 19:55
Ja się z lekkim wstydem przyznam, że mam tylko mp3 na kompie. Ale nie wykluczam, że kupię jeszcze oryginały.
Artee
29th October 2003, 21:04
Ja podobne jak Croolik...wszystkie plyty moich ulubiencow (nie tyko Alizee) mam oryginaly.
Erni
29th October 2003, 22:52
Ja mam tylko 1 plyte orginalna. A z drugiej tylko kilka mp3....
Linkin
4th November 2003, 12:13
2 orginały
Nie będę "okradał" Lizzy!!!!!!!!!
I KONIEC!
Michel
5th November 2003, 12:09
I koniec :D
Linkin
5th November 2003, 18:39
Tak mi się tylko powiedziało :)
Markwi
17th November 2003, 23:03
Póki co to chyba ja mam najliczniejsze zbiory w tym towarzystwie.
3 x "Gourmandises",każda zdobyta zupełnie przypadkowo
2 x "Mes cournts electriques", z czego jedna w wersji "niemieckiej" z zupełnie inna okładką i wersja francuską,pełnometrażową.
A poza tym trzy singielki dzięki pewnej osobie z forum.
Ot cały mój dobytek.
Michel
17th November 2003, 23:39
Myslałem, że niemieckie okładka MCE jest taka sama jak polska... i francuska... ja myślę, że tylko rosyjska, taiwańska i japońska jest inna :D
)-(arpagon
20th November 2003, 08:13
A ja się przyznam szczerze - tylko piraty. I nie mogę sie powstrzymac od małego kometarzu. "Nie będę okradał Lizzy" - miło z twojej strony, ale sporo kasy ładujesz przez to wytwórniom i pośrednikom handlowym. Oczywiście, że pewna suma zasila również budżet samej Alizee, ale żyjąc w Polsce nie można kierować się tylko sprawiedliwością. Ja uważam się za fana Alizee podobnie jak Wy i kierując się własnym fanowskim sumieniem (bo to raczej o to chodzi), nie poczuwam się do jakiejkolwiek winy. 50 zł jedna płyta, 50 druga... pięknie ! Kogo stać tego stać. Gdybym mieszkał na po zachodniej stronie granicy, kupowałbym oryginały. Nie jestem zwolennikiem piractwa, ale tylkow krajach, gdzie poziom gospodarczy jest utrzymywany na rozsądnej polityce ekonomicznej. Dajcie spokój... jakiś Rywin robił przekręt, gdzie zamieszany jest premier, prezydent i pół sejmu, a ja mam stękać i patrzeć ze łzami że nie mogę posłuchać nowej płyty Alizee ? Szanuję każdego fana Alizee, w tym każdego (podkreślam "w tym każdego") kupującego oryginały. Jeżeli 50 zł na CD to dla Was niewiele czy nawet wiele, ale chcecie jej pomóc, uważam za absurd w państwie POLSKA.
croolik
20th November 2003, 08:47
Yyy, no generalnie absurd, ale już rozmawialiśmy na ten temat na forum (jak znajdę to podrzucę odpowiedniego linka). Widzisz )-(arpagon - 50 zeta tu, 50 zeta tam - tak, zgoda. I dlatego płyty kupuję raz na rok (tzn.1 płytę w roku, lub rzadziej). Nie ściagam mp3, slucham tylko stacji muzycznych i radia - czyli jednak się da... A jak dalej będziemy wszystko tlumaczyć tym, że 'taki kraj' to się nic nie zmieni. Life is brutal, ale chcąc nie chcąc ktoś to społeczeństwo tworzy...
