View Full Version : Czarne chmury nad Alizee?
croolik
16th October 2003, 17:24
Przemierzając niezmierzone głębiny Internetu dotarłem do pewnego artykułu, który szczerze powiedziawszy zciął mnie z nóg...( http://www.chartsinfrance.net/suite.php?id_news=229 )
Po przeczytaniu go czuję niemałego kaca moralnego. Jestem ciekaw waszej reakcji, toteż pozwalam sobie zamieścić na forum jego tłumaczenie (wolne tłumaczenie, hehe).
Przeciwne wiatry Alizée [zaczyna się juz dobrze ;-(...]
Po błyskawicznym początku kariery, mała podopieczna Mylene Framer najwyrazniej wpadła w środek wichury. Zwykła turbulencja czy porywisty podmuch sirocco?
19-to letnia Alizee ma pewne problemy z przebiciem swego drugiego albumu "Mes Courants Electriques", wydanego w marcu br. Rzeczywiście, ani "J'en ai marre", ani "J'ai pas vingt ans" nie osiągnęły oczekiwanego sukcesu. Piosenki są puszczane w radiu coraz rzadziej, a sprzedaż płyt poważnie spadła w ciągu ostatnich kilku miesięcy.
W roku 2000, "Moi...Lolita" stał się ogromnym przebojem we Francji, jak i w Wielkiej Brytanii. Podobnie z "L'Alizé". Kolejne single ("Parler tout bas" i "Gourmandises") miały mniejsze powodzenie. I jeśli nawet "J'en ai marre" stał się złotą płytą, to "J'ai pas vingt ans" nie przekroczył 100 000 egzemplarzy [obracamy się w zupełnie innej rzeczywistości i innych wartościach sprzedaży niż w PL - u nas taki wynik singla jest niemożliwy do realizacji...]. Jednakże młoda Korsykanka nie szczędziła wysiłków, by się podobać: intensywna promocja w tv, ubrania coraz to krótsze i wreszcie obecność na rozkładówkach kolorowych czasopism w ramionach J. C. [wiadomo o kogo chodzi] (miłość czy chwyt reklamowy?)
Ponieważ jeśli chodzi o piosenki, słowa nie mają żadnego głębszego sensu (« J’en ai marre de la pluie, des courgettes qui me font vomir sous la couette »), pomimo chwytliwych melodii.
Nawet w Olympii, Lolita miała rzekomo trudności z wypełnieniem sal (według Platine Magazine) i ponoć miała przyjąć usługi firmy zajmującej się sprzedaża miejsc po śmiesznych cenach.
Być może Alizée musi szybko ewoluować jeśli chce się oderwać od Lorie i Priscilli i w ten sposób zapewnic sobie miejsce w dużej rodzinie francuskiej muzyki rozrywkowej?
Odpowiedź juz niedlugo wraz z jej nowym singlem "A Contre-Courant" w sklepach od 7 października, oraz tournee, które rozpoczyna się 10 października (razem z koncertem w Zénith na poczatku 2004).
[align=right:128ec06523]Benoit Canon[/align:128ec06523]
[align=right:128ec06523]Tłumaczenie - C(r)OOL'ik[/align:128ec06523]
No i jestem ciekaw co Wy na to...?
Erni
16th October 2003, 20:48
heh.......
nie zaciekawie. jezeli to prawda i nic sie pozytywnego nie wydarzy, to moze sie okazac, ze piosenek z 3 albumiku nigdy w zyciu nie uslyszymy.
szkoda, ze to nie zalezy od nas......
tak na podsumowanie: :(
Tomaszek
16th October 2003, 21:17
Nie jest to pozytywnie powalajaca wiadomosc....nie wiem ale byc moze prawda jest ze jej teksty nie maja glebszego sensu, a wszystkiemu temu nadrabia sama muzyka.....ale musze sam powiedziec szczerze, ze czasem jak sie slucha Lili to tak jakby ta muzyka nie byla kompletnie wypelniona wszystkimi potrzebnymi elementami muzyki..dlatego czasem jak ona jest sama na scenie staje sie tak, jakby wystepowala w jakims odosobnienu, bo na scenie nic sie nie dzieje i jest tylko ona i jej spiew............dlatego ja osobiscie nie widze sensu (no moze przesadzilem za bardzo) sluchania muzyki Lili powiedzmy na jakims lipawym sprzecie.....dobrze czuje ta muzyke jak uslysze odpowiednie basiki itp........a jej wystapienia sceniczne powinny byc za kazdym razem( bo niestety zadkoscia to jest) wypenione zespolem tanecznym tak, aby ona sama nie stala na scenie jak sierotka....to takie moje glupie nieprzemyslane spostrzezenia:))))
waRcoR
16th October 2003, 23:11
pozostaje nam tylko wierzyć że będzie dobrze i jak najszybciej założyć FC w ten sposub będziemy mogli coś niecoś wnieść do sprawy
chociażby promocją Alizee w naszym kraju - wiem że to nie dużo ale zawsze coś a jako FC są większe szanse zaradzeniu czemukolwiek niż jednemu fanowi choć byłby to mega maxi giga (itd) fan
FC jest nie tylko od słuchania, itp ale także od ratowania swego wybrańca (taki mały motyw z MATRIX-a)
Sebak
17th October 2003, 01:37
W każdej legendzie jest ziarnko prawdy, tak samo i z ty artykułem. Myślę, że autor tego tekstu ma bardzo dużo racji i musze mu ją przyznać. Alizee według mnie robi się narazi coraz gorsza (niestety), stare teledyski miały jakiś klimat, jakoś się prezentowały a teraz ACC to już zupełne dno (a taka ładna muzyka). Co do utworów ta się nie zgadzam, że są coraz to gorsze, mi się one bardzo podobają. Alizee swój spadek w karierze chce nadrobić coraz bardziej kontrowersyjnymi ubraniami, tylko, do czego to doprowadzi??
