PDA

View Full Version : Imie Alizee...

croolik
21st October 2003, 22:38
Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale postanowiłem trochę pogrzebać w necie w celu dowiedzenia się czegoś więcej o tym imieniu. :wink:
Okazuje się, że 'nasza' Alizee nie jest wcale jedyną kobietką we Francji, której nadano to imię... :P Ale to za chwilę...
Teraz mam pytanie - czy wiecie kiedy Alizee ma imieniny? :idea: Do dziś się nad tym głębiej nie zastanawiałem, nawet nie wiem dlaczego - ale teraz już wiem - otóż wedle spisu imion francuskich imieniny Alizee wypadają 16 grudnia :flowers: . Tak więc niech nikt nie waży się o tym zapomnieć :mrgreen: !!!

Teraz parę danych, które udało mi się zebrać na ten temat:
-pomiędzy rokiem 1900, a 1990 imię Alizee nadano 1470 razy
-w tym samym okresie (1900-1990) imię to było na 694 miejscu pod względem popularności wśród imion żeńskich
-w 1999 roku imię Alizee znajdowało się na 145 miejscu pod względem częstotliwości nadawania
-najwięcej razy nadano to imię w 1992 roku - 566 razy

Imię to ponoć wywodzi się z jakiejś linii szlacheckiej pochodzenia germańskiego.
Inne źródła podają: pochodzenie - natura, znaczenie - ciepły delikatny wiatr tropikalny (ale to wiemy...)

Na koniec trochę bardziej aktualne dane:
Ilość dziewczynek, którym nadano imię Alizee w danym roku:
1984 - pewnie tylko nasza Ala
1985 - 18, 1986 - 52, 1987 - 163, 1988 - 220, 1989 - 299, 1990 - 352, 1991 - 363, 1992 - 455, 1993 - 559, 1994 - 427, 1995 - 372, 1996 - 414, 1997 - 399, 1998 - 405, 1999 - 412,
A teraz uwaga - Alizee miała spory wpływ na spopularyzowanie swojego imienia, gdyż:
2000 - 421
2001 - 541
2002 - 1270 dziewczynek otrzymało imię Alizee... :thumbup:

Hehe, to tyle...

waRcoR
21st October 2003, 22:45
ciekawe czy jest jakaś Alizee w Polsce? jak nie to który z was spodziewa się w najbliższym czasie córeczki? :)

croolik
21st October 2003, 22:53
waRcoR a ecrit:

ciekawe czy jest jakaś Alizee w Polsce? jak nie to który z was spodziewa się w najbliższym czasie córeczki?

Hmm, no chyba byłby problem z nadaniem dziewczynce u nas tego imienia. Po pierwsze - pisownia, należałoby pewnie się pozbyć akcentu (a to już tak ładnie nie wygląda), a po drugie USC by pewno zaprotestowało, jak tak można Polce nadawać takie 'imperialistyczne' imię, które w dodatku w naszej rzeczywistości do niczego się nie odnosi - no chyba, że zaczął u nas pasat wiać :).
A co do drugiej sprawy - to byłoby moim zdaniem przegięcie słuchać Alizee i jednocześnie mieć taką małą 'kopię' w domu...

Artee
21st October 2003, 23:03
ciekawe czy jest jakaś Alizee w Polsce

Niestety oficjalnie nie mogla by byc. Zgodnie z naszymi glupimi przepisami dziewczynkom mozna nadawac tylko imiona konczace sie na A. Wiec ewentualnie mozemy miec chlopaka o imieniu Alizee :)

waRcoR
21st October 2003, 23:08
jednocześnie mieć taką małą 'kopię' w domu...

jedyne co miała by wspólne z Alizee to tylko imię :) a może ktoś jest takim wielkim fanem że sie postara o wszystko co ma coś wspólnego z Alizee włącznie z (jak to określiłeś) "kopią" w domu :)
imię Alizee w polsce.... przecież bywają bardziej dziwne i niezrozumiałe i trudne tak jak w pisowni tak i w wypowiedzeniu.... może kiedyś będzie Alizee tak jak teraz ania (teraz chyba najbardziej popularne imię żeńskie to Anna)

TomeG
21st October 2003, 23:13
Fascynujące Crooliku....