ajaccien
21st November 2003, 05:04
co do ajacciena to posiada
1 płytę (oryginał) Gourmandises
1 kasetę (oryginał) Gourmandises
1 płytę (oryginał) Mes courants electriques
1 kasetę (oryginał) Mes courants electriques
1 płytę (oryginał) J'ai pas vingt ans -remixes
a co do okradania ,owszem nabijam kabzę tym złodziejom z wytwórni ale jednak troszkę idzie dla Alizee ....więc wole zapłacić Jej za to co robi ,a nie kolesiowi ze stadionu....a poza tym oryginał lepiej sie prezentuje wizulanie ,a przeciez nie muszę mieć wszystkiego naraz ,nie mam drukarnio pieniędzy w domu.... :D
)-(arpagon
21st November 2003, 06:31
W sumie wyraz "piractwo" jest przeze mnie wykorzystywany najwyżej w 50%. Jak zgram oryginał tylko dla siebie i wydrukuje sobie okładkę, to trudno tu mówić o łamaniu praw. Ja tego nie rozpowszechniam i nie pobieram z tego kasy. Ja po prostu chcę posłuchać dobrych piosenek i tyle. Jeżeli miałbym zapłacić Alizee za pracę jaką wkłada w swoje warunki artystyczne, to zrobiłbym to na koncercie. Alizee ! Zapraszamy do Spodka ^__^
)-(arpagon
21st November 2003, 06:35
Nie wiem dlaczego wielkim łukiem Polska jest omijana. Nawet Mylene przeleciała się do Rosji, a Polskę - kraj w samym centrum Europy - ominęła. To jest naprawde dziwne. Nasz kraj jest naprawdę dziwny. jedno jest pewne - warunki strategiczne są doskonałe... zarówno dla zachodu jak i dla wschodu :(
croolik
21st November 2003, 07:29
Jak zgram oryginał tylko dla siebie i wydrukuje sobie okładkę, to trudno tu mówić o łamaniu praw.
Oczywiście, O ILE MASZ ORYGINAŁ, w przeciwnym wypadku jesteś zwykłym piratem i tyle, inaczej nie można tego nazwać.
)-(arpagon
21st November 2003, 20:11
Ale na pisałem, że w 50%... w końcu nie czerpię z tego wymiernych korzyści finansowych.
croolik
21st November 2003, 20:19
No, ale to nie jest żadne wytłumaczenie. Powiedz to w sądzie, to ci się zaśmieją prosto w twarz.
)-(arpagon
22nd November 2003, 02:06
Ale jest inne wytłyumaczenie - czy znasz kogoś kto ma same oryginały na półeczce ? Nie wydaje mi się. Jakby tak każdego mieli karać za trzymanie pirackich kopii, to obawiam się, że nie nadążonoby z budową zakładów karnych.
Artee
22nd November 2003, 02:12
że nie nadążonoby z budową zakładów karnych
Karac mozna na rozne sposoby, a dla piratow fonograficznych wiezienie wcale nie jest dobra kara...sa lepsze metody wychowawcze.
)-(arpagon
22nd November 2003, 02:16
A jeszcze jedno. Powiedz mi, czy osoba której udostępnię mój oryginał do przegrania (np. kopia do mp3) to jest to piractwo, które prowadzi do odpowiedzianości karnej mnie lub osobę nabywająca ów kopię ? osoby, które zajmują się łamaniem kodów, zabezpieczeń itd. napędzają rynek technologiczny i nikt mi tego nie może zaprzeczyć. Format MPEG-4 był zakałą wśród wytwórni filmowych wydających gotowe płyty DVD. Tak też było wczesniej z plikami mp3. Próbowano zachamować rozwój tej technologii... bezskutecznie. Rozwoju cyfrowej technologii powstrzymac nie można! Przecież wiadomo, że ktoś wykołuje oryginał, przerobi do mp3 i wszystkim udostępni. Jak ściągnę mp3 to też jestem pirat ? Jak ściągnę film czy teledysk, będę siedział w więzieniu, pośród morderców, gwałcicielów i innych psychopatów ? Internet to najlepszy system przenoszenia danych. Powstał po to, byśmy razem mogli rozmawiać o każdej porze dnia czy nocy, w każdym miejscu, o wszystkim. Całą przepompowia pirackiego rynku jest właśnie internet. Jedynym rozwiązaniem problemu z piractwem byłoby zlikwidowanie tej globalnej usługi. Ale prawdopodobientwo tego wynosi - 0.
)-(arpagon
22nd November 2003, 02:20
Sądzisz, że opłacalne byłoby szukować dla mnie miejsce w więzieniu, za darmo dac mi żarcie, co tydzień zmieniać posłanie ? Chociaż w Polsce wszystko możliwe.
)-(arpagon
22nd November 2003, 02:23
Artee... pewnie, że można w inny sposób karać. Dla takiego pojedynczego, nic nie znaczącego pirata konfiskata sprzętu juz daje sporo do myślenia. Inaczej jest w przypadku "dużych" piratów. Nawt jak mu zabiora sprzęt, nic sobie z tego nie zrobi.