waRcoR
17th October 2003, 02:26
"IDŹ NA CAŁOŚĆ IDŹ NA CAŁOŚĆ....." może ją ktoś tak dopinguje i w nadmiarze zdarzeń sama niepotrafi zauważyć co się dzieje z jej wizerunkiem, a o to nikt się niebędzie martwił, przecież wiadomo że tym którzy tak pięknie się opiekują Alizee chodzi tylko o czysty zysk, fakt że powinno zależeć im choćby z tego powodu że jak Alizee zniknie ze sceny to wraz z nią oni też pujdą z torbami, chyba że znajdą jakiegoś nowego manekina albo już znaleźli i muszą się pozbyć w sposub niepostrzeżony starego manekina (nie żebym jakoś obrażał Alizee bo nie o to mi chodzi. Ale oni przecież nią kierują) osobiście bardzo było by mi przykro jeśli by się skończyła kariera Alizee, ale może jeszcze gorzej byłoby jeśli to wszystko doszłoby do końca tego "IDŹ NA CAŁOŚĆ" ????
Sebak
17th October 2003, 02:34
Całkowicie się z tobą zgadzam, a może Alizee nie ma nic do powiedzenia, tylko oni nią rządzą???
Erni
17th October 2003, 14:27
Całkowicie się z tobą zgadzam, a może Alizee nie ma nic do powiedzenia, tylko oni nią rządzą???
heh, ciezko powiedziec jak jest naprawde. Nie sadze zeby alizee byla taka bezduszna osoba (jak niektore polskie piosenkarki), ma po prostu swoj styl i majac troche rozsadku nie powinna byc podatna na innych, chociaz nie wiem, czy w tym przypadku nie jest taka nakrecana zabawka, na ktorej wszyscy bija kase :(
TomeG
17th October 2003, 21:15
W sumie... to prawda....:D Muzyka, texty choreografia i image (czyli wsio!) jest zrealizowane w 99% przez sztab, w którego skład wchodza m.in Mylene FARMER! i L. Bouttonat.... A 1 % - należy do naszej Lizzie która to opowiada Mylenie o swoim życiu i perypetiach - a następnie w oparciu o to to, Mylene pisze text i pomaga w aranżacji muzy....
Pozatym...nie znam się na tym co się dzieje na innych rynkach ( a polski i tak jest całkowicie przekłamany....:( ) europejskich krajów, ale wydaje mi się że sukces jaki mogłaby przynieść 2-ga płytka Lizzie, nie mógł być porównywalny z osiągnięciami "Moi lolity" i czasów Gourmandises.... To jest poprostu niemożliwe! ML to tak fenomenalna piosenka, która nie miała prawa nie być HICIOREM.... Najpierw powstała piosenka - a dopiero potem szukano do Niej odpowiedniej dziewczyny... na szczęście wybrano Alizee....
Zatem... niestety... każdy zauważył że na MCE nie ma takowych megahitów....i z tym się to wiążę.... - zbyt duże oczekiwania co do kolejnej odsłony twórczośći młodej Fancuzeczki...:D
Pozatym.... podoba się Wam ogólny design albumów....?? Zwłaszcza MCE - dla mnie jest on wręcz fatalny.... Zdjęcia są ponure... kolory obumarłe (jak z lochów) a wyraz twarzy Lili - jakby jej ktoś krzywdę robił..... Nie mówiąc już o ogólnej koncepcji i kompozycji.... A wykonanie.... Łooooola Boga......
Artee
17th October 2003, 21:32
Pozatym.... podoba się Wam ogólny design albumów....?? Zwłaszcza MCE - dla mnie jest on wręcz fatalny
Co to mowic o design-ie. Ci co maja lepszy sluch i cos wiedza o realizacji nagran to niech przesluchaja MCE dokladnie. Ja bym wstydzil sie takiego technicznego bubla wypusci na rynek (tylko nie pytajcie o szczegoly prosze :) ). Chociaz nawet Innamoramento mialo jeden maly blad dobrze zauwazalny (przynajmniej przeze mnie) i tez bym tego nie puscil...ale moze szie czepiam.