A moja córeczka już ma zamówione imię - MILENA - Mylene wersja polognese...:D

Pawel
22nd October 2003, 12:08
A myślałem, że imie Alizee to wymysł jej rodziców...

A moja córeczka już ma zamówione imię - MILENA
Sczerze mówiąc bardzo nie lubię tego imienia :)

TomeG
22nd October 2003, 13:24
No to polubisz... Bo to będzie także córka Lizzie.... i moja....:D

TomeG, Alizee i Milenka Górowie..... Troszkę dziwno, ale ujdzie...:D

croolik
22nd October 2003, 17:54
TomeG a ecrit:

Bo to będzie także córka Lizzie.... i moja....

Nie mów... Z całym zespołem Thin Lizzie? Nieźle, ale współczuję :mrgreen:

A już poza konkursem - ona woli starszych, a nie młodszych od siebie :rasta:

unreal
23rd October 2003, 14:47
Dzięki za interesujące zestawienie-wiadomo że jej sława musiała się tak odbić na upodobaniach rodziców w stosunku do imion swoich przyszłych dziatw...

Teraz jak ktoś krzyknie na swoje dziecko Alizee to chyba wszyscy się oglądają "Gdzie?".A może już tak popularne że nie robi to większego znaczenia?U nas to prawda że wszystkie żeńskie imiona zaczynają się na a ale ostatnio tyle zapożyczeń że i tą zasadę może i dało by się złamać.Ale przecież jest odpowiednik w Polsce---Alizetka :)

Michel
23rd October 2003, 18:39
Cóż mogę powiedzieć:
a) chylę czoła przed croolikiem, za kawal dobrej roboty w sferze ciekawostek.
b) tez bym swoje dziecko nazwał Alizee (ale jeszcze trochę poczekac trzeba;-) )
c) Milena- doskonale Cię rozumiem TomGu.
d) Znacie osobe w Polsce, która ma zagraniczne imię?
W mojej szkole jest taka: Mariam Ali

unreal
23rd October 2003, 18:43
Zdaje mi się że słyszałem mercedes...

Pawel
23rd October 2003, 20:11
Ale przecież jest odpowiednik w Polsce---Alizetka

Nie jestem pewien, ale jest chyba imię Aliza

waRcoR
23rd October 2003, 20:36
tą zasadę może i dało by się złamać

dla chcącego nic trudnego :)
w zasadzie to kto może się czepić imienia? przecież to wolny kraj, więc uważam że nadanie imienia Alizee (lub innego nie kończącego się na litere "a" ) niepowinno stwarzać problemów, ale jak znając polskie realia to jeśli nawet można to trzeba wyłożyć kase, niewiem na co ale chociażby na urzędy.
pozdro

croolik
23rd October 2003, 22:34
waRcoR a ecrit:

ale jak znając polskie realia to jeśli nawet można to trzeba wyłożyć kase,

To tak jak z tablicami rejestracyjnymi - wykładasz bodajże 1k PLN i umieszczasz na nich to co chcesz (w granicach rozsądku i o odpowiedniej długości, naturlich). U nas wszystko się da...

kranked
23rd October 2003, 23:11
Alizee=Elizaa tylko że to juz nie to samo. :(

waRcoR
24th October 2003, 00:45
To tak jak z tablicami rejestracyjnymi

co do tych tablicy to przypomina mi się śmieszna rzecz, każdy chyba zna zdeczka denną komedie TAXI, po żyrardowie w wakacje (teraz niewidziałem) jeździł biały peugeot z ospolierowaniem takim jak w filmie z rejestracją TAXI 1, cała okolica się z gościa śmiała, szkoda tylko że niepokazał szkoły jazdy jak na filmie :) (koszt rejestracji z nazwą własną to 1020 zł +tablice-chyba 150zł, naklejka-100zł?)

croolik
24th October 2003, 01:36
waRcoR a ecrit:

co do tych tablicy to przypomina mi się śmieszna rzecz, każdy chyba zna zdeczka denną komedie TAXI, po żyrardowie w wakacje (teraz niewidziałem) jeździł biały peugeot z ospolierowaniem takim jak w filmie z rejestracją TAXI 1, cała okolica się z gościa śmiała, szkoda tylko że niepokazał szkoły jazdy jak na filmie (koszt rejestracji z nazwą własną to 1020 zł +tablice-chyba 150zł, naklejka-100zł?)