Artee
22nd November 2003, 02:26
No to dac takiemu prace spoleczne w postaci sprzatania, albo uslugiwania przez jakis czas tym ktorych plyty podrabial :) Mogloby to byc ciekawe i lekko upokarzajace...nauczka fajna :D
Michel
22nd November 2003, 03:04
Nie wiem dlaczego wielkim łukiem Polska jest omijana. Nawet Mylene przeleciała się do Rosji, a Polskę - kraj w samym centrum Europy - ominęła. To jest naprawde dziwne. Nasz kraj jest naprawdę dziwny. jedno jest pewne - warunki strategiczne są doskonałe... zarówno dla zachodu jak i dla wschodu
Powinnismy byc centrum świata! :twisted: :P :lol:
Michel
22nd November 2003, 03:20
Piractwo to temat dyskusyjny... i nawet po 10 stronach postów nie dojdzie się do odpowiedzi jednoznacznej;)
Michel
22nd November 2003, 03:23
Ale w sumie... dyskusyjny... po to są fora, czyżli nie?
)-(arpagon
22nd November 2003, 10:31
Kopiowanie płyt jest be, mp3 jest be, sprzedawanie piratów jest be...itd. Po części zgodzę się z tym, ale każdy ma swój charakter i kieruje się swoim sumieniem. Dla jednych przeklniecie jest ciężkim grzechem, a dla innych to zwykły przecinek. I właśnie kierując się ku dobroci, nie powinniśmy nabywać pirackich kopii. Ale... nikt z nas nie jest święty i każdy coś na sumieniu ma. Sprawa piractwa jest bardzo szeroka. Kopiowac można wszystko... nawet człowieka. Rynek piracki jest nieodłączną częścią całego rynku. Jak za mną snuje się cień, tak za wytwórniami piraci. Wniosek... trzeba mieszkać nad równikiem :D
Michel
22nd November 2003, 20:28
Ja płyty mam Alizee wszystkie oryginalne, oprócz czterech singielków z "Gurmondiza" :) . Mam je zgrane na 2 płytkach, ale tego piractwem nie nazwę, bo ja ich nie kupiłem, tylko dostałem:) Pozatym mam jeszcze singielek J'en ai marre (maxi ger. i 2 wersje) i JPVA (2wersje)
Michel
22nd November 2003, 20:30
ajjacien, czy moje maile z adresem doszły??
Markwi
24th November 2003, 22:32
I masz rację )-(arpagon.Tylko trzeba pamiętać o tym ,że wszystko znów zalezy od kwestii pieniądza.Ten komu głod zagląda w ciemne zakątki świata,będzie chciał go zdusic jak najmniejszą ceną i wysiłkiem,chociaż spragnieni są w stanie zrobić największe dziwactwa.A nawet ten kto ma pieniądze a celebruje je bez końca napewno będzie chciał je zaoszczędzić.
Ja sam mam 3 "piraty" w postaci albumów - taka mała fobia. Niestety panowie w rządzie dziela się miedzy sobą a nie z narodem,tak więc brakuje pieniążków w domowej sakiewce. Polska to wogule dość dziwny kraj nawet pod względem piractwa muzycznego.Na rynkach i bazarach człowiek dostanie 50 takich samych płyt,a ani jednego singla.Mozna też powiedzieć,że jest dobrze,iż działalność "drógiego nagrania" nie zaszła tak daleko.Faktem jednak jest to,że aby otrzymać jakikolwiek singiel,który jest nie możliwy do nabycia w kraju tzreba ściągać z zagranicy.Przynajmniej ja znam taki wariant,bo chcąc kupić "L alize" musiałbym zapłacić 117zł za przywiezienie z Francji.I znowu głos należy do pieniędzy.
Michel
25th November 2003, 00:45
Markwi, Ty przecież masz L'alize;)
croolik
25th November 2003, 00:57
Michel, a my mamy nową płytkę - JPVA, jupi!!!
Ajaccien - wielkie dzięki!!!
TomeG
25th November 2003, 01:16
Michel, a my mamy nową płytkę - JPVA, jupi!!!
Ajaccien - wielkie dzięki!!!