TomeG
17th October 2003, 22:19
W sumie chodziło mi o design graficzny okładek albumów...ale Twoja odpowiedź tez jest interesująca, Artee....:D
A gdzieżeś wyczaił jakieś niedopatrzenie na Innamoramento...???!?!?!?!
Artee
17th October 2003, 22:31
Na Innamoramento jest naprawde drobiazg, w utworze Consentement. Naprawde trzeba miec sluch na tego typu rzeczy wyczulony...ja mam :)
MichalR
18th October 2003, 10:37
Zgadzam się że 2 album jest na okładce jakby ponury i jeszcze ten duży but ale przecież nie o to chodzi. Alizee w swoich piosenkach śpiewa np że się kąpie w bąbelkach albo że nie ma 20 lat.
Michel
18th October 2003, 14:53
Mam nadzieję, że Lilli nie zniknie tak nagle jak się pojawiła. Mylene Farmer nie robi tego chyba tylko i wyłącznie dla kasy. No ludzie...
Aha i nie podoba mi się zdanie w którymśtam poście, żeby Mylene nie robiła jej na swoje podobieństwo, żeby Alizee nie była taka jak ona. To znaczy jaka? Ja osobiście uwielbiam Mylene, tą jej tajemniczość, a nie bezsensowne gadanie: "kochanie odejdź a ja cie kocham..."takie rzeczy nie mają sensu i ich Mylenka nie tworzy. Ja chciałbym aby Ali była taka jak Mylenka;)
Sebak
19th October 2003, 00:53
Moim zdaniem design graficzny okładek albumów nie powinien mieć większego znaczenia, przecież liczy się zawartość...
...a ta niejest zła.
Erni
19th October 2003, 10:21
Moim zdaniem design graficzny okładek albumów nie powinien mieć większego znaczenia, przecież liczy się zawartość...
...a ta niejest zła.
... a zaluzmz ze ktos nie zna alizee... co wtedy?
Me
19th October 2003, 10:56
Wydaje mi się że wszystko jest w porządku jesli chodzi o promocje.
Przecież ile lat mozna byc lolitką??????a jednak ludzie dalej oczekiwali czegos w tym kierunku.Zauważamy ,że w piosence i'm not twenty jest zaznaczone że jest juz troszeczke starsza.Teraz doszedłem do tego
Jeremy miał byc mini skandalem.Wydaje mi się ,że ACC jest ostatnią szansa dla niej ,choc jej sztab zawsze moze wymyslic cos błyskotliwego.
MichalR
19th October 2003, 11:40
A kiedy we Francji ukaże się A Contre Courant?? Jak już się ukazał to wiecie może na którym jest miejscu.
croolik
19th October 2003, 14:09
Witam, ACC pojawił się już 7 października. Z moich obserwacji wynika, że skoro od czasu JEAM popularność singli regularnie spada, ACC będzie pewno na równi z JPVA, niestety...
Michel
19th October 2003, 19:19
Oby nie... a mam pytanie... sprzedają tylko singiel dwie wersje??
kryhen
24th April 2004, 09:45
szok !!!!!!!! oni po prostu najwyraźniej nie darzą sympatią naszej Alizee
ale to nie koniec Alizee Alizee forever !!!!!!!
Ronnie
24th April 2004, 11:09
croolik co to za syngaturka? twoj block? :D
Ronnie
24th April 2004, 11:31
Kryhen witam Cie serdecznie! witaj w naszych skromnych progach :)
Darkthrone
24th April 2004, 12:16
kryhen dobrze mówisz!
Blej
24th April 2004, 12:53
Nie chce odbiegać od tematu ale mam pytanie . Gdy pisze posta zawsze przesyl mi wiado mość na mój e-mial jak zmienić te ustawienia!! :roll:
koomel
24th April 2004, 13:08
Jak piszesz posta musisz odznaczyć , Notify me... (3 kwadracik na samym dole ) albo w ustawieniach swojego profilu ta sama opcje (Notify me when a reply is posted) pozdrowionka
croolik
24th April 2004, 15:18
Tom:
croolik co to za syngaturka? twoj block?
Blok - tak, ale nie mój :D Naprzeciw mojego. Jak zrobię całą panoramę, którą widać z mojego balkoniku to ją pewno podeślę :)
Michel
24th April 2004, 20:19
Czekamy :)
Trzeba czekać i mieć tylko nadzieje, że doczekamy się trzeciego albumu. Bo jak nie to wpadnijcie czasem na mój grób i zapalcie świeczkę chłopaki , oki.
Pozdrowienia dla wszystkich fanów.
gg:8431767
vBulletin® v3.7.3, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.