Nie podobało Ci się Taxi? Dla mnie świetny film, zupełnie nowe podejście Francuzów do robienia komedii, może za bardzo na modłę amerykańską, ale i tak mi się podobało...
Hehe, może to była mafia żyrardowska or something?
Co do naklejki, to jest ona wielkodusznie wliczona w cenę zestawu blach (przód, tył, nalepka). A+!

waRcoR
24th October 2003, 01:42
w zasadzie to podobał mi się ten film ze względu na dużą ilość rozbitych aut, a samochud to moje hobby w każdej postaci i w każdej ilości. niewiem czy oglądałeś ale pewnie tak jeden z ostatnich filmów typu TAXI i też francuski "Transpprting" niewiem czy dobrze napisałem. Też jazda troche przebajeżona ale pocieszny film :)

Pawel
26th October 2003, 01:07
Oglądałem Taxi 2, były śmieszne momenty, ale ogólnie tak średnio mi się podobał.

waRcoR
26th October 2003, 01:22
Oglądałem Taxi 2, były śmieszne momenty, ale ogólnie tak średnio mi się podobał.

w zasadzie te filmy z założenia maja być "dobre" ale ogólnie to chumor francuski taki jest i w tych filmach (taxi) bardziej chodziło o reklame auta które jest zawsze i wszędzie i wogule pełno .....

Michel
26th October 2003, 14:01
Mi się taxówki i pierwsze i drugie podobały...

thekamix
26th October 2003, 15:58
a fiecie co ja fam pofiem :P na forum alicji janosz ktos se fymyslil porofnanie alizee i alki :P i co fyszlo? ALizee JAcote i ALicja JAnosz :P I obydfie zdobyly popularnosc dzieki programami typu Idol :P Moze to glupie, ale fajne, nie :D

croolik
26th October 2003, 17:03
Eee, sorry za to co zaraz napiszę, ale wybacz, porównywać ze sobą Alizee i Alicję Janosz, to jest delikatnie mówiąc pomyłka. Nie żebym coś konkretnie do tej ostatniej miał, ale należy spojrzeć prawdzie w oczy - nie da się ich porównać na żadnej płaszczyźnie...
P.S.: Co do nazwiska Alizee, to nikt tak naprawdę nie wie jaka jest jego prawidłowa pisownia. I najprawdopodobniej prędko się tego nie dowiemy...

kranked
26th October 2003, 17:25
O własnie co do nazwiska od Alizee jak jest w sumie poprawnie bo jak widze nie tylko ja niewiem moze ktoś jest 100% pewny jak sie pisze. Jacote czy Jacotet :?: :?:

croolik
26th October 2003, 18:00
Nikt nie jest pewny jak się to pisze tak naprawdę. Jest jeszcze wersja Jacotey. Pewien czas temu postanowiłem się wgryźć co nieco w temat, przeszukałem wiele źródeł, ale nie doszedłem do prawdy :-).

TomeG
26th October 2003, 18:57
A ja wiem że jej nazwisko to JACOTEY, for real!

croolik
26th October 2003, 19:06
Hehe, niby skąd? Przeczytałeś tabliczkę na ogrodzeniu jej domu :P Stary, tu się liczą twarde dowody...

TomeG
26th October 2003, 19:16
Daje słowo....:D

kranked
26th October 2003, 19:47
Daje słowo.... słowo nie wystarczy :lol:

Pawel
26th October 2003, 21:44
Nie wiem, czemu, ale ja obstaję przy Jacotet.
A ja się nigdy nie mylę ;)

waRcoR
26th October 2003, 22:50
na forum alicji janosz ktos se fymyslil porofnanie alizee i alki

jakoś specjalnie nie przepadam za laureatką polskiego idola, ale to porównanie całkiem trafne... (w sensie tylko i wyłącznie liter z imion i nazwisk, i idola ale nic poza tym)

zanim dojdziemy ładu jaka jest prawidłowa pisownia nazwiskia Alizee to być może że już niebędzie ono aktualne, chyba że zostanie przy swoim nazwisku albo wybierze dwuczłonowe........ puki co ważne że choć mamy różne wersje nazwiska to i tak wiemy o kogo chodzi, wystarczy jedno słowo -Alizee- a już ślinka nam cieknie :) ......