CICHO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KUUUUR.......... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
croolik
25th November 2003, 01:51
:shutup:
TomeG
25th November 2003, 01:58
No.... nareszcie..... :rasta: Pierun się już uciszył..... tylko pewnie dlatego ze swojego nowego singielka słucha!!!!!!!!!!! ŁOOOŻESZ!!!!!!!!
)-(arpagon
25th November 2003, 02:23
Ajjacien... dzięki za JPVA (ten drugi remix jest naprawde niezły).
TomeG, co ty się tak denerwujesz. Singiel to jest singiel i tylko singiel. Rozumiem, że jako fan musisz mieć wszystko, ale przecież głupotą byłoby teraz zamawianie z francji singla za ponad 100wę. Jeżeli nie masz tego singla, a bardzo chcesz, to przecież nie widzę problemu, aby Ci go skopiować. Tylko nie mów mi, że zalezy Ci na hologramie, bo takich gadek nie lubię. Dostałem tego singla i cieszę się, że ktoś zechciał mi zrobić prezent. Nie oznacza to jednak, że beę wariował bo mam oryginał w domu... nic z tych rzeczy. Dla mnie liczy się muzyka! Nie będę już komentował pirackich występków z tego tytułu, bo to już wałkowałem długo i definitywnie zakańczam ten temat.
Michel
25th November 2003, 18:53
Albo jeśli kochasz oryginały, bo "nie będziesz okradał Lizzie" to sklep www.fan.pl chętnie ci go zamówi z Niemiec za 45,05 +koszt przesyłki (chyba, ze wpłacisz na konto, to darują Ci k.przesyłki)
Ajjacien very MERCI!!!
TomeG
25th November 2003, 22:20
Ajjacien... dzięki za JPVA (ten drugi remix jest naprawde niezły).
TomeG, co ty się tak denerwujesz. Singiel to jest singiel i tylko singiel. Rozumiem, że jako fan musisz mieć wszystko, ale przecież głupotą byłoby teraz zamawianie z francji singla za ponad 100wę. Jeżeli nie masz tego singla, a bardzo chcesz, to przecież nie widzę problemu, aby Ci go skopiować. Tylko nie mów mi, że zalezy Ci na hologramie, bo takich gadek nie lubię. Dostałem tego singla i cieszę się, że ktoś zechciał mi zrobić prezent. Nie oznacza to jednak, że beę wariował bo mam oryginał w domu... nic z tych rzeczy. Dla mnie liczy się muzyka! Nie będę już komentował pirackich występków z tego tytułu, bo to już wałkowałem długo i definitywnie zakańczam ten temat.
Przeciez to wszystko co tutaj (i nie tylko...) pisałem to tylko igraszki, i chyba kazdy zdąrzył to już zauwazyć... :P Co nie znaczy oczywiscie że się szczerze nigdy nie denerwuję... o nie!
ALE.... NIE!!! Trzeci z tego forum!!! I dostał!!! ŁAAAAAA!!!!!!!!! ARGHHHHHHHH :evil: :evil: :evil: :evil: :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x (mówiłem że lubie tą morde...:D) :x :x :x :x :x :x
Michel
25th November 2003, 22:58
Oj TomeG, odezwij się na gg czesm do mnie;)
croolik
25th November 2003, 23:16
Hehe, dla sprecyzowania - czterej osobnicy z forum dostali - wg moich informacji :D
TomeG
25th November 2003, 23:38
Hehe, dla sprecyzowania - czterej osobnicy z forum dostali - wg moich informacji :D
No i co z tego...?? Nie obchodzi mnie to....wcale a wcale.......... :x :x :x :x :x :x :x :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :P
Michel
26th November 2003, 00:04
To dobrze :) My też sie cieszymy, że Cię nie wkurzamy :D
ajaccien
26th November 2003, 02:01
To ja dziękuję za podziękowania ,zresztą całkowicie niezasłużone .W zamian proszę ,udajcie się na popliste i niech każdy zagłosuje na "J'ai pas ving ans" po kilka razy ,dobrze ? nic więcej....
Michel
26th November 2003, 02:05
"Widzisz jaki honorowy :) " To mój tata powiedział o tobie. Zasłuzony jesteś i to bardzo bardzo bardzo bardzo bardzo....
Mam może pomysł... Masz ajjacien gg?
ajaccien
26th November 2003, 04:16
gadu gadu ajacciena to 5289119
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.