Me
27th October 2003, 22:13
Milena - chcesz zeby dzieciaki w szkole zrobiły z niej posmiewisko , jak bys miał na imie hilary ??????

Me
27th October 2003, 22:15
trzeba dbac o przyszła corke alizee :wink:

waRcoR
27th October 2003, 22:56
dla chcącego nic trudnego, jak niebędzie mugł dać na imię Alizee córce ze względu na zakończenie nie "a" to przecież jeszcze zostaje.... .....syn :) :) :)

TomeG
28th October 2003, 15:41
Milena - chcesz zeby dzieciaki w szkole zrobiły z niej posmiewisko , jak bys miał na imie hilary ??????

Milena to bardzo udane i ciekawe imię... takie..... pełne mistycyzmu... ze sporą nutą średniowiecza.... Ja bardzo chętnie obstaje właśnie przy Milenie....:D
A co? Ty byś dał córce imię KRSYTYNA....? Albo GENOWEFA...?? :D :twisted: :lol: ja napewno nie....

A co do syna.... :D zawsze chciałem sowejego nazwac Arnold....ale lipa, nie??? :D :D :D :D :D :oops: 8)

Me
28th October 2003, 16:05
dzieciaki nie beda podchodziły do tego w ten sposob. Agnieszka agata kasia magda ładne z 1 wadą sa bardzo popularne!!!

TomeG
28th October 2003, 16:07
Właśnie... zatem przydałoby sie choć troszkę indywidualności......

croolik
28th October 2003, 17:44
Właśnie... zatem przydałoby sie choć troszkę indywidualności......

Proponuję Zenobię...lol!

Michel
28th October 2003, 17:52
A ja Zygfrydę, Kunegundę, Bonifacę, Bronisławę i takie podobne, bardzo aktualne imionka;)

TomeG
28th October 2003, 17:54
Cóż za zaangażowanie w doborze imiona dla mojego dzieciucha!!! :D

waRcoR
28th October 2003, 20:39
ja obstaje za Anią, jest to imię które juz do końca życia będe pamiętać, i napewno będe je kojażył z czymś pięknym, fascynującym, doskonałym z czymś co daje człowiekowi szczęście i radość, lecz też rani i zadaje ból.

Me
28th October 2003, 20:57
to w koncu zadaje radosc czy bul bo nie kumam??

waRcoR
28th October 2003, 21:05
ja też powoli zaczynam sie gubić, ale to jest tak że jak nie radość jest poprzedzana bólem to na odwrut, poprostu to wszystko chodzi w parze ( bynajmniej w tym przypadku) ehhhhh co tu dużo pisać, życie jest jakie jest i trzeba się do niego przyzwyczajić bo jak wysiądziesz to następnego niebędzie. chyba wiesz o co mi chodzi :) ..........

ajaccien
21st November 2003, 05:27
Alizee to piękne imię ale u nas by się nie przyjęło .. to jak z tym nazwiskiem ,ktoś w końcu wie ? jak tak to proszę ,niech powie...
a co do imion ,jeżeli doczekam sie potomczyni lub potomka to imiona ich bedą Amelia (tak tak ,ta z piosenki ) i ... ja wiem ? może Stefan ( po bramkarzu ACA ) albo Marek ? dałbym Napoleon po moim duchowym przywódcy ale nie chciałbym żeby syn miał przechlapane w szkole....
a co do Mileny ,znam jedną Milene ,bardzo mi pomogła w moim krótkim życiu ,więc obstawiam Amelię i Milenę (chyba że ktos jest gotów dac córce Alizee )

ajaccien
21st November 2003, 05:28
albo JOANNA ,koniecznie ASIA ,to najpiękniejsze imie jest !!!!!!!!!

ajaccien
21st November 2003, 05:34
Artee ma rację ,polskie prawo jest wyjątkowo głupie...a przed Królem tylko paść na kolana i czołem o podłogę ,nie wiem skąd to wytrzasnął i nie ma to znaczenia....

Artee
21st November 2003, 06:29
polskie prawo jest wyjątkowo głupie

No wlasnie wlasnie, ale ja nie mam tego porblemu...:) Moja na drugie bedzie maila Priscilla...pierwszego nie zdradzam...

el polakko
21st November 2003, 18:46
chwila.....nie jaki Michal.W(za którym osobiscie nie przepadam)dal swojej córce na imie Fabienne(nie wiem jak to sie pisze) czyli jednak jeszcze nic nie straconego......a i polskie prawo mozna obejsc(np:Lepperowi sie udaje)....... :afro:

Michel
22nd November 2003, 04:29
Coś w tym jest...

Artee... czy to będzie Lorie?

Ale Alizee lepiej nie dawać... w Polsce nie ma takiej popularnosci dla alizee. Niektórzy jej nieznoszą... dlatego może lepiej tego uniknąć.

Milena, Amelia... może Lolita :P

ajaccien
22nd November 2003, 04:55
1.Joanna
2.Amelia
3.Milena
c'est tout.... :)

Michel
22nd November 2003, 05:47
Joanna, rzeczywiście piekne imię... sam cos o tym wiem :P

Co ty z tym c'est tout ??

ajaccien
24th November 2003, 03:09
C'est tout (fra) To wszystko
a co do Joanny to pewnie że piękne ,jak zresztą pewna jego właścicielka któa mieszka na moje szczęście ze 300 metrów ode mnie .Piękne ? co ja gadam ???? NAJPIĘKNIEJSZE !!!!!!!!
Je t'aime J.H..... :oops:

Adi32
15th December 2003, 20:09
Milena :roll: no ładne imie, Joanna też ale Alizee najładniejsze, a co do prawa polskiego to napewno dało by sie je jakoś pominąć, być może przy użyciu kasy.

Adi32
15th December 2003, 21:27
Jeśli sie nie myle to Alizee jutro ma imieniny ?

Michel
16th December 2003, 03:18
Tak?? To ciekawe...

Adi32
16th December 2003, 04:23
A tak Ajaccien wysyła jej jutro życzenia

croolik
16th December 2003, 04:51
Michel, jak to, nie pamietasz topica Imię Alizee - gdzie podawałem dane statystyczne odnośnie tego imienia oraz właśnie datę imienin? Nieładnie... :D

Adi32
16th December 2003, 04:55
Ja też raz zapomniałem. Wstydze się :(

komodor
16th December 2003, 17:43
Swietny pomysl!!! sprawdze czy mozna w motocyklu miec rejestracje "alize"!!!!!!!!

Adi32
16th December 2003, 20:19
Pewnie można ale płacić trzeba

komodor
16th December 2003, 21:30
W szkoku jezdem!!! dzwonilem do urzedu komunikaji w moim miescie i gadalem z jakas starsza kobieta.mowie jej ze chce taka rejestracje dla pojazdu.Ta kobieta wiedziala kim jest Alizee i nawet podala kilka tytulow piosenek (moi lolita,acc,gourmandises),okazalo sie ze slucha Lizzie razem ze swoja corka! A tablice w moim miescie moga byc takie: WA LIZZE,W1 ALIZE, WA ALIZE, WY ALIZE. W kazdym razie pierwsze 2 znaki oznaczaja miasto lub wojewodztwo ("W" musi byc koniecznie) a nastepne 5 mozna dowolnie wykorzystac.Cena? okolo 1000zl(jak dostane dobra premie w pracy to kto wie...);
BTW kilka lat temu fabryka renault wypuscila kilka zwyklych modeli w edycji ALIZEE,byly one lepiej wyposazone niz normalne wersje i mialy klime w standardzie (widzialem kilka takich w Polsce:np.Renault Laguna,Clio)

Adi32
16th December 2003, 21:34
Jak by tańsze było to bym sobie dał taką rejestracje do motoru

waRcoR
18th December 2003, 11:39
łoł widze że jest tu ktoś kto się interesuje motoryzacją, w końcu jakaś bratnia dusza :) co do auta Alizee to mam na swojim aucie taki napis tuż obok firmowego Corrado, lecz nie o naklejce mażyłem więc mam u takiego pewnego pana zamuwiony metalowy, chromowany emblemat "Alizee" który przykręce ale jeszcze niewiem gdzie? czy na grilu czy na klapie w styłu? hmm jak będe miał to pomyśle....

PS właśnie zaczołem powoli tuningować maluszka i też zamiaruje umieścić gdzieś napis Alizee, ewentualnie adres FC lub forum :) ....

komodor
18th December 2003, 20:06
O WaRcoRze! Bracie w motoryzacji! EmblemacikAlizee jest koniecznym wyposazeniem kazdej maszyny-przynosi szczescie i nie tylko :D Moim marzeniem jest airbrush na masce ze stylizowanym napisem "Alizee".
WaRcoR napisal
też zamiaruje umieścić gdzieś napis Alizee, ewentualnie adres FC lub forum
A moze nalepka na boczne szyby z tylu z adresem fanklubu, taka dyskretna z bialymi literkami oraz Polska flaga?

Adi32
18th December 2003, 22:18
Dodobry pomysł, Będe musiał poważnie o tym pomyśleć.

Adi32
18th December 2003, 22:56
Ciekawe czy są gdzieś w sprżedaży jakięś koszulki z napisem Alizée, napewno bym kupił.
A jak niemo to można sobie naprzykład zamówić??

croolik
18th December 2003, 23:56
Hehe, no ja też jestem miłośnikiem motoryzacji - tyle, że się na niej nie znam. Jak kupię wreszcie R5 (co powinno nastąpić już naprawdę niedługo) też sobie umieszczę na niej jakiś mały akcencik Alizee, a co...

Cobra1
19th December 2003, 10:51
Ciekawe czy są gdzieś w sprżedaży jakięś koszulki z napisem Alizée, napewno bym kupił.
A jak niemo to można sobie naprzykład zamówić??

oczywiscie ze sa zajrzyj na strone www.moi-alizee.com do shop-u ;]

waRcoR
19th December 2003, 15:07
No to widze że będzie niezła paczka, będzie można coś pomyśleć o zlotach ............. :)

Adi32
19th December 2003, 16:39
Wzią bym kubek i koszulke, Tylko niewiem ile wyniesie koszt wysyłki!!

Michel
19th December 2003, 21:27
Michel, jak to, nie pamietasz topica Imię Alizee - gdzie podawałem dane statystyczne odnośnie tego imienia oraz właśnie datę imienin? Nieładnie...

Ja nie wiem, jak mogłem to zapomnieć :hate:

Adi32
20th December 2003, 05:26
a ecrit:
Hmm, no chyba byłby problem z nadaniem dziewczynce u nas tego imienia.

Jak będe miał corke to napewno będzie miała na imie Alizée, czy to sie Polskiemu prawó podoba czy nie.

Cobra1
20th December 2003, 05:41
popieram cie adi i hyba tak samo zrobie jak bede mial curke(PIERNI**YC POLSKIE PRAWO AKCEPTOWAC LEWO ;))

SORKI ZA NIEMILY WYRAZ(niewyrzucajcie mnie )

Adi32
20th December 2003, 08:33
A jak! Co oni se durnie myślą! że mogą zabronić dawania dzieciom ładnych imion!
Alizée - Piękne imie, cudowne (sorki za te moje amory)

Cobra1
20th December 2003, 08:45
Alizée - Piękne imie, cudowne

hmm jeszcze ładniej można o nim powiedzieć :)

Adi32
20th December 2003, 09:41
Można rużnie mówić o tym imieniu.
Zastanawiam sie czy lubiał był tak to imie jak by Alizée nosiła inne?
Pewnie nie bo niewiedział bym że takie imie wogule jest.
Alizée - Najpiękniejsze imie dla najpiękniejszej piosenkarki.

Cobra1
20th December 2003, 09:43
Alizée - Najpiękniejsze imie dla najpiękniejszej piosenkarki.

Racja adi